Háromszoros olimpiai bajnok kajakos alapítványa is nyert Samsung-pénzeket

Belpol

Újabb körben osztogatják civil szervezeteknek a Göd városától elvett Samsung-adóbevételeket. Egyes Fideszhez köthető alapítványoknak, egyesületeknek megint sikerült „ügyesen” pályázniuk, és vannak új befutók is. Ugyanakkor akadnak, akik most kimaradtak a pénzosztásból. 

Immáron harmadszor oszt ki jelentős összegeket helyi, részben a Fideszhez köthető civil szervezetek számára a gödi Samsung-gyártól befolyt adóbevételekből Pest Megye Önkormányzata – értesült a Narancs.hu. 

Mint ismert, 2020 elején a kormány egy rendelettel a gödi Samsung SDI gyár területét ún. különleges gazdasági övezetté nyílvánította, aminek értelmében a dél-koreai multinacionális vállalat adója nem a városhoz, hanem Pest Megye Önkormányzatához érkezik be. A több milliárd forintos bevételből az önkormányzat különböző alapokat hozott létre, hogy aztán e forrásokat pályázatok útján szétossza. Először tavaly októberben írtunk arról, hogy több mint 400 millió forint sorsáról döntöttek; jelentős részben olyan civil szervezetek kaptak támogatást, amelyek a Fideszhez voltak becsatornázva

Februárban megnéztük, hogy ezek az alapítványok, egyesületek mit kezdtek a rendelkezésükre álló forrásokkal. Így derült ki, hogy egyes szervezetek olyan médiumokat indítottak, amelyek a választásokat megelőzően a térség két országgyűlési képviselőjét, Rétvári Bencét és Tuzson Bencét propagálták, mások pedig kampányszerű rendezvényeket tartottak

Aztán jött a március, amikor Pest Megye Önkormányzata újabb 300 millió forint sorsáról döntött; ebből az összegből is jutott fideszes szervezeteknek, de látszólag kevesebb, mint korábban. Májusban kiderítettük, hogy egy DK-ból kizárt gödi önkormányzati képviselő alapítványa is részesült a Samsung-milliókból, amiből egy helyi médiumot működtetnek. Legutóbb pedig annak jártunk utána, hogy a helyi települések mennyi pénzt kapnak az akkumulátor-gyárnak a kisvárostól elvett adójából: a fideszes vezetésű Dunakeszi és Fót járt jól, míg az ellenzéki vezetésű Vác és Sződliget egy fillért sem látott a pénzből. 

Kammerer Zoltán is a nyertesek között

Szabó István, Pest Megye Önkormányzatának elnöke az újabb körös civil támogatások odítéléséről szóló előterjesztés szerint 259 millió forint szétosztását javasolja 43 pályázó között, amiről a Megyei Értéktár Bizottság pénteken döntött. Nézzük, milyen civil szervezetek vannak a kezdeményezettek között! Kezdjük azokkal, amelyeket már ismerünk a korábbi pénzosztásoknak köszönhetően. 

  • A gödi "Jelen vagyok" Tehetséggondozó Egyesület 12,9 millió forintot kap „hiánypótló térségi magazin folytatása és működési költségek biztosítása” címszóval. A szervezet gondozza az erősen propagandisztikus TüKörkép magazint, elnöke pedig Csabai Márk, aki korábban a Fidesz választókerületi szóvivőjének pozíciónálta magát. A pályázat célja, hogy hat hónapig elkészítsék a magazint, havonta 8000 példányban, és beindítsák a magazinhoz tartozó weboldalt. 
  • A sződi Dunakanyar Média Alapítvány 18,9 millió forintban részesül, „Őrbottyán, Csörög, Vácrátót, Sződ, Sződliget online tájékoztatásához”. Az alapítvány adja ki a 0627.hu nevű kormánypárti weboldalt, ami szintén erősen propagálta Rétvári Bencét még a választás előtt. A szervezet kurátora Huszák-Nemes Zsuzsanna, Huszák Tamás, Letkés polgármesterének felesége. 
  • A Természetesen Dunakesziért Egyesület a „Jövő Technológiaiának Napja elnevezésű rendezvény szervezése” céljából 8,2 millió forintra számíthat. Ez volt az egyik olyan szervezet, amelyik korábban 13,9 millió forintot kapott rendezvények, köztük a januári Dunakeszi Vállalkozók Báljának megszervezésére. A rendezvényen Tuzson Bence mondott beszédet. 
  • A Dunakeszi Alsó Fejlődéséért Egyesület 3,7 millió forinttal lehet gazdagabb, amit a Dunakeszi ALcSÓfesztiválra fordíthat. Az immáron kilencedik alkalommal megrendezett rendezvényen korábban Tuzson zsűrizte a versenyzők által készített lecsókat. 
  • A Fóti Hagyományokért Alapítvány a „Fóti értékek napja, egynapos rendezvény tartása, továbbá egy Fót Gyöngyszemei, avagy Fót értékek című kiadvány kiadására” fordíthat 20 millió forintot. Az alapítványhoz köthető az idei értékek napja, amit közvetlen a választás előtt, márciusban tartottak, az egyik fellépő az Ismerős Arcok nevű szélsőjobbos zenekar volt. A rendezvény fővédnöke pedig Tuzson Bence. A szervezet elnöke Lévai Sándorné fóti fideszes önkormányzati képviselő.

És akkor jöjjenek az új befutók. 

  • A csomádi "Bogáncs" Alapítvány három rendezvény megszervezésére 6,2 millió, 8,4 millió, valamint 5,2 millió forintot nyert. A szervezet képviselője Stipka István önkormányzati képviselő, aki április 3-án támogatásáról biztosította Tuzson Bencét. 
  • A Gödi Vállalkozók Egyesülete 7,7 millió forintot kap helyi rendezvények szervezésére. A szervezet elnöke Szegedi Sándor, aki a település polgármestere volt 1998-2002 között
  • A Dunakanyar Kapuja Területfejlesztési Alapítvány 18 millió forintból gazdálkodhat, amit „közösségi stratégiai vitaanyag Göd város fejlesztési lehetőségeiről c. dokumentum előkészítése” projektre fordíthat. 

A szervezet kuratóriumi elnöke Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos. A sportoló az elmúlt években többször is mutatkozott, egyeztetett Tuzson Bencével. A szervezeten belül feltűnik Csabai Márk, valamint Guba Zoltán is, aki korábban Tuzson kabinetfőnöke volt a Miniszterelnöki Kabinetirodában, és értesüléseink szerint jelenleg is szorosan együtt dolgoznak. 

  • A listán szerepel egy bizonyos fóti „Károlyi Művek Kulturális Alapítvány”, viszont ilyen néven nincs bejegyezve civil szervezet. Van pár hasonló nevű szervezet, a legközelebbi a Károlyi Műhely Kulturális Alapítvány, aminek tagja Koródi-Nagy Edina, Fót kommunikációs referense. A szervezet valamivel több mint egymillió forintot nyert el egy rendezvény megtartására. 

Ugyanakkor van pár érdekes változás az előző pályázatokhoz képest. A sződligeti Sport, Mozgás, Élet, Tömegsport Egyesület, aminek Juhász Béla momentumos polgármester az elnöke, 6,8 millió forintra számíthat, ezt kajak-kenu sportegyesület létrehozására és működtetésére fordíthat.ják A Dunakeszi Kistérségért Egyesület, ami Lőrincz László kizárt DK-s önkormányzati képviselőhöz köthető, három pályázatot is benyújtott, de a mind a hármat elutasították forráshiányra hivatkozva. Hasonlóan járt a Közép-magyarországi Régióért Alapítvány.  E szervezet környékén jó pár fideszes személy megtalálható, a választás előtt Csömörön terjesztett újságot. Az alapítvány két pályázatát utasították vissza. 

Pest Megye Önkormányzata az említetteken túl számos sport-, oktatás- és egyházügyi projektet támogat a mostani pályázati körben. 

(Címlapképünk forrása: Tuzson Bence Facebook-oldala)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk