Kormányinfó: májusig két oltással is érvényes lesz a védettségi igazolvány

  • narancs.hu
  • 2022. február 3.

Belpol

E tekitetben a kormány kivételesen az Európai Unióhoz igazodik. Elhangzott: nincs arra utaló jel, hogy Rogán Antal érintett lenne a Schadl-ügyben. 

A virológusok többsége szerint a koronavírus-járvány ötödik hullámának csúcsán vagyunk - mondta a csütörtökön reggel 7 órakor tartott kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. (A sajtótájékoztató különös kezdési időpontjával kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy előzőleg hetekig nem tartottak  kormányinfót, legutóbb január 13-án volt. Mivel a Magyar Narancs sosem kap meghívót az eseményre, így mint máskor is, egyéb forrásokból értesültünk arról, hogy bár két egymást követő héten is elmaradt, most rendkívüli időpontban lesz a miniszteri tájékoztató. A korai kezdést Gulyás Gergely sűrű programjával indokolta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a szakemberek szerint az ötödik hullám elvonulása is éppúgy gyorsabb lesz, mint ahogy a felfutása, vagy a vírus terjedése is igen gyors volt. Az omikron terjedése által lényegesen többen betegszenek meg, de a kórházi ellátó rendszert nem érte olyan súlyos terhelés, mint a korábbi hullámok során, és a halálozási adatok sem nőttek úgy, mint például a második vagy a harmadik hullám idején.

Gulyás elmondása szerint mivel az Európai Unió nem változtatott a védettségi igazolványok érvényességéről szóló szabályain (270 napig érvényes a második oltást követően), így a magyar kormány Brüsszelhez igazodva (!) úgy döntött, hogy

a hazai oltási, vagyis a védettségi igazolvány május 1-ig két oltással is érvényes lesz.

A kormány továbbra is mindenkit arra bíztat, hogy oltassa be magát a koronavírus ellen, vegye fel az első, a második és a harmadik vakcinát. A miniszter közlése szerint oltóanyag kellő számban rendelkezésre áll, 8 millió 139 ezer nyugati és keleti vakcina elérhető.

Szentkirályi Alexandra hozzátette, a magyar kormány is részt vesz abban az EU-s gyógyszerbeszerzésben, melyben az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott, a Pfizer által fejlesztett Paxlovid nevű Covid elleni gyógyszerből lehet vásárolni. 50 ezer kezelésnek megfelelő gyógyszert szereznek be egyelőre, amit akár később lehet bővíteni.

Gulyás elmondta, hogy a kormányülésen a miniszterelnök beszámolt moszkvai látogatásáról. Kiemelte, azt tartják a legfontosabbnak, hogy bármilyen konfliktus, erőszak, háború elkerülhető legyen, így az ukrajnai konfliktus se eszkalálódjon. A miniszter is elmondta, hogy a kormányfő békemissziónak is tekintette az útját. Emellett kiemelte azt is, hogy 

ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés.

Magyarországra évi 4,5 milliárd érkezik a Gazpromtól abból az évi 9-10 milliárd köbméterből, ami összesen rendelkezésünkre áll. Az orosz elnökkel folytatott tárgyalás során szó volt arról, hogy további 1 milliárd köbméterrel növelik a szállítási kapacitást, ezzel mindkét fél meg volt elégedve. Gulyás hozzátette, ma a legolcsóbban az oroszoktól lehet gázt szerezni.

A kormányinfón elhangzott: a hétvégi viharkárok miatt az agrártárca megkezdte azok felmérését, a kormány pedig pluszforrásokat, vis major alapot fog biztosítani leginkább a fóliás zöldségtermesztőknek. Az számíthat támogatásra, aki több mint 30 százalékos jövedelemcsökkenést szenvedett a vihat miatt. A miniszter elmondása szerint vélhetőleg többmilliárdos forrásokra lesz szükség.

Ezt követően Gulyás Gergely újságírói kérdésekre válaszolt:

  • A miniszter szerint törvénytelen volt a pedagógussztrájk, mert nem volt jogerős ítélet róla. Szerinte sokan nem tudták, hogy törvénytelen sztrájkban vettek részt. És hogy mi lesz a következmény? Ezzel még nem foglalkozott a kormány. Két kérdést érdemes megvitatni Gulyás szerint. Az egyik szerinte az, hogy jogos-e a pedagógus béremelés igénye. A kormány szerint jogos, ezért a következő ciklusra ki is van tűzve. Ami fontosabb Gulyás szerint az az, hogy értelmezése alapján ez "politikus sztrájk" volt. A miniszter szerint ezt az bizonyítja, hogy a Márki-Zay Péter által kitűzött kék szalagot viselték a sztrájkolók.
  • A benzinárstopról később döntenek, február 15-én jár le, addig megmondják, mi lesz vele.
  • A miniszter elmondása szerint tiszteletben kell tartani a Fővárosi Törvényszék döntését, miszerint a kórházigazgatók dönthetnek, beengedik-e a sajtót az egészségügyi intézményekbe.
  • Orbán Viktor nem lesz ott a téli olimpia megnyitóján.
  • A Schadl-Völner-ügy apropóján a miniszter azt mondta a kormányzati házkutatásokról, hogy

a miniszterek tudtak a nyomozás tényéről, arról nem tudhatták, miért nyomoznak.

Gulyás nem tudja, miért kapott Schadl György diplomataútlevelet, de úgy tudja, minden kamarát vezető személy kap diplomataútlevelet. Hogy miért? Jó kérdés. Völnernek akkor kell lemondania Gulyás szerint, ha ezt a bíróság mondja ki, vagy ha ő maga úgy érzi. A miniszter ragaszkodik az ártatlanság vélelméhez. És úgy tűnik, nem különösebben szeretne erről az ügyről beszélni.

  • Nem vizsgálja a kormány Rogán Antal kabinetfőnökének diplomaügyét.

Gulyás szerint nincs adat arra, ami Rogán érintettségét bizonyítaná a Schadl-ügyben.

  • Gulyás Gergely nem tud arról, hogy magyar banktól kapott hitelt Marine Le Pen a kampányjához. De meglátása szerint bárkinek jó lehet hitelt adni valakinek, aki a kampánypénzeket visszakapja a választáson elért adott százalék után Franciaországban.
  • "Magyarország NATO-tagsága megkérdőjelezhetetlen érték" – mondta a miniszter. Nem fogunk kilépni. "NATO-tagként a NATO álláspontját képviseljük." Ez nem kérdés Gulyás szerint.
  • Gulyás nem látja értelmét, hogy Orbán Viktor és Márki-Zay Péter vitázzon.
  • "Ha egy párt harmadik ciklusában kormányoz, nem nagyon kérdés, mit fog csinálni" – mondta a miniszter arra a kérdésre, lesz-e választási programja a Fidesznek.

Idejekorán vége lett a kormányinfónak, több sajtóorgánum kérdésére nem is jutott idő, mert ahogy azt az elején jelezték, 8:25-kor Gulyás Gergelynek el kellett mennie mai programjai miatt. Állítólag a következő alkalmat azokkal a kérdésekkel kezdik, amelyek most kimaradtak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?