Kórházi étkeztetés – Húst, halat hétszázból

Belpol

Az egészségesebb és jobb minőségű kórházi kosztot előíró közétkeztetési rendelet szerint a jövőben 700 forintot kell egy kórházi beteg egynapi élelmezésére költeni – jelenleg ez az összeg 500 forint.


A Péterfy Sándor Utcai Kórház Rendelőintézet és Baleseti Intézet három konyhával működik, naponta 1500 beteg étkeztetéséről gondoskodnak. Czékmán Ervin, az élelmezési osztály vezetője úgy véli, mindenféleképpen szükség van a kórházi kosztra fordított összeg emelésére, és egyetért a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnökével, aki szerint ez a rendelet az egészségesebb táplálkozás felé tett fontos lépés lehetne. A kórházi kosztra vonatkozó utolsó normamódosítás ráadásul hat éve, 2007 novemberében volt, azóta az élelmiszerárak jelentősen nőttek. „A legnagyobb probléma, amiről a kormányzat nem vesz tudomást, hogy a kórházaknak nagyon sok kifizetetlen számlája van, tartozunk a szállítóknak – mondja Czékmán. – Ma 500 forintból egyszerűen nem lehet tisztességes étkeztetést biztosítani.”

false

 

Fotó: MTI – Kallos Bea

 

A tervezet értelmében tíz nap alatt húst hatszor, halat egyszer, teljes kiőrlésű gabona alapú élelmiszereket pedig tízszer kellene a kórházban fekvő betegeknek kapni – és akkor az idény szerint változó gyümölcsökről és zöldségekről még nem szóltunk. „Az előírt dietetikai szabályokat jelenleg nem sikerül betartanunk, a rendelkezésre álló keret nagyon szűk, hónapról hónapra folyamatos túllépés van – mondja a Péterfy Sándor utcai kórház élelmezési vezetője. – A beteganyag sokféle, vannak aktív és krónikus ágyaink. Az előbbinél napi négyszeri, míg az utóbbi esetében ötszöri étkezés szükséges, melybe beletartozik a hús, a gyümölcs, zöldség is. Ehhez az eddigi 500 forint nagyon kevés.”

A rendelettervezet nagy hangsúlyt fektet például az eddig háttérbe szorult halfogyasztásra. Azt azonban nem tudni, hogy a plusz 200 forint elég lesz-e arra, amit az előírtak szerint be kell tartani. „700 forint még mindig kevés ahhoz, hogy egy beteg napi négyszeri-ötszöri étkeztetését fedezze. A mezőgazdasági tevékenységet befolyásolja az időjárás, az árakat még a politika is. Nekünk pedig minden pénzbe kerül.”

Az élelmezési osztály vezetője szerint 800-900 forint alatt nem lenne szabad megállapítani a kvótát, annyiból azonban már teljesíteni lehetne a koszttal kapcsolatos elvárásokat. A rendelet hatálybalépéséről még nem lehet biztosat tudni, hiszen ha a hétfői Világgazdaságban írtakat vesszük alapul, akkor egy kórház költségvetésének akár öt százalékát is elérheti az élelmezésre fordított összeg – ez esetben a rendelet többletforrás-igénye milliárdos nagyságú, aminek a biztosítása a mai magyar egészségügyben jószerivel elképzelhetetlen.

Figyelmébe ajánljuk