Tartalom

MaNcs, XVI. évf. 9. szám, (2004-02-26) (2004-02-26)

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip (Talált pénz)

Most, amikor nemcsak a kormány, de a takarékossági ötletbörzébe bevont lakosság is elfekvő állami forintok után kutat, meglepő, hogy komolyabb visszhang nélkül maradt a Magyar Nemzeti Bank statisztikusainak sztahanovista felajánlása. Pedig nem kis összeggel ajándékoztak meg bennünket február 12-én: adatkorrekciójukkal 400 millió euróval javították a folyó fizetési mérleg tavalyi egyenlegét. Eszerint épp egy Postabank-egyenértékkel kisebb mértékben növeltük tavaly a külső adósságunkat ahhoz képest, amit egy nappal korábban gondoltunk. Jó, tudom, ezt a százmilliárd forintnyi összeget nem lehet elkölteni útépítésre, miegyébre, de azért a vártnál kisebb adósságtehernek forintmilliárdokban mérhető hatása van jelenünkre és a jövőnkre.

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli velő (Konyhai elősó)

Mielőtt bármi borzalmas történne velünk, álljunk terpeszbe, tegyük csípőre a kezünk, düllesszük ki a szemünket, nyomjuk előre a hasunkat, végezzünk fejkörzést, kezünket lendítsük haránt oldaltartásba. Ha ezek a gyakorlatok szabadon, koppanás és karistolás nélkül elvégezhetők, akkor szerencsénk van, viszonylag nagyméretű konyha áll rendelkezésünkre. Ebben a konyhában most eltöltünk egy kis időt.

Publicisztika

Publicisztika

Tamás Gábor: Utakra menni könnyű

Az utakat lezáró paraszt hálás téma a híradásokban: jópofa bejátszásokat, fotókat lehet mutatni a vasvillával átszúrt transzparensekről, a csatornába öntött tejről, a vesszővel az úttestre hajtott disznókról. Az elmúlt napokban sokaknak bizonyára mindössze annyi "jött át", hogy a parasztok már megint több pénzt akarnak - a gond azonban ennél sokkal súlyosabb. Kérdés, hogy akár maguk a tüntetők is mit látnak át mindebből.

Publicisztika

Pogátsa Zoltán: A talányos triumvirátus(Ki irányítja az uniót?)

Február elején Berlinben találkozott az Európai Unió három meghatározó országának vezetője, Jacques Chirac, Tony Blair és Gerhard Schröder. Megbeszélésük középpontjában a gazdaság élénkítése és a versenyképesség fokozása állt. Választ próbáltak keresni az évtized elején megfogalmazott lisszaboni program sikertelenségére. Mint ismeretes, e program szerint kellene Európának 2010-re a világ legversenyképesebb, tudásalapú gazdasági térségévé válnia. Ám eddig kevés konkrét lépés történt e célkitűzések gyakorlatba ültetésére, megvalósulásuk az évtized végére immáron valószínűtlen, sőt egyre nő a lemaradás az Egyesült Államoktól. A triumvírek javaslatot tettek 1500 fős, gyorsreagálású minihadtestek felállítására. Ez a kezdeményezés az európai "védelmi kemény mag" megteremtésének irányába mutat, amelyhez minden tagállam szabadon csatlakozhat.

Publicisztika

Nem

Azután, hogy egy rakás érv elhangzott és megjelent a nyilvánosságban - többek közt: ebben a lapban Karsai László, a Népszabadságban Ungváry Krisztián tollából - arról, hogy miért ne legyen szobra a fővárosban Teleki Pálnak, meg azután, hogy a fővárosi önkormányzat illetékesei magukhoz kaptak, az öngyilkos miniszterelnök történelmi szerepe körüli vita bizarr fordulatot vett. Kiderült, hogy a szoborállítást pártolók legfeljebb félszívvel cáfolják a szoborállítást ellenzők érveit, vagy inkább az általuk eme érvek alátámasztására felsorakoztatott tényeket (hogy tudniillik Teleki nagyon nem szerette a zsidókat), s ez többé-kevésbé igaz vice versa is (azaz a szoborállítás ellenzői sem vitatják azt, hogy Teleki a németeket sem szerette). Mindenki tud mindent, és mindenki többé-kevésbé ugyanazt tudja Telekiről. Ennek ellenére, ahogy mondani szokták, a felek álláspontja egy fikarcnyit sem közeledett.

Publicisztika

Égni kell

A lapzártakor érkezett hír szerint újabb elemmel gazdagodott a már korábban is zömmel vudujellegű magyar politikai kultúra: egy kicsi s szinte már teljesen elfeledett párt jövő keddi nagygyűlésére úgynevezett felismerhető szalmabábut készít a jelenlegi kormány minden egyes tagjáról - ezeket azután kigúnyolják, megalázzák, sőt el is égetik. Az ötlet konkrétan Cs. István egykori novellista, tárca- és drámaíró munkásságának egyik, vélhetően utolsó terméke, ám a regresszív, gyermeki szadizmus és a pirománia újabb kombinált manifesztálódása általános tapasztalatok levonására is ürügyet kínál. Nem új a felismerés, mely szerint a magyar politikai elit analízisére sokkal inkább alkalmas egy pszichopatológus, mint egy ún. politológus - a politikai elitről terjedő populista rágalmakkal szemben a szó szerint kiválasztottak eme gyülekezete kiváló reprezentatív mintát kínál arról a társadalmi csoportról, melyből vétetett, s mint tudjuk, az ún. nemzeti (értsd: hazai) középosztályban nyüzsögnek a bolondok. Az még rendben is volna, hogy ezentúl a politikai elemzők helyett inkább pszichopata

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

n GIBSON KRISZTUSA A felfokozott érdeklődésre tekintettel 2500 helyett 4000 kópiával, 2000 helyett 2800 moziban kezdik forgalmazni hamvazószerdán az amerikai mozik Mel Gibson filmjét Jézus életének utolsó tizenkét órájáról (képünkön Jim Caviezel). A latin és arameus nyelvű, angol feliratos The Passion of the Christ körül hetek óta vita zajlik.

Külpol

Cyber hírek

n Hódít az e-kormányzat A TNS tanulmánya szerint tavaly szinte mindegyik vizsgált országban többen vették igénybe az online kormányzati szolgáltatásokat, mint az előző évben. Magyarországon az előző évi három százalékról 2003-ban hat százalékra nőtt az online kormányzati szolgáltatásokat használók aránya, de a vizsgálatban részt vett harminckét ország rangsorában ez csak az utolsó előtti helyet jelenti Lengyelországgal holtversenyben, és jócskán elmarad a harmincszázalékos világátlagtól.

Külpol

Választások Iránban: Záróra

Valóban szabad választások esetén a különféle reformista csoportosulások - saját becslésük szerint - kétharmados többséget is szerezhettek volna, a tényleges eredmény azonban ennek a fordítottja lesz. Hét év után a klérus ismét minden szinten saját kezébe akarja venni a hatalom gyakorlását.

Belpol

Belpol

Hatalmi intrikák az MSZP-ben: Ballagás előtt

Miközben egyre nő a Fidesz és az MSZP népszerűségi mutatói között a különbség az előbbi javára, a szocialista vezetők jó része az utóbbi időben csak egymással és Kovács László közeljövőben megüresedő pártelnöki székével van elfoglalva. Van-e ennek racionális magyarázata?

Belpol

Gazdatüntetések: Az istenadta

A fővárosba vezető nagyobb utak félpályás lezárásával folytatódott a gazdasági ellehetetlenülésük ellen küzdő gazdák tiltakozássorozata. Miközben az érdekképviseletek vezetői Németh Imre földművelésügyi miniszterrel tárgyaltak, a tüntetők kitartóan fagyoskodtak Soroksár, Vecsés, Dunaharaszti és Maglód határában.

Belpol

Jogerős ítélet a kizárt meleg diák ügyében: A világi felsőbbség

A múlt héten a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletet hozott a Károli Gáspár Református Egyetemről homoszexualitása miatt kizárt diák ügyében (a kizárásról lásd: A szeretet parancsa, Magyar Narancs, 2004. január 22.). Eszerint a kizárásról szóló döntés semmis: az egyetemnek vissza kell állítania a hallgatói jogviszonyt.

Belpol

"Mentális kézzel, belső hanggal" (Hidas György pszichológus)

Munkatársával, Raffai Jenővel hét éve dolgozta ki az anya és a fejlődő magzat közötti kapcsolatteremtés módszerét, az úgynevezett kapcsolatanalízist, amely lehetőséget teremt, hogy a szülő már a terhesség ideje alatt is "megértse" születendő gyermekét.

