Kiköltöztették az idősotthon lakóit, az oda tervezett kormányzati beruházást azonban lefújták

  • narancs.hu
  • 2023. február 2.

Belpol

A kormány még 2018-ban döntött az épület megvásárlásáról.

Kormányzati nyomásra cserélt gazdát egy ferencvárosi idősotthon, ki is költöztették a lakókat, de az oda tervezett beruházást végül lefújták – írja a Népszava.

Tavaly ősszel, a fűtési szezon kezdetet előtt kiköltöztették a ferencvárosi Knézich utcai idősotthon lakóit. Bősz Anett kulturális és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes a lap megkeresésére elmondta: „Az épület kazánja ugyanis nagyon rossz állapotban volt, felújítani, megjavítani pedig nem volt érdemes, mivel a Fővárosi Közgyűlés a nyár végén döntött az ingatlan eladásáról. Az eredetileg 50 férőhelyes, régi kastélyépületben működő otthonban addigra már csak 38 idős ember élt, mindannyiuk számára Budapesten kerestek férőhelyet, mindenki több lehetséges helyszínből választhatott” 

Az Orbán-kormány még 2018-ban döntött az épület megvásárlásáról, amit a tervek szerint a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrumnak szántak volna, hogy azután a Semmelweis Egyetem vagyonkezelésébe kerüljön. Erről előzetesen se az akkor még fideszes vezetésű kerületet, se a Tarlós István irányította fővárost nem kérdezték meg. Egyszerűen felkérték a városvezetést, hogy költöztessék máshová az épületben működő Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona, zömében súlyos demenciával küzdő fekvőbetegeit. Az ingatlan értékbecslését a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő rendelte meg, amely alapján nettó 486 millió forint lett volna a vételár. Ezt még Tarlósék is kevesellték, Karácsony Gergely főpolgármestersége alatt azonban sikerült egymilliárd forint fölé tornászni a vételárat.

Bősz Anett azt is elmondta, bár a vételár azóta teljes egészében megérkezett a főváros számlájára,

a városvezetés tartott tőle, hogy hogy úgy járhatnak az épülettel, mint a Vörösmarty és a Széchenyi térrel, és a kormány végül egyetlen fillér ellentételezés nélkül elveszi az ingatlant.

Időközben a Semmelweis Egyetem is lebonyolította a kivitelezői közbeszerzési eljárást, amelyet a kormány- és Tiborcz István közeli West Hungária Bau Kft. (WHB) nyert el nettó 29,4 milliárd forintos ajánlatával, azonban őket sem kerülte el Lázár János építési és közlekedési miniszter, akinek javaslatára minden olyan állami finanszírozású projektet felfüggesztettek, amelynek a kivitelezése még nem kezdődött el. Ezek közé tartozik a Semmelweis Egyetem gyógyszerkutató központja is. 

Az állami beruházások felfüggesztéséről szóló kormányhatározatot az egyetem megkapta, de mint a lapnak küldött válaszukban írták, továbbra is kiemelt projektjüknek tekintik a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum megvalósítását, így folytatják a beruházás előkészítését.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk