Visszaesett a rákos betegek ellátása a koronavírus-járvány kitörése óta

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 29.

Belpol

És azóta sem állt vissza olyan szintre, mint a pandémia előtti időszakban volt.

A három legfontosabb daganattípusnál csökkent az ellátás az elmúlt években – írjaNépszava a nemrég megjelent, A Covid–19-világjárvány hatása a daganatos betegek ellátására című tanulmány alapján.

A tüdőrákosok esetében 40 százalékkal kevesebb beteget operáltak meg a járvány első másfél éve alatt, mint az azt megelőző években. A vastag- és végbéldaganatosok operációinak száma 20,5 százalékkal csökkent, az emlődaganatosoké 12 százalékkal.

A sugárkezelések száma 16-28 százalékkal esett vissza, a kemoterápiás kezeléseké viszont csak 4 százalékkal.

A tüdődaganat-műtétek esetében az erősebb visszaesést magyarázhatja a szerzők szerint, hogy különösen nehezített volt a gyanú kivizsgálása, és a pulmonológiai osztályok tevékenységét a Covid-betegek ellátása dominálta.

Az emlőrák esetében a szűrések számának csökkenésén túl –, hogy a betegség kivizsgálásának ideje is megnyúlhatott, mert az orvosok egy hányada más, a Coviddal összefüggő ellátásra volt beosztva, és a "folyamatos betegútmenedzsment is többször korlátokba ütközött".

Ezért például a betegek vélhetően maguk is kevésbé fordultak orvoshoz a járvány nagyobb hullámai alatt. Ezzel az esélyük is csökkent a még korai daganatos elváltozások felismerésére. Amikor pedig végül – a tünetek megjelenésével, erősödésével – orvoshoz fordultak, a betegségük már nem volt műthető állapotban, csak a kemoterápia jöhetett szóba.

A betegek sok esetben daganatgyanú esetén sem kérték a diagnózis pontosító vizsgálatokat, mert azty hitték: nem végeznek műtéteket a járvány ideje alatt, noha az onkológiai műtétek még átmenetileg sem voltak felfüggesztve.

(Népszava)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk