Itt a megoldás: a keleti vakcinák után beadott egy nyugati oltást is elfogad az EU az utazáshoz

  • narancs.hu
  • 2022. február 2.

Belpol

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő kért jogértelmezét a Bizottságtól, megoldódni látszik a szputnyikosok problémája. 

Megoldódott a keleti vakcinával oltottak utazása – jelentette Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke szerdán. 

Mint arról korábban már cikkeztünk, hiába ígérte azt Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a keleti (orosz Szputnyik V és kínai Sinopharm) vakcinákkal is oda utazhatunk, ahova akarunk, az uniós országok többségében nem ismerik el az orosz vakcinát. Kicsit könnyebb helyzetben vannak a másik keleti oltóanyaggal, a Sinopharmmal oltottak: erre az oltóanyagra ugyanis legalább a WHO megadta az engedélyt, ha az EMA, az Európai Gyógyszerügynökség nem is. A kínai oltással rendelkezőnek ez szabad beutazást jelent nyolc nyugat-európai országba, ráadásul a kínai vakcinára hivatalosan is lehet kérni harmadik oltásnak a Johnson&Johnson egyadagos vakcináját, amely teljes immunizálásnak minősül így már egy nyugati vakcinával, míg a Szputnyik esetében a hivatalos ajánlások csak kétadagos vakcinákat ajánlanak (még ha a rendszer ki is cselezhető, ahogy tette azt például maga Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vagy Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is). 

Ujhelyi most viszont azt jelentette be, hogy bármilyen vegyes oltások elfogadottnak számítanak: 

az a magyar állampolgár, aki egy keleti vakcina után második oltásként európai engedélyezésű oltóanyagot kért, illetve két keleti vakcina után a harmadik emlékeztető oltását már az Európai Unió által elfogadott oltóanyagok egyikéből kapta, azok teljes jogú tulajdonosai lesznek az egységes, uniós covid-igazolványnak. 

Az MSZP EP-képviselője közölte: a Bizottság tavaly november 25-én aktualizálta a kapcsolódó jogszabályt és egy fontos, módosított végrehajtási határozatot is fűzött a keretrendszerhez; ennek pontos értelmezését kérte szóban és írásban is Ujhelyi az illetékes biztostól.

Ujhelyi bejelentése szerint Didier Reynders igazságügyi biztos világossá tette a számára, hogy minden uniós tagállamnak kötelező a korlátozás-, vagyis költséges teszteléstől mentes beutazás feltételeként elfogadni az egy-, vagy két keleti oltóanyagra beadott uniós vakcinákat az érintett magyarok esetében.  

„Ez egy sokak által régóta várt hír. Amit ígértem, végigküzdöttem és eredménnyel jártam. Amit a kormány elbaltázott, azt én helyre tettem” – fogalmazott Ujhelyi, emlékeztetve arra, hogy korábban számos alkalommal lobbizott a kormánynál és az európai intézményeknél is a sok százezer magyart érintő probléma megoldása érdekében, de mint mondta: nyitottságot és együttműködést csak az európai döntéshozóknál tapasztalt az ügyben.

„Zöld lámpa fog tehát világítani az ellenőrző applikációkban azoknak, akiknek nemrég a két keleti oltásra még pirosan villogott” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: arra kér minden érintettet, hogy

ha ennek ellenére bárkinek korlátozzák a szabad beutazását valahol, arról értesítse a szocialisták EP-képviselőjét, mert az adott tagállam ebben az esetben megsérti a hatályos uniós szabályokat.

Ujhelyi elmondta azt is, hogy az aktualizált rendszerben a két oltással rendelkező személyek uniós covid-igazolványa 270 napig érvényes, a harmadik oltást felvett európaiak igazolványa jelen állás szerint korlátlan ideig használható.

Az MSZP képviselője örömhírnek nevezte a bejelentést, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az EU intézményei ezzel csak a határátlépést, a beutazást tették korlátozásmentessé, az adott tagállamok határain belül érvényes egyedi korlátozásokról (étterem, tömegközlekedés, szociális terek használata) mindig tájékozódni kell, ezek ugyanis az adott országok hatáskörébe tartoznak és eltérhetnek egymástól.

Ujhelyi az EP szakbizottságának felelőseként ezzel kapcsolatban azt kérte az Európai Bizottság illetékes biztosától, hogy szorgalmazzák a tagállami kormányoknál a minél egységesebb és a hatályos covid-szabályokhoz illeszkedő protokollok használatát. Hozzátette: az egységes covid-igazolvány rendszerének felülvizsgálata hamarosan az Európai Parlament elé kerül, amelynek során EP-képviselőként további garanciákat fog kérni arra, hogy a kedvező változtatások érvényben is maradjanak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezedigitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk