Háromszoros olimpiai bajnok kajakos alapítványa is nyert Samsung-pénzeket

Belpol

Újabb körben osztogatják civil szervezeteknek a Göd városától elvett Samsung-adóbevételeket. Egyes Fideszhez köthető alapítványoknak, egyesületeknek megint sikerült „ügyesen” pályázniuk, és vannak új befutók is. Ugyanakkor akadnak, akik most kimaradtak a pénzosztásból. 

Immáron harmadszor oszt ki jelentős összegeket helyi, részben a Fideszhez köthető civil szervezetek számára a gödi Samsung-gyártól befolyt adóbevételekből Pest Megye Önkormányzata – értesült a Narancs.hu. 

Mint ismert, 2020 elején a kormány egy rendelettel a gödi Samsung SDI gyár területét ún. különleges gazdasági övezetté nyílvánította, aminek értelmében a dél-koreai multinacionális vállalat adója nem a városhoz, hanem Pest Megye Önkormányzatához érkezik be. A több milliárd forintos bevételből az önkormányzat különböző alapokat hozott létre, hogy aztán e forrásokat pályázatok útján szétossza. Először tavaly októberben írtunk arról, hogy több mint 400 millió forint sorsáról döntöttek; jelentős részben olyan civil szervezetek kaptak támogatást, amelyek a Fideszhez voltak becsatornázva

Februárban megnéztük, hogy ezek az alapítványok, egyesületek mit kezdtek a rendelkezésükre álló forrásokkal. Így derült ki, hogy egyes szervezetek olyan médiumokat indítottak, amelyek a választásokat megelőzően a térség két országgyűlési képviselőjét, Rétvári Bencét és Tuzson Bencét propagálták, mások pedig kampányszerű rendezvényeket tartottak

Aztán jött a március, amikor Pest Megye Önkormányzata újabb 300 millió forint sorsáról döntött; ebből az összegből is jutott fideszes szervezeteknek, de látszólag kevesebb, mint korábban. Májusban kiderítettük, hogy egy DK-ból kizárt gödi önkormányzati képviselő alapítványa is részesült a Samsung-milliókból, amiből egy helyi médiumot működtetnek. Legutóbb pedig annak jártunk utána, hogy a helyi települések mennyi pénzt kapnak az akkumulátor-gyárnak a kisvárostól elvett adójából: a fideszes vezetésű Dunakeszi és Fót járt jól, míg az ellenzéki vezetésű Vác és Sződliget egy fillért sem látott a pénzből. 

Kammerer Zoltán is a nyertesek között

Szabó István, Pest Megye Önkormányzatának elnöke az újabb körös civil támogatások odítéléséről szóló előterjesztés szerint 259 millió forint szétosztását javasolja 43 pályázó között, amiről a Megyei Értéktár Bizottság pénteken döntött. Nézzük, milyen civil szervezetek vannak a kezdeményezettek között! Kezdjük azokkal, amelyeket már ismerünk a korábbi pénzosztásoknak köszönhetően. 

