Kórházak sora szünetelteti az osztályait az egész országban

  • narancs.hu
  • 2024. január 8.

Belpol

Sokkal nagyobb a baj, hogy csak a János kórházra figyeljünk.

Miután Kunetz Zsombor orvos, blogger észrevette, hogy a János kórházban egy csomó ellátás szünetel, és a kórház „hangulatkeltésnek” nevezte, de nem cáfolta a dolgot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) húsz olyan ún. „kijelölő határozatot” tett közzé a honlapján, amelyek „az ország különböző egészségügyi intézményeinek, különböző osztályainak a részleges, vagy teljes leállását jelentik be, 2023. december-2024. januártól.” Erre ugyancsak Kunetz hívta fel a figyelmet. Az NNK honlapján mindegyik elérhető.

Ezekből kiderül, hogy a Szent János Kórház nemcsak a belgyógyászati feladatát nem tudja részlegesen ellátni, hanem a komoly baleseti sérültek ellátását, de az ittas sérültek ellátását sem tudja biztosítani. (Így Budán és a hozzá tartozó agglomerációban egyetlen baleseti centrum sincsen.)

További leállások miatt

- a Jász-Nagykun-Szolnok Hetényi Géza Centrum Kórházban, az arc- és szájsebészeti ellátás akadozik immár mondhatni hagyományosan, ugyanitt a tüdőgyógyászati és légzésrehabilitációs fekvőbeteg ellátás nem lesz elérhető, és szűnik meg a teljes kapacitása ebben az évben,

- a Heves Megyei Markhot Ferenc Centrum Kórházban a szemészet ügyeleti ellátását nem tudják biztosítani, a betegeket a száz kilométerre lévő Debrecenbe irányítják,

- a Komárom-Esztergom megyei Szent Borbála Kórházban az urológia ügyelet és fekvőbeteg szakellátás nincsen,

- a budapesti Szent Margit Kórház a gasztroenterológiai ellátást, és a gyomor- bélrendszeri vérző betegek ellátását nem tudja biztosítani.

Kunetz Zsombor arra is felhívta a figyelmet, hogy a NNK hasonló határozatból 113-at közölt tavaly, és nem biztos benne ,hogy mindegyiket feltették a honlapra, tehát lehet, hogy ennél is több leállás volt. „Azonban az, hogy most a Szent János körüli botrány kapcsán hirtelen előkerült 20 darab kijelölő határozat, az azt sugallja, hogy nem töretlen az NNK és az államtitkárság viszonya. Valószínűleg már Müller Cecíliáéknak is elege van az Excel kapitány rombolásából” – zárja posztját Kunetz az egészségügyi államtitkárra, Takács Péterre célozva.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk