Kormányinfó: májusig két oltással is érvényes lesz a védettségi igazolvány

 • narancs.hu
 • 2022. február 3.

Belpol

E tekitetben a kormány kivételesen az Európai Unióhoz igazodik. Elhangzott: nincs arra utaló jel, hogy Rogán Antal érintett lenne a Schadl-ügyben. 

A virológusok többsége szerint a koronavírus-járvány ötödik hullámának csúcsán vagyunk - mondta a csütörtökön reggel 7 órakor tartott kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. (A sajtótájékoztató különös kezdési időpontjával kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy előzőleg hetekig nem tartottak  kormányinfót, legutóbb január 13-án volt. Mivel a Magyar Narancs sosem kap meghívót az eseményre, így mint máskor is, egyéb forrásokból értesültünk arról, hogy bár két egymást követő héten is elmaradt, most rendkívüli időpontban lesz a miniszteri tájékoztató. A korai kezdést Gulyás Gergely sűrű programjával indokolta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a szakemberek szerint az ötödik hullám elvonulása is éppúgy gyorsabb lesz, mint ahogy a felfutása, vagy a vírus terjedése is igen gyors volt. Az omikron terjedése által lényegesen többen betegszenek meg, de a kórházi ellátó rendszert nem érte olyan súlyos terhelés, mint a korábbi hullámok során, és a halálozási adatok sem nőttek úgy, mint például a második vagy a harmadik hullám idején.

Gulyás elmondása szerint mivel az Európai Unió nem változtatott a védettségi igazolványok érvényességéről szóló szabályain (270 napig érvényes a második oltást követően), így a magyar kormány Brüsszelhez igazodva (!) úgy döntött, hogy

a hazai oltási, vagyis a védettségi igazolvány május 1-ig két oltással is érvényes lesz.

A kormány továbbra is mindenkit arra bíztat, hogy oltassa be magát a koronavírus ellen, vegye fel az első, a második és a harmadik vakcinát. A miniszter közlése szerint oltóanyag kellő számban rendelkezésre áll, 8 millió 139 ezer nyugati és keleti vakcina elérhető.

Szentkirályi Alexandra hozzátette, a magyar kormány is részt vesz abban az EU-s gyógyszerbeszerzésben, melyben az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott, a Pfizer által fejlesztett Paxlovid nevű Covid elleni gyógyszerből lehet vásárolni. 50 ezer kezelésnek megfelelő gyógyszert szereznek be egyelőre, amit akár később lehet bővíteni.

Gulyás elmondta, hogy a kormányülésen a miniszterelnök beszámolt moszkvai látogatásáról. Kiemelte, azt tartják a legfontosabbnak, hogy bármilyen konfliktus, erőszak, háború elkerülhető legyen, így az ukrajnai konfliktus se eszkalálódjon. A miniszter is elmondta, hogy a kormányfő békemissziónak is tekintette az útját. Emellett kiemelte azt is, hogy 

ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés.

Magyarországra évi 4,5 milliárd érkezik a Gazpromtól abból az évi 9-10 milliárd köbméterből, ami összesen rendelkezésünkre áll. Az orosz elnökkel folytatott tárgyalás során szó volt arról, hogy további 1 milliárd köbméterrel növelik a szállítási kapacitást, ezzel mindkét fél meg volt elégedve. Gulyás hozzátette, ma a legolcsóbban az oroszoktól lehet gázt szerezni.

A kormányinfón elhangzott: a hétvégi viharkárok miatt az agrártárca megkezdte azok felmérését, a kormány pedig pluszforrásokat, vis major alapot fog biztosítani leginkább a fóliás zöldségtermesztőknek. Az számíthat támogatásra, aki több mint 30 százalékos jövedelemcsökkenést szenvedett a vihat miatt. A miniszter elmondása szerint vélhetőleg többmilliárdos forrásokra lesz szükség.

Ezt követően Gulyás Gergely újságírói kérdésekre válaszolt:

 • A miniszter szerint törvénytelen volt a pedagógussztrájk, mert nem volt jogerős ítélet róla. Szerinte sokan nem tudták, hogy törvénytelen sztrájkban vettek részt. És hogy mi lesz a következmény? Ezzel még nem foglalkozott a kormány. Két kérdést érdemes megvitatni Gulyás szerint. Az egyik szerinte az, hogy jogos-e a pedagógus béremelés igénye. A kormány szerint jogos, ezért a következő ciklusra ki is van tűzve. Ami fontosabb Gulyás szerint az az, hogy értelmezése alapján ez "politikus sztrájk" volt. A miniszter szerint ezt az bizonyítja, hogy a Márki-Zay Péter által kitűzött kék szalagot viselték a sztrájkolók.
 • A benzinárstopról később döntenek, február 15-én jár le, addig megmondják, mi lesz vele.
 • A miniszter elmondása szerint tiszteletben kell tartani a Fővárosi Törvényszék döntését, miszerint a kórházigazgatók dönthetnek, beengedik-e a sajtót az egészségügyi intézményekbe.
 • Orbán Viktor nem lesz ott a téli olimpia megnyitóján.
 • A Schadl-Völner-ügy apropóján a miniszter azt mondta a kormányzati házkutatásokról, hogy

a miniszterek tudtak a nyomozás tényéről, arról nem tudhatták, miért nyomoznak.

Gulyás nem tudja, miért kapott Schadl György diplomataútlevelet, de úgy tudja, minden kamarát vezető személy kap diplomataútlevelet. Hogy miért? Jó kérdés. Völnernek akkor kell lemondania Gulyás szerint, ha ezt a bíróság mondja ki, vagy ha ő maga úgy érzi. A miniszter ragaszkodik az ártatlanság vélelméhez. És úgy tűnik, nem különösebben szeretne erről az ügyről beszélni.

 • Nem vizsgálja a kormány Rogán Antal kabinetfőnökének diplomaügyét.

Gulyás szerint nincs adat arra, ami Rogán érintettségét bizonyítaná a Schadl-ügyben.

 • Gulyás Gergely nem tud arról, hogy magyar banktól kapott hitelt Marine Le Pen a kampányjához. De meglátása szerint bárkinek jó lehet hitelt adni valakinek, aki a kampánypénzeket visszakapja a választáson elért adott százalék után Franciaországban.
 • "Magyarország NATO-tagsága megkérdőjelezhetetlen érték" – mondta a miniszter. Nem fogunk kilépni. "NATO-tagként a NATO álláspontját képviseljük." Ez nem kérdés Gulyás szerint.
 • Gulyás nem látja értelmét, hogy Orbán Viktor és Márki-Zay Péter vitázzon.
 • "Ha egy párt harmadik ciklusában kormányoz, nem nagyon kérdés, mit fog csinálni" – mondta a miniszter arra a kérdésre, lesz-e választási programja a Fidesznek.

Idejekorán vége lett a kormányinfónak, több sajtóorgánum kérdésére nem is jutott idő, mert ahogy azt az elején jelezték, 8:25-kor Gulyás Gergelynek el kellett mennie mai programjai miatt. Állítólag a következő alkalmat azokkal a kérdésekkel kezdik, amelyek most kimaradtak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

 • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

 • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?