Kásler felismerte: túl kevés az egészségügyi dolgozó, visszamehetnek a rendelőbe a 65 év felettiek

  • narancs.hu
  • 2020. április 20.

Belpol

Önkéntes alapon újra dolgozhatnak betegek között.

Kásler Miklós megváltoztatta azt a hetekkel ezelőtti rendeletét, miszerint a 65 év feletti, a koronavírus-járvány miatt veszélyeztetett korban lévő egészségügyi dolgozók ne vegyenek részt közvetlen találkozást igénylő betegellátásban.

Április 16-án azonban egy új rendeletben korrigálta korábbi döntését: ha másképpen nem szervezhető meg az ellátás, akkor a 65 év felettiek is visszatérhetnek a közvetlen gyógyításba - számol be a Népszava. A legújabb változtatás szerint önkéntesen dönthetnek, hogy a szükséges esetben vissza kívánnak-e menni a betegellátásba.

A lapnak nyilatkozó sebész szerint a 65 évesek kivonása az alapellátásban okozza a legnagyobb gondot, ott ugyanis aránytalanul nagy számban vannak, ráadásul egyedül dogloznak a 65 év felettiek. A kórházakban kisebb ez a szám, így ott megoldhatóbb a helyettesítésük - teszik hozzá.

A 65 év feletti orvosokat hazaküldő rendelet miatt sok érintettet került hátrányos helyzetbe, erre már a Magyar Orvosi Kamara is felhívta a figyelmet: sok helyen elbocsátották őket, vagy le kellett mondaniuk nyugdíjukról, öregségi ellátásukról.

Itt a friss Narancs!

Messzelátó Török Gábor-interjúval. És mi minden van még a lapban? Rendben van-e, hogy hazaküldik idős, súlyos beteg hozzátartozóinkat a kórházakból? Mi maradt a betegek jogaiból a járványkrízisben? Mit tanácsol a jogász? A cikk szerzője Gaal Ilona, a Hospice Alapítvány munkatársa. Az aalsti maskarák. Tomboló antiszemitizmus vagy ártatlan farsangi mulatság?

Figyelmébe ajánljuk