Kockás ing, tüntetés, munkabeszüntetés: erre készülnek a pedagógusok

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 30.

Belpol

A tanévkezdés előtti utolsó sztrájktárgyaláson sem tudott megállapodni a kormány a szakszervezetekkel.

Kedd délután eredménytelenül zárult a kormány és a pedagógus szakszervezetek tanévkezdés előtti utolsó sztrájktárgyalása" - mondták a szakszervezetek képviselői a Belügyminisztérium épülete előtt, miután Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárral tárgyaltak. A szakszervezetek bejelentették, szeptember 1-től biztosan folytatják a tavaszi országgyűlési választás előtt felfüggesztett sztrájkot. 

"Már az elején kiderült, hogy semmilyen előrelépés nincs a sztrájkköveteléseinkkel kapcsolatban. Maruzsa Zoltán arról tájékoztatott, hogy jelen pillanatban nincs kormányzati döntés arról, hogy saját forrásból átcsoportosítsanak a pedagógusok béremelésére. Egyetlen követelésünkre sem mondták, hogy nyitottak lennének a megegyezésre" - mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja.

Jelezte, sok pedagógus nem kíván a törvényileg rendkívül beszűkített és megnehezített sztrájkban résztvenni, ezért polgári engedetlenséget szervez. A szakszervezet őket is megvédi, jogi segítséget nyújt nekik, de akár anyagi támogatást is ad a sztrájkalapból, ha kiesik a munkabérük.

Nagy Erzsébet szerint Maruzsa államtitkár arról tájékoztatta őket, hogy nincs miniszteri utasítás az engedetlenségben résztvevő pedagógusok elbocsátására vagy az akcióhoz csatlakozó iskolák átszervezésére-bezárására.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke arról beszélt, hogy a további akciókról a két szakszervezet vezetőinek online találkozóján fognak dönteni, szerdán 18 órától.

Nagy Erzsébet a diákok által szeptember 2-án szervezett tüntetés fontosságára hívta fel a pedagógusok figyelmét, Gosztonyi pedig azt kérte, hogy aki teheti, az a tanévnyitón és az első tanítási napon viseljen kockás inget.

"Elsején kockás ing, másodikán tüntetés, egyébként pedig munkabeszüntetés" - foglalta össze a szakszervezetek üzenetét Nagy Erzsébet.

Mint azt korábban megírtuk, a szakszervezetek azonnali 45 százalékos béremelést követelnek, a kormány azonban csak több év alatt húzná fel a pedagógusok fizetését a diplomás átlagbér 80 százalékára, és ezt is csak akkor, ha érkezik rá uniós forrás. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk