Kirúgás a Narancs-cikk miatt: Gémesi György visszavág

  • Linder Bálint
  • 2001. október 11.

Belpol

hogy a szerző szembefordult az ún. "konzervatív értékrenddel".
hogy a szerző szembefordult az ún. "konzervatív értékrenddel".Szeptember 20-án néhány száz helyi tüntető Vadász Jánossal, a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezetének elnökével az élén az önkormányzati üléssel egy időben a városháza előtt erős kételyét fejezte ki amiatt, hogy úgymond "szakmai megfontolások" alapján választották meg a nem gödöllői, 26 éves Németh Kristóf színművészt (aki az RTL Klub Barátok közt című szappanoperájának az egyik szereplője) az átalakuló intézmény élére. Szerették volna, ha Gémesi György lejön közéjük, és beszél hozzájuk erről, ám ő erre nem volt hajlandó. "Majd elfáradnak a fiúk" - nyugtatta a teremben a kedélyeket. Azt, hogy a polgármestert mennyire irritálta a civil kurázsi e Gödöllőn szokatlan megnyilvánulása (ez volt az első tüntetés 1990 óta), már az is jelezte, hogy Gémesi a különböző médiumokban utóbb "neonáci jellegűnek" titulálta a megmozdulást. Erről annyit, hogy valóban voltak kopaszok a téren: egyrészt az apjuk nyakában ásító csecsemők, másrészt hajhagymaproblémával küzdő idősebb polgárok. A szervezők mindenesetre az MTI-hez és a Népszabadsághoz is eljuttatott közleményükben megdöbbenésüket fejezték ki a polgármester kijelentése miatt, és nyilvános bocsánatkérést követelnek. Vadász János mindeközben a kht.-vé alakulás törvényességi vizsgálatát kezdeményezte a Közigazgatási Hivatalnál.

A Gödöllői Városi Televízió a helyi adófizetők pénzéből működő közszolgálati televízió. Néhány dolgozó kivételével a többség társadalmi munkában, mindenféle javadalmazás és papír nélkül, puszta lokálpatriotizmusból készít műsorokat. Közéjük tartozik - tartozott - a Narancs-cikk szerzője, a helyi tévé főleg hírműsorokkal foglalkozó riportere, Veiszer Alinda is, akinek a munkáját eddig sem az ellenzék, sem a polgármester nem találta elfogultnak. Helyismeretére támaszkodva Veiszer Alinda minél tárgyszerűbben igyekezett beszámolni a Gödöllő életét teljesen felbolygató, szövevényes művházas sztoriról is.

A cikk megjelenésének a napján Veiszer Alinda éppen a napi híradón dolgozott, amikor az Olümposzról utasítás érkezett, hogy a híradót azonnal újra kell forgatni, immár nélküle. A tévések azonban nem ismételték meg a fölvételt, és két kolléga kivételével (mindketten szerződésben állnak a városházával) az volt a véleményük, hogy Veiszer maradjon a televíziónál. A következő üzenet "oldalról" már csak neki érkezett: jó lenne, ha magától letenné a lantot - például mondja azt munkatársainak, hogy a forgatások idején nem ér rá. Miután ez nem tetszett a címzettnek, Gémesi György nyolcszemközti beszélgetésre invitálta Veiszer Alindát, amelyen elmondta, hogy a tévénél milyen fejlesztések lesznek, majd közölte: ebben ők már nem fognak együttműködni. Az újságírónő fejére olvasta, hogy olyan újságba írt "elfogult, szubjektív" cikket, ahol az ő politikai ellenfelei publikálnak, s ezzel szembefordult azzal az értékrenddel, amelyért pályája során Gémesi maga is oly sokat tett. Bár tudja, mert jól utánanézett, hogy Veiszer voltaképpen egy rossz útra tévedt jó ember, meg egyébként is szimpatikus, de a történtek után, ha lehetne kérni, menjen inkább el. (A cikk "elfogultságáról" csak annyit: Veiszer a minél semlegesebb hangnem érdekében még az olyan magas labdákat sem csapta le, mint Németh Kristófnak az eredményhirdetést megelőző, leginkább a Szüret rovatunkba illő kínos megszólalásai.)

A Narancs megkeresésére, hogy Gémesi e döntéséről kikérte-e az önkormányzati képviselő-testület véleményét, vagy egyedül határozott így, a polgármester azt válaszolta: semmi közünk hozzá, és ennek a lapnak ő nem nyilatkozik. Azt azért közölte: azt sérelmezi, hogy a cikkben nem szólalhatott meg. (E sorok írója például szeptember 20. előtt a polgármesteri hivatal telefonján háromszor is kért visszahívást Gémesitől, eredménytelenül. Németh Kristóf, bár először hajlandó volt nyilatkozni, végül ugyancsak elhárította lapunk érdeklődését.)

Szintén nem kívánt hozzászólni az ügyhöz Horváth Zoltán, aki jelen volt Veiszer Alinda elbocsátásánál (a televízió szakmai munkáját ő irányítja). Horváth szintén pályázott a művelődési központ ügyvezetői posztjára, ám végül - sokak meglepetésére - közvetlenül az eredményhirdetés előtt visszalépett.

Egyes vélemények szerint azzal, hogy a városi vezetés többsége az utóbbi két év során szép lassan a víz alá nyomta a művelődési központot a megalakulásától vezető Kecskés Józsefet, a város egyik legnépszerűbb emberét, újabb intézmény került Gödöllőn kézi vezérlés alá. Ezt nem tudjuk megítélni: az viszont biztos, hogy Gémesi olyan indoklással küldött el egy embert, amilyennel leginkább 1989 előtt éltek helyi kiskirály elvtársak.

Linder Bálint

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?