Kásler felismerte: túl kevés az egészségügyi dolgozó, visszamehetnek a rendelőbe a 65 év felettiek

  • narancs.hu
  • 2020. április 20.

Belpol

Önkéntes alapon újra dolgozhatnak betegek között.

Kásler Miklós megváltoztatta azt a hetekkel ezelőtti rendeletét, miszerint a 65 év feletti, a koronavírus-járvány miatt veszélyeztetett korban lévő egészségügyi dolgozók ne vegyenek részt közvetlen találkozást igénylő betegellátásban.

Április 16-án azonban egy új rendeletben korrigálta korábbi döntését: ha másképpen nem szervezhető meg az ellátás, akkor a 65 év felettiek is visszatérhetnek a közvetlen gyógyításba - számol be a Népszava. A legújabb változtatás szerint önkéntesen dönthetnek, hogy a szükséges esetben vissza kívánnak-e menni a betegellátásba.

A lapnak nyilatkozó sebész szerint a 65 évesek kivonása az alapellátásban okozza a legnagyobb gondot, ott ugyanis aránytalanul nagy számban vannak, ráadásul egyedül dogloznak a 65 év felettiek. A kórházakban kisebb ez a szám, így ott megoldhatóbb a helyettesítésük - teszik hozzá.

A 65 év feletti orvosokat hazaküldő rendelet miatt sok érintettet került hátrányos helyzetbe, erre már a Magyar Orvosi Kamara is felhívta a figyelmet: sok helyen elbocsátották őket, vagy le kellett mondaniuk nyugdíjukról, öregségi ellátásukról.

Itt a friss Narancs!

Messzelátó Török Gábor-interjúval. És mi minden van még a lapban? Rendben van-e, hogy hazaküldik idős, súlyos beteg hozzátartozóinkat a kórházakból? Mi maradt a betegek jogaiból a járványkrízisben? Mit tanácsol a jogász? A cikk szerzője Gaal Ilona, a Hospice Alapítvány munkatársa. Az aalsti maskarák. Tomboló antiszemitizmus vagy ártatlan farsangi mulatság?

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.