Egy perces megemlékezést javasoltak a parlamentben a járvány áldozataira, Orbán tovább beszélt

  • narancs.hu
  • 2020. november 16.

Belpol

A miniszterelnök azonnali kérdésekre válaszolt a parlamentben.

Azonnali kérdésekre válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délután a parlamentben.

A kormányfőt elsőként Jakab Péter, a Jobbik elnöke kérdezte a koronavírussal kapcsolatban. Felszólalását azzal kezdte, hogy "ön megőrült", ami miatt rögtön figyelmeztetést is kapott Kövér László házelnöktől. Végül Jakab arra kérdezett rá, hogy hogyan akar a kormány úgy embereket megmenteni, hogy közben a miniszterelnök arról értekezik a köztévében, hogy a magyarok pénzét el akarják venni, és emögött egy hálózat áll, a közepén Soros Györggyel.

Orbán válaszában arról beszélt, hogy a kormány a nyáron az országot felkészítette a járvány kezelésére,

a több mint 100 kórházból eddig 78-at vontak be a védekezésbe.

Megint elmondta, hogy a jelenleg elfoglalt intenzív ágyakhoz képest még háromszor annyi van tartalékban, illetve hogy jelenleg 7236 covidos beteg a kórházakban, valamint további 1946 gyanús fertőzött, aki még nem igazolt.

Beszélt arról is, hogy medikus hallgatókat és műszakis diákokat is bevontak a védekezésbe. A munkahelyek teremtésével kapcsolatos kérdésre a jelenlegi munkaheyek számát egy 2010-es adattal vetette össze, ezzel jelezve, hogy az elmúlt 10 évben 1 milliónál több munkahelyet teremtett a kormány.

Vadai Ágnes DK-s képviselő is a koronavírussal kapcsolatban kérdezett, Orbán a válaszában azt fejtegette, hogy a DK-sok a hazugság bajnokai, élükön Gyurcsány Ferenccel, a baloldal pedig "álápolónőket állít elő, kamuvideókkal állnak elő, és megtéveszti az embereket".

Kijelentette, hogy a kormány felkészült és védekezik, de ha az ellenzék a felkészültséget vonja kérdésbe, akkor a kórházigazgatók, orvosok és ápolók munkáját is kétségbe vonják.

"Ami a kormányt illeti, a felkészültség tavasz és most között nyilvánvaló, és ez nem magától állt elő"

- jelentette ki, majd hozzátette, hogy a baloldaliak "inkább magukra legyenek dühösek", ha azt mondják, hogy az egészségügy nincs felkészülve, mert amikor kormányoztak, tönkretették a magyar egészségügyet.

Stummer János a Jobbikból szintén a koronavírus elleni védekezésre kérdezett rá, Orbán válaszában arról beszélt, hogy

"mindenkit meg fogunk gyógyítani, aki emberi számítás szerint megyógyítható, a menthetetlen betegek meggyógyítására hivatkozni és ezt számonkérni nem jó".

Arról is beszélt, hogy a magyar statisztika nem csak azt mutatja, hogy hányan haltak meg koronavírus-fertőzésben, hanem azokat is, akik csak koronavírus-fertőzéssel haltak meg.

Stummer egy perces néma megemlékezést is javasolt a járványban elhunytakra, de a fideszes képviselők nem álltak fel, és Orbán ezalatt is folytatta a beszédet.

Gurmai Zita MSZP-s politikus arra kérdezett rá, hogy miután Magyarország is aláírt egy abortuszellenes nyilatkozatot, várható-e bármilyen változás a szabályozásban. Orbán a válaszában kijelentette:

"A magyar kormány nem készül az abortusztörvény módosítására."

Gurmai ismételt kérdésére sem részletezte azonban, hogy milyen egyéb intézkedést terveznek a fogamzásgátlás elérhetőbbé tételéért, vagy a felvilágosításért.

Csárdi Antal LMP-s képviselő az alapélelmiszerek áfacsökkentését vetette fel a pálinka áfájával összevetve, mire Orbán közölte,

"a pálinka 27 százalékkal adózik, habár az én felfogásom szerint alapvető élelmiszernek minősül".

Hozzátette, a kérdés jogos, és szerinte lehetne több élelmiszernek is 5 százalékos az áfája, de ez az ország gazdasági helyzetével függ össze, és ha azt akarjuk, hogy a jövedelemadó alacsony maradjon, akkor a fogyasztási adónak kell magasnak lennie.

A párbeszédes Tordai Bence azt vetette fel, hogy a járvány elleni védekezésben a kormány a párbeszéd javaslatait követi, és ha már így tesz, akkor akár az alapjövedelmet is bevezethetné.

Orbán azt mondta,

"jó vicc, hogy egy 1-2 százalékos párt javaslatait hajtja végre Magyarország legnagyobb politikai közössége",

de ami az alapjövedelmet illeti, nem fog olyan javaslatot támogatni, amely arról szól, hogy vannak, akik dolgoznak, és tőlük elvegyék a pénzt és odaadják azoknak, akik nem dolgoznak.

Tordai válaszként megpróbálta átadni a Párbeszéd alapjövedelem-programját, mert szerinte Orbán nem elég tájékozott a témában. Orbán azonban ismét kifejtette, hogy a magyar társadalom- és gazdaságfilozófia azon az alapon áll, hogy megpróbál mindenkinek munkát adni, még a fogyatékossággal élőknek is, hogy a közösség teljes jogú tagjának érezhessék magukat. Az alapjövedelem szerinte arról szól, hogy nem muszáj dolgozni, ezért a segély alapú társadalmat ösztönzi, ami tönkretette Magyarországot.

Dúró Dóra a Mi Hazánktól arra volt kíváncsi, hogy nem kellene-e kilépni inkább az Európai Unióból, illetve nem kellene-e úgy módosítani az alaptörvényt, hogy népszavazni lehessen a kilépésről.

Orbán azt válaszolta, hogy bár ez egy fontos kérdés, a kérdés szerinte inkább az, hogy mi az értelme az EU-nak. Szerinte az, hogy a társult nemzetek megmaradhassanak, ezért csak addig van értelme az EU-nak, amíg ezt biztosítja.

"Az én véleményem az, hogy igen, legyünk tagjai az EU-nak és vívjuk meg a belső csatákat, hogy így tudjuk élni a saját életünket"

- fejtegette. Hozzátette, ha így nézzük, akkor szerinte jó helyen vagyunk az EU-ban, de az őt is bántja, hogy úgy állítják be - "ami a nyugatiak propagandájának köszönhető" -, hogy mi nem befizetők vagyunk, holott ez nem így van. Hozzátette azt is, hogy azt támogatja, hogy az EU-s kérdésekről a parlament döntsön.Kifejtette, hogy ha jól dolgoznak, akkor 2028-ban bekövetkezik az, hogy Magyarország is nettó befizetőkké válik.

Varga László MSZP az önkormányzati források elvonására kérdezett rá, Orbán válaszában arról beszélt, hogy Varga városa, Miskolc mindig meg fogja kapni a fejlesztési forrásokat.

Figyelmébe ajánljuk