Kivonultak az ellenzékiek a parlamentből

  • narancs.hu
  • 2020. február 17.

Belpol

Alkotmánybírósághoz fordulnak a parlamenti szabályok szigorítása miatt.

A napirend előtti felszólalások után a parlament néhány határozatot hozott, majd rátért a képviselői interpellációkra. Az eredeti napirend szerint kéttucatnyi ellenzéki képviselő is interpellálta volna valamelyik kormánytagot, ám a napirend előtti beszédek után a képviselők kivonultak az ülésteremből – írja a Mérce.

Az ellenzékiek az Alkotmánybírósághoz fordulnak, azt akarják elérni, hogy semmisítsék meg az országgyűlési törvény és a házszabály most elfogadott módosításait, ugyanis azok szerintük ellentétesek az Alaptörvénnyel.

A képviselők közös sajtótájékoztatót tartottak a kivonulásuk után. Szabó Tímea (Párbeszéd) elmondta, hogy az ellenzék által szájzártörvénynek nevezett, új parlamenti szabályok ellen tiltakoznak, amelyek például az eddiginél is szigorúbb büntetéseket tesznek lehetővé.

Hiába lépett életbe ez a törvény, nem fogunk meghátrálni – mondta a képviselő, aki szerint mindent megtesznek, hogy „méltók legyenek a Fidesszel szemben az emberek szavazataira”.

A képviselő szerint problémás, hogy a szankciókhoz nincs hozzárendelve érdemi mérlegelési jog, és hogy a házelnöknek a pulpitusról kirótt büntetései ellen nincs jogorvoslati lehetőség. Aggályosnak tartotta a szavazati jog tartós korlátozását is.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) arról beszélt: az ellenzék minden erejével tiltakozik a törvénymódosítások ellen. "Összefogás van, összefogás lesz, a 2022-ben a Fidesz fog ellenzékbe kerülni."

Lukács László György (Jobbik) kijelentette: a "parlament patkója nem a Várkert Bazár, oda nem lehet csupán felcsúti buszokat beparkoltatni, és ezzel az emberek hangját onnan kirekeszteni". Közölte: bíznak az Alkotmánybíróság bölcs belátásában és abban, hogy a testület "Orbán Viktor utasítása helyett", most végre a jogot és a törvényszerűséget fogja választani.

Arató Gergely (DK) azt mondta: szeretnék, ha a parlament ismét tekintélyes intézmény lenne, de ehhez az kell, hogy érvényesüljenek a képviselői jogok, ne korlátozzák a képviselők szólásszabadságát, és a kormány komolyan vegye az Országgyűlés munkáját.

Csárdi Antal (LMP) azt hangoztatta, hogy az alkotmánysértő törvénymódosítást nem állíthatja meg az ellenzéket, Bősz Anett (Liberálisok) szerint pedig minél jobban próbálja csorbítani a képviselők jogait akár Orbán Viktor, akár Kövér László, az annál inkább összekovácsolja az ellenzéki pártokat.

Az új szabályok egyéb szankciók mellett lehetővé teszik,  hogy a házelnök

  • akár hat hónapnyi illetményt elvonjon az erőszakoskodó képviselőtől;
  • ezt a szankciót 12 hónapra is felemelheti, ha a renitens képviselő nem hajlandó elhagyni az üléstermet;
  • 60 napra kitilthatja azt a képviselőt, aki szerinte akadályozza a munkát, ilyenkor egy általa kijelölt másik képviselő szavazhat helyette.

Bekeményít a Fidesz: kitiltás és egyéves fizetésmegvonás járhat a képviselőknek

Még szigorúbb intézkedésekkel sújtanák a renitens képviselőket. Fideszes képviselők módosítanák az Országgyűlés működéséről szóló törvényt. Ennek értelmében tovább szigorodna a parlamenti rend, még nagyobb büntetéseket lehetne kiszabni a szabályszegő képviselőkre, erre Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.