Kormányzati program a romák integrációjáért:Hun a lóvé, magyar tezsvér?

  • 2004. február 26.

Belpol

Tárgyalás nélkül vették le a kormányülés napirendjéről a roma középtávú programot a múlt héten. Ennek oka állítólag egy azóta már tisztázott félreértés. A kormány újra nekiveselkedhet, de kérdés, hogy elfogadása hoz-e érdemi változást.

Tárgyalás nélkül vették le a kormányülés napirendjéről a roma középtávú programot a múlt héten. Ennek oka állítólag egy azóta már tisztázott félreértés. A kormány újra nekiveselkedhet, de kérdés, hogy elfogadása hoz-e érdemi változást.

n "A romák társadalmi integrációját elősegítő kormányzati programról" című kormányhatározat-tervezetet a közigazgatási államtitkári értekezlet vita nélkül hagyta jóvá, de a kormányülésen Horn Gábor (SZDSZ) koalíciós koordinációs államtitkár kérte, hogy azt mégse tárgyalják. "A programban, elsősorban annak foglalkoztatási és az életminőség javítását célzó részében nem látható, mire van forrás és mennyi. Ezért kértem, hogy vegyük le a napirendről, és ezzel egészítsük ki az előterjesztést" - mondta lapunknak az államtitkár, aki szerint másképp nem biztosítható a programok pénzügyi garanciája. Horn Gábor az esélyegyenlőségi miniszter tájékoztatása alapján úgy tudja, hogy a szükséges források megvannak, "csupán nem derült ki pontosan az előterjesztésből".

Értesüléseink szerint a kormányülésen az előterjesztés mellett foglalt állást a miniszterelnök és a munkaügyi miniszter is. Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter szerint a korábbi észrevételeket beépítették a javaslatba. "Az elmúlt napokban a politikai államtitkársággal újrakezdődtek az egyeztetések, és remélhetőleg rövid időn belül ismét a kormány elé kerülhet a program" - mondta a Narancsnak. A javaslaton a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium sem kíván változtatni. Csizmár Gábor, a tárca politikai államtitkára szerint "félreértés történt, hiszen a programok pénzügyi fedezetét csak akkor tudjuk nevesíteni, ha a kormány már döntött arról, hogy mit akar".

A középtávú romaprogram 2002 végén már majdnem a kormány elé került, de végül átdolgozását kérték. Az új változatról tavaly decemberben kezdtek tárgyalni. Horn Gábor az SZDSZ nevében már ekkor a tervezet legnagyobb hibájának tartotta, hogy a megjelölt célkitűzéseket a kormány nem illeszti elosztási politikájának és társadalompolitikájának egészéhez. "A szociális és etnikai szempontok összemosása, illetve a finanszírozás korábbi gyakorlatának folytatása azt eredményezheti, hogy a tárcák saját akcióterveikben tetszés szerint számolhatnak el roma támogatásként bármilyen kiadást azon a címen, hogy annak roma kedvezményezettjei is vannak. Az ilyen kiadások összegzéseként képzett >>roma-büdzséRomaügyben a kormány legnagyobb ellensége az idő, valamint az állandó személycserék, szervezeti átalakítások (lásd: Modern Balkán, Magyar Narancs, 2003. november 27.). Ahhoz képest, hogy Medgyessy Péter kormányfőjelöltként éppen két éve tette közzé 8 pontból álló kötelezettségvállalását "a magyarországi cigányok sorskérdéseinek megoldásáért", az ott olvashatók jelentős része még mindig a tervezés fázisában van. A középtávú intézkedési terv jelenlegi változata több mint egy évig készült; ennek el-fogadása után kell az érintett tárcáknak éves ütemezésű középtávú programot készíteniük.

A minisztériumok a napokban számítják ki az őket érintő elvonásokat. A középtávú programban szereplő tervek közül információink szerint megszűnik a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 200 millió forintos, roma vállalkozókat segítő kerete, és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium romákat segítő 240 milliójából is visszavesznek 170 milliót. A tárcák értesüléseinket nem kommentálták. Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatalt 800 milliós elvonás sújtja, és felmerült a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány költségvetésének 100 milliós megkurtítása is, bár utóbbit Teleki László romaügyekért felelős politikai államtitkár cáfolta. (' egy korábbi nyilatkozatában úgy vélte, a költségvetési megszorítások semmilyen formában nemérintik a romákra szánt pénzeket.)

A középtávú programot előterjesztő esélyegyenlőségi miniszter hamarosan távozik posztjáról, és még arról sincs döntés, mi lesz a hivatalával, aminek második hónapja nincs kinevezett romaügyi igazgatója. Már az a pénzügyminiszter sincs a helyén, akivel Lévai korábban megállapodott a romákra vonatkozó döntések szakmai és pénzügyi végrehajtását ellenőrző monitoringbizottság létrehozásáról. Bizottságokból sincs hiány: a kormányfő vezeti a Romaügyi Tanácsot, az esélyegyenlőségi miniszter a Cigányügyi Tárcaközi Bizottság elnöke, és Teleki László irányításával egy, a cigánytelepek felszámolását segítő bizottság felállítását is tervezik. A "Medgyessy-ígérvényekben" is szereplő telepfelszámolást máig nem kezdték el, a tervekről legutóbb a Cigányügyi Tárcaközi Bizottság múlt csütörtöki ülésén volt szó. Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal aktuális javaslata 10,5 mil-liárd forintos hitelfelvétellel szá-mol az Európa Tanács Fejlesztési Bankjától. Lévai Katalin szerint ennek idei, 2 milliárd forintos része májustól áll rendelkezésre. A kor-mányhivatal javaslata a költségek 2005-2006-ra koncentrálásával számol, addigra állítólag a telepek felénél elkezdődnek a munkálatok.

"Szinte mindegy, hogy elfogadják-e a középtávú programot, vagy sem" - mondta egy kormánypárti politikus, aki szerint arra, hogy valódi intézkedéseket tegyen a kormány, "sem elegendő idő, sem elegendő forrás nincs". A politikai akaratot jól jellemzi, hogy a középtávú tervezet általános rendelkezéseinek első pontja az eddig indított kormányprogramokról, kezdeményezésekről készítendő magyar és angol nyelvű ismertetők elkészítését javasolja. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) a középtávú program miatt nyilvánosan nem ütközött senkivel, bár tavaly decemberben elkészítette önálló előterjesztés-tervezetét. A jelenlegi program több pontja az OCÖ-vel való együttműködésre épít. Abban sokan egyetértenek, hogy az elvonások, valamint a már bejelentett személyi és strukturális változások tovább lassíthatják a kormányprogram eddig sem túl hatékony megvalósítását.

Virág Tamás









Copyright © MaNcs, 2004
Minden jog fenntartva.


 


 












Copyright © Magyar Narancs 1995-2004.




Elektronikus terjesztés: Index.hu Rt.





Figyelmébe ajánljuk