Kiáll a kirúgott igazgató mellett a Madách tantestülete, tüntetések lesznek

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 28.

Belpol

Mészáros Csabát szerdán mentette fel a Belügyminisztérium, mert az iskola közölte, nem fogják elvenni a diákoktól a mobiltelefont.

Elfogadhatatlannak tartja a budapesti Madách Imre Gimnázium tantestülete Mészáros Csaba igazgató felmentését.

Az iskola tanárainak közös nyilatkozata a Facebookon arról szól, hogy megdöbbentette őket Mészáros Csaba leváltása, különösen most, a tanév kezdete előtt három munkanappal. A tantestület szerint a digitális eszközök használatát korlátozó rendelet kereteit figyelembe véve hoztak döntést a mobiltelefonok iskolai jelenlétéről. 

Mészáros Csaba felmentéséről szerda délelőtt adott ki közleményt a Belügyminisztérium. Az indoklás szerint „egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt”.

A leváltás konkrét oka az lehetett, hogy a tantestület az iskola honlapján arról tájékoztatta a szülőket, hogy nem fogják elvenni a gyerekektől a digitális eszközöket az iskolában, mert épp ezek helyes használatára is meg fogják őket tanítani, ugyanakkor ellenőrizni fogják a mobilok használatát, hogy azzal ne sértsék a diákok a házirendet. 

A tantestület tiltakozása nem csak a nyilatkozat közzétételében merül ki. Szerda este 7 órára spontán tüntetést szerveződik a gimnázium épületéhez az igazgató melletti kiállásként és a döntés elleni tiltakozásként. Szeptember 2-án, hétfőn reggel 9 órától a Belügyminisztérium épülete előtt lesz tüntetés Mészáros Csaba felmentése miatt. Az esemény Facebook-ajánlójában a szervezők azt írják, „a szisztematikusan alulfinanszírozott és leépített oktatási rendszerünk teljesen elveszi az abban dolgozók szabadságát és megbecsültségét. Igazgatónk nem értett egyet azzal a félmegoldással, ami a telefonok és egyéb digitális eszközök kitiltására vonatkozó kormányrendelet, és kijelentette, hogy a Madáchban ez nem lesz így. Mészáros Csaba 2000 óta iskolánk igazgatója, és 1993 óta dolgozik a gimnáziumban.”

A szervezők azt kérik a résztvevőktől, készítsenek transzparenseket, de ne vigyenek a demonstrációra pártjelképet, és tartózkodjanak minden szabálysértéstől.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.