Könnyen lehet, hogy a haderőfejlesztésnek is kampó

Belpol

Nem csak a turizmusnak tehet be a koronavírus. Ajánló a friss Narancsból!

A koronavírus-járvány a honvédelmi fejlesztéseket is meggátolhatja, hiszen a korábbi válságok során is ez volt az a terület, ahonnan az első között vonták el a döntéshozók a forrásokat, hogy a létfontosságú ágazatokat életben tudják tartani.

A magyar kormány az elmúlt években kiemelten foglalkozott fegyverkezési beruházásokkal, amit bizonyít, hogy Orbán Viktor begyűrte maga alá a területet. A friss Magyar Narancsban a harckocsikról, a Védelmi Beszerzési Ügynökségről (VBÜ), és a járvány esetleges következményeiről is írtunk. Részlet a cikkből:

„A múlt év legfigyelemreméltóbb honvédelmi beruházása az a 44 Leopard 2A4 típusú harckocsi volt, amelyek összeszerelését az elmúlt hetekben kezdték el Németországban. Márciusig úgy tűnt, hogy 2020 is tartogat hasonló izgalmakat: a Népszava írta meg, hogy ugyancsak a németektől érkezhetnek kerekes, illetve lánctalpas csapatszállítók, ismertebb nevükön Boxerek és Pumák.

Honvédelmi forrásainktól lapunk úgy tudja, hogy a harci eszközök azokhoz a nehéz-, valamint közepes dandárhoz kellenének, amelynek a felállítását a magyar kormány megígérte a NATO-nak.

Puma harckocsi

Puma harckocsi

Fotó: Wikipédia

(...) A VBÜ megalakulásáról januárban juttatott el közleményt az MTI-nek Maróth Gáspár, a nemzeti védelmiipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizáció koordinálásáért felelős
kormánybiztos titkársága: eszerint az ügynökség tervezettebbé, rendszerezettebbé, szakszerűbbé és átláthatóbbá teszi a kormány által irányított állami szervezetek védelmi és biztonsági beszerzéseit.

A tulajdonosi jogokat Maróth Gáspár – az Orbán Viktor miniszterelnökkel remek viszonyt ápoló Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) el-nökének orvos végzettségű fia – gyakorolja.

Ő korábban már bekerült a hírekbe akkor, amikor mint a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI) vezető tisztségviselője kormánygépekként fungáló repülőket szerzett be formálisan a hadsereg számára, ám azokat többnyire a kormányfő és Szijjártó Péter külügyminiszter használja. De miért van szükség különálló beszerzési apparátusra, és miért kell egy másik céget elföldelni ezért?”

Ha érdekli, hogy mi a véleménye a Honvédelmi Minisztériumról egyes más területen dolgozó hivatalnokoknak, milyen Törökországgal kötendő megállapodástól állhat el a magyar fél, vagy hogy mi az az MNV Üzletiviteli és Tanácsadó Zrt., akkor vegye meg a lapot, vagy fizessen rá elő!

Cring-crangg: Itt a friss Narancs!

A hé meg a hó és a bicikli, mint fő ellenség. De mi minden van még a lapban? A címlapon Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Az interjúban szóba kerülnek álkutatók, nullkilométeres tehénpásztorok, a felelőtlen járványkezelés és az OLAF nyomozásai is. Támadások kereszttüzében áll a WHO a lassúnak tartott intézkedések és vélelmezett Kína-barátsága miatt.

Figyelmébe ajánljuk