Kirúgták az SZFE-ről Karsai Györgyöt, a doktori iskola vezetőjét

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 26.

Belpol

„Nem tartozom magyarázattal” – mondta Rátóti Zoltán rektor az azonnali hatállyal menesztett professzornak.

Péntek délelőtt Rátóti Zoltán rektor azonnal hatállyal menesztette Karsai Györgyöt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájának vezetőjét – tudta meg a Népszava. A lapnak mind Karsai, mind az egyetem megerősítette a hírt.

Mint Karsai György elmondta, Rátóti jelezte neki, hogy találkozni szeretne vele. Kérdezte, mivel készüljön, mire a rektor annyit válaszolt, erre nem kell készülni. Ezek után Rátóti Zoltán egy egyoldalú, indoklás nélküli felmondást adott át neki, amit nem írt alá. Karsai kérte, hogy a rektor indokolja a döntését, mire beszámolója szerint Rátóti úgy válaszolt:

„Nem tartozom magyarázattal.”

A Népszava emlékeztet: Rátóti Zoltán 2020 augusztusában – akkor még az SZFE frissen megválasztott kuratóriumi tagjaként – egy interjúban arról beszélt, hogy a kormány által kierőszakolt egyetemi „modellváltás” a lehetőségek bővülése, ami az intézmény autonómiáját féltők állításával szemben „nem egy fenyegető állapot sem a hallgatók, sem a tanárok felé.” Karsai György nyílt válaszlevelében többek között arra emlékeztette Rátótit, hogy Vidnyánszky és köre hívatlanul érkezett az SZFE-re.

Karsai György magyar klasszika-filológus, színháztörténész, irodalomtörténész, egyetemi tanár. 1996-tól antik színháztörténet tanárként, majd 2003-tól egyetemi tanárként oktatott az SZFE-n, 2014 óta vezette a doktori iskolát.

Karsai György jövőre lesz hetvenéves.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk