Kásler szerint nincs pedagógushiány, és külföldön sem jobb az orvosoknak
D__AS20180514009_top_story_lead.jpg

Kásler szerint nincs pedagógushiány, és külföldön sem jobb az orvosoknak

  • narancs.hu
  • 2019. október 30.

Belpol

A Magyarságkutató Intézet és a Petőfi Irodalmi Múzeum jól teljesít a miniszter szerint.

Kásler Miklós arról beszélt a Magyar Nemzetnek interjújában, hogy nincs pedagógushiány Magyarországon. Az Emberi Erőforrások minisztere úgy fogalmazott, megvan a ritmusa annak, hogy a tanárok milyen periódusokban mennek nyugdíjba, de ezek kiszámíthatók. A fejtegetés szerint épp ezért van tanárképzés, hogy a nyugdíjba vonulókat pótolják. Sok helyen meg azért keresnek tanárt, mert „a pedagógus is költözik, családot alapít, és életének számos változása indokolhatja, hogy intézményt vált“.

Arról nem rég írt a Magyar Narancs, hogy már a pedagógusok túlmunkája sem enyhíti a tanárhiányt.

Már a pedagógusok túlmunkája sem enyhíti a tanárhiányt

A tanév elején még tele voltak az állásközvetítő portálok pedagógusra vadászó hirdetésekkel. A kormány szerint ez normális, a szakszervezetek viszont azt mondják, a szabad álláshelyek száma nem is mutatja a probléma valós súlyát. Kellemetlen meglepetés fogadta az idei tanév kezdetén az egyik fővárosi „elit gimnázium" matematikatanárait.

Kásler arról is beszélt, hogy az új Nemzeti alaptanterv előkészítése több hónapja tart, várhatóan ősszel megszületik a kormánydöntés. Ez után pedig elkezdődhet a tankönyvek átdolgozása is. Az új NAT célja, hogy a diákok „versenyképes valamint a nemzeti kultúrát korszerűen átadó tudást szerezzenek az iskolapadban“. Az új NAT alkalmazása már 2021-es tanévben elindulhat az 1., az 5. és a 9. évfolyamokon. A miniszter úgy látja, komoly a NAT előkészítését „komoly társadalmi egyeztetés“ kísérte. „Több mint hatszáz észrevételt vettünk figyelembe például kanadai magyar pedagógusoktól, erdélyi magyar pedagógusoktól, a Nemzeti Pedagóguskartól, a Magyar Művészeti Akadémiától, az írószövetségtől és több szakszervezettől is.“

A miniszter kitért az orvosok elvándorlására is, de szerinte itt sincs probléma. „A világon mindenhol van orvoshiány“, mondta Kásler azt is hozzátéve, hogy Magyarországról egyre kevesebb orvos megy külföldre.

„Ott kétségkívül magasabbak a fizetések, de a megélhetés is többe kerül.“

fejtegette Kásler, aki nem fizetésemelésről, hanem jelentős ösztöndíjakról beszélt, amivel itthon lehet tartani az orvosokat.

Ami pedig a kultúrát és a tudományt illeti, Kásler úgy látja a taorendszer megszüntetése a visszaélések elterjedése miatt helyes volt, és helyette egy  „valódi teljesítményen és értékeken alapuló finanszírozást vezettünk be“.

A miniszter nem fogta vissza saját dicséretét „Petőfi Irodalmi Múzeum tevékenysége minőségben erősen javult, szélesebb területeket ölel fel. Rendkívül gyorsan és magas minőséggel működik a Magyarságkutató Intézet… véget ért vagy legalábbis lecsengőben van a véleménydiktatúra, amikor még volt, aki megmondta, ki tehetséges és ki nem, és jellemzően ugyanazok kaptak támogatást.“

Neked ajánljuk