Kimondta a bíróság: az Emmi nem tilthat ki újságírókat a kórházakból

  • narancs.hu
  • 2022. február 2.

Belpol

Egy bírósági döntés értelmében a jövőben a kórházigazgatóknak maguknak kell döntenie arról, hogy beengedik-e az újságírókat a Covid-osztályokra. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) jogtalanul utasította ki a Telexet és a sajtót a kórházakból – ezt mondta ki a Fővárosi Törvényszék, miután a lap bíróságon támadta meg a döntést, amellyel a köztévén és az MTI-n kívül minden más orgánumot kitiltottak a járvány alatt az egészségügyi intézményekből.

A Telex most azt írja, a bíróság jogerősen kimondta:

nem a minisztérium, hanem a kórházigazgatók hatásköre arról dönteni, hogy kit engednek be az intézménybe.

A Fővárosi Törvényszék ítéletének indoklásában szerepel, hogy amikor az Emmi azt közölte a Telexszel, hogy „a sajtó számára az MTVA-MTI közreműködésével biztosítjuk a fotókat, felvételeket, tekintettel arra, hogy a járvány továbbra is erősen terjed, járványügyi készültség van”, akkor egy olyan ügyben döntött, amely nem tartozott a hatáskörébe. A bíróság szerint az Emmi csak irányítási jogot gyakorol a kórházak felett, és a minisztérium sem hivatkozott olyan jogszabályra, amely alapján a sajtókérelmekről jogszerűen dönthetett volna.

A bíróság szerint ezért a továbbiakban a sajtó által megkeresett egészségügyi intézmények vezetőinek kell elbírálnia a fotózási/riportkészítési kérelmeket.

Korábban 28 szerkesztőség, köztük a Magyar Narancs is, közösen fordult a döntéshozókhoz, hogy a sajtó munkatársait engedjék be a kórházak Covid-osztályaira és az oltópontokra, hogy az egészségügyi dolgozók szabadon nyilatkozhassanak, illetve hogy az operatív törzs 0–24-ben valódi tájékoztatást nyújtson.

A Telex ezután vitte bíróságra a TASZ segítségével az ügyet, ahol azt kérték, változtassák meg az Emmi döntését, amellyel megtagadta a koronavírus-járvány kezelésében érintett intézményekbe szóló fotózási illetve tudósítási engedélykérelmeket.

Az Emmi a Telex beszámolója szerint a bíróságon eredetileg azt próbálta meg elérni, hogy a Telex keresetét érdemi megvitatás nélkül utasítsák vissza, mert a minisztérium érvelése szerint is a sajtómegkeresésekről a kórházigazgatóknak kellene döntenie, ezért perelni is csak az egyes intézményeket lehetne. Ezt az érvelést a Fővárosi Törvényszék 2021 júniusában első fokon elfogadta, ezért a Telex fellebbezett.

Ezután a Kúria mondta ki, hogy az Emmi tájékoztatása nem utalt arra, hogy a Telex fotózási kérelmének tárgyában nincs hatásköre eljárni, nem irányította szerkesztőségünket (vissza) a kórházigazgatókhoz, hanem egyes szám első személyben közölte, hogy "az MTVA-MTI közreműködésével biztosítjuk a fotókat és felvételeket". A Kúria ezért tavaly októberben helyezte hatályon kívül azt a végzést, ami első fokon elutasította a Telex keresetlevelét, így a Fővárosi Törvényszéknek érdemben tárgyalnia kellett az ügyet.

A bíróság ezért 2022. január 27-én megsemmisítette az Emberi Erőforrások Minisztériumának azt a fent is idézett, „tájékoztatás formájában meghozott döntését,” amely alapján eddig csak a közmédiát engedték be a kórházakba.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezedigitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?