 • A gödi "Jelen vagyok" Tehetséggondozó Egyesület 12,9 millió forintot kap „hiánypótló térségi magazin folytatása és működési költségek biztosítása” címszóval. A szervezet gondozza az erősen propagandisztikus TüKörkép magazint, elnöke pedig Csabai Márk, aki korábban a Fidesz választókerületi szóvivőjének pozíciónálta magát. A pályázat célja, hogy hat hónapig elkészítsék a magazint, havonta 8000 példányban, és beindítsák a magazinhoz tartozó weboldalt. 
 • A sződi Dunakanyar Média Alapítvány 18,9 millió forintban részesül, „Őrbottyán, Csörög, Vácrátót, Sződ, Sződliget online tájékoztatásához”. Az alapítvány adja ki a 0627.hu nevű kormánypárti weboldalt, ami szintén erősen propagálta Rétvári Bencét még a választás előtt. A szervezet kurátora Huszák-Nemes Zsuzsanna, Huszák Tamás, Letkés polgármesterének felesége. 
 • A Természetesen Dunakesziért Egyesület a „Jövő Technológiaiának Napja elnevezésű rendezvény szervezése” céljából 8,2 millió forintra számíthat. Ez volt az egyik olyan szervezet, amelyik korábban 13,9 millió forintot kapott rendezvények, köztük a januári Dunakeszi Vállalkozók Báljának megszervezésére. A rendezvényen Tuzson Bence mondott beszédet. 
 • A Dunakeszi Alsó Fejlődéséért Egyesület 3,7 millió forinttal lehet gazdagabb, amit a Dunakeszi ALcSÓfesztiválra fordíthat. Az immáron kilencedik alkalommal megrendezett rendezvényen korábban Tuzson zsűrizte a versenyzők által készített lecsókat. 
 • A Fóti Hagyományokért Alapítvány a „Fóti értékek napja, egynapos rendezvény tartása, továbbá egy Fót Gyöngyszemei, avagy Fót értékek című kiadvány kiadására” fordíthat 20 millió forintot. Az alapítványhoz köthető az idei értékek napja, amit közvetlen a választás előtt, márciusban tartottak, az egyik fellépő az Ismerős Arcok nevű szélsőjobbos zenekar volt. A rendezvény fővédnöke pedig Tuzson Bence. A szervezet elnöke Lévai Sándorné fóti fideszes önkormányzati képviselő.

És akkor jöjjenek az új befutók. 

 • A csomádi "Bogáncs" Alapítvány három rendezvény megszervezésére 6,2 millió, 8,4 millió, valamint 5,2 millió forintot nyert. A szervezet képviselője Stipka István önkormányzati képviselő, aki április 3-án támogatásáról biztosította Tuzson Bencét. 
 • A Gödi Vállalkozók Egyesülete 7,7 millió forintot kap helyi rendezvények szervezésére. A szervezet elnöke Szegedi Sándor, aki a település polgármestere volt 1998-2002 között
 • A Dunakanyar Kapuja Területfejlesztési Alapítvány 18 millió forintból gazdálkodhat, amit „közösségi stratégiai vitaanyag Göd város fejlesztési lehetőségeiről c. dokumentum előkészítése” projektre fordíthat. 

A szervezet kuratóriumi elnöke Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos. A sportoló az elmúlt években többször is mutatkozott, egyeztetett Tuzson Bencével. A szervezeten belül feltűnik Csabai Márk, valamint Guba Zoltán is, aki korábban Tuzson kabinetfőnöke volt a Miniszterelnöki Kabinetirodában, és értesüléseink szerint jelenleg is szorosan együtt dolgoznak. 

 • A listán szerepel egy bizonyos fóti „Károlyi Művek Kulturális Alapítvány”, viszont ilyen néven nincs bejegyezve civil szervezet. Van pár hasonló nevű szervezet, a legközelebbi a Károlyi Műhely Kulturális Alapítvány, aminek tagja Koródi-Nagy Edina, Fót kommunikációs referense. A szervezet valamivel több mint egymillió forintot nyert el egy rendezvény megtartására. 

Ugyanakkor van pár érdekes változás az előző pályázatokhoz képest. A sződligeti Sport, Mozgás, Élet, Tömegsport Egyesület, aminek Juhász Béla momentumos polgármester az elnöke, 6,8 millió forintra számíthat, ezt kajak-kenu sportegyesület létrehozására és működtetésére fordíthat.ják A Dunakeszi Kistérségért Egyesület, ami Lőrincz László kizárt DK-s önkormányzati képviselőhöz köthető, három pályázatot is benyújtott, de a mind a hármat elutasították forráshiányra hivatkozva. Hasonlóan járt a Közép-magyarországi Régióért Alapítvány.  E szervezet környékén jó pár fideszes személy megtalálható, a választás előtt Csömörön terjesztett újságot. Az alapítvány két pályázatát utasították vissza. 

Pest Megye Önkormányzata az említetteken túl számos sport-, oktatás- és egyházügyi projektet támogat a mostani pályázati körben. 

(Címlapképünk forrása: Tuzson Bence Facebook-oldala)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

 • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

 • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

 • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!