Kásler: még kidolgozás alatt van a kórházak pluszköltségeinek finanszírozása

  • narancs.hu
  • 2020. május 11.

Belpol

A kórházi ágykiürítés meg azért volt, hogy később ne kelljen súlyos döntéseket hozni.

Kásler Miklós a Magyar Nemzetnek adott interjút, amelyben főként a koronavírus jelenlegi kezelési lehetőségeiről és próbálkozásairól beszélt, egy-egy mondatban pedig kitért a kórházak finanszírozására és az ágykiürítésekre is.

Kásler elmondta: "A kórházaknak emelkedtek a költségei, a finanszírozás pontos technikája kidolgozás alatt van, de a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a jelen körülmények között egy bázisfinanszírozást nyújt. A járvány végén pedig előreláthatóan kompenzációt is be kell építeni a rendszerbe."

A kórházi ágyfelszabadításról azt nyilatkozta, hogy ez a lépés a legrosszabbra készülést jelentette: "hogy egyetlen magyar ember se maradjon ellátatlanul – mint Svédországban vagy Olaszországban. Mi azt választottuk, hogy felkészítjük a hazai egészségügyi rendszert, hogy ne kelljen olyan súlyos döntéseket hoznunk, mint az ottani egészségügyi dolgozóknak, akik elengedni kényszerültek idős állampolgáraik kezét. Ez itthon nem történhet meg."

(Arról, hogyan zajlott, és hogy a kiürítéssel mikor kinek a kezét engedték el ezzel itt, és itt írtunk bővebben!)

Az egészségügy nyitását folyamatosan próbálják megvalósítani: az első csomag május 4-én elindult, utána három további ütemet terveznek, ha változatlanul koordinálni tudják a járványt.

Arra kérdésre, hogy a járvány után szükséges lesz-e a klasszikus népegészségügyi rendszer újraalkotása, azt felelte, hogy a járvány sok tanulsággal szolgált, ezek tanulmányozása után dőlhet el, "hogy milyen területen lehet és kell majd változtatni a járvány megszűnése után."

Figyelmébe ajánljuk