1 tanár

Belpol

"Rendet kellett rakni az íróasztalokon"

Chikán Attila, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem volt rektora

Tavaly decemberben nagy meglepetésre leváltották tisztségéről, holott négyéves ténykedése alatt az egyetem kilábalt a csődállapotból, és az új karok integrációja is az ő nevéhez fűződik. Az új rektorban, Mészáros Tamásban a rossz nyelvek szerint a kormányzati támogatások letéteményesét látta az egyetemi tanács, szemben az Orbán-kormány volt gazdasági miniszterével.

Egyetemfejlesztés és innováció Miskolcon

Belpol

Lobbizás felsőfokon

Szocialista és ellenzéki képviselők közös lobbizásával szerzett egymilliárd forintos fejlesztési támogatást a Miskolci Egyetem. A költségvetési vita utolsó pillanatában elért siker talán magukat a kezdeményezőket is meglepte: miután már megszületett az elutasító döntés, az egyetem példátlanul nagy összegeket kapott az államtól.

Olcsó tanulási lehetőségek az EU-ban

Belpol

Inasévek

Melyik egyetemista ne álmodna arról, hogy egyszer abban az országban, azon az egyetemen tanulja választott tárgyát, ahol azt a legmagasabb szinten művelik? Csalfa és drága álmok - mondaná a kitűnő képességű, sokszor több nyelven is beszélő, ám kispénzű magyar diák. Pedig...

Belpol

"A Föld árnyékos oldala" (Diamanda Galás)

A görög ortodox családból származó Diamanda Galás (1955, San Diego) mióta csak színpadra lépett a nyolcvanas évek elején, az emberiségre oly veszélyes mákony, a felejtés ellen dolgozik. Több mint húsz évet átfogó munkássága a XX. század legszörnyűbb eseményeit: a holokausztot, a kisázsiai népirtást, valamint a nemzeti hovatartozástól függetlenül fenyegető AIDS-et vette sorra. Ez utóbbi élménye - öccse, Philip-Dimitri Galás is az AIDS áldozata - kapcsán írta a Pestis mise című dalciklusát. Következetes témaválasztása s a lemezeiről megszólaló hipnotikus énekhang alapján Diamandát korunk Antigonéjának is tarthatnánk, aki a temetetlen holtak láttán nem tud és nem akar csendben maradni. Az utóbbi években olyan költők - többek közt a belga Henri Michaux vagy az olasz költő-filmrendező, P. P. Pasolini - verseihez írt zenét, akik már életükben bensőséges viszonyba kerültek a halállal. 2003 végén Diamandának két albuma jelent meg: a kisázsiai népirtás örmény és görög áldozatainak emléket állító Defixiones: Will and Testament, valamint a XX. századi amerikai folk- és bluesdalszerzők műveit feldolgozó dalciklus, a La Serpenta Canta. Erről beszélgettünk vele.

Belpol

Lemez: Reszkethetnek (Lhasa: The Living Road)

Miután első albuma, a La Llorona 1997-ben kijött, az akkor huszonöt éves Lhasát a mexikói Billie Holidaynek, Edith Piafnak, Tom Waitsnek és Jacques Brelnek volt szokás nevezni. Nem rajongok az ilyen metaforákért, de láss csodát, ezúttal magam is aláírom - most a The Living Road megjelenése után ez a legkevesebb, amit meg kell tennem.

Színház

Színház

A messziről jött ember

Alföldi Róbert színész, rendező

Kétszeresen is messziről jött. Most éppen Amerikából - Portland, Oregon -, ahol A velencei kalmárt rendezte. Eredetileg meg Dunapatajról. Nyílegyenesen fölfelé; oda, ahol már azt mondják rá: sztár. Színházi ember, de fest, zenél is. Hihetetlen rajongótábora van a neten; számon tartják az előadásait, a születésnapját, a műsorait. És rengetegen utálják: nagyképűnek, karrieristának tartják, aki bármit elvállal, ha az följebb nyomja a népszerűségi listán. Harminchét éves.

Zene

Zene

Kiállítás: Kellemes időtöltés(Az idő ékszerei)

Már az ókorban megmondták, az idő nem létezik önmagában, önmaga által, csak az észlelhető tárgyakon keresztül. Mégis hosszú időbe (mi másba?) telt, míg maga Kronosz vált észlelhető, sőt kézzelfogható tárggyá, hogy pontosak legyünk, órává. Noha az első mechanikus szerkezeteket már a tizennegyedik században elkészítették - innen a toronyóra lánccal kifejezés -, a ma is komolyan vehető órák karrierje csak a tizenhetedik században, az inga és a hajszálrugó felfedezése után kezdődött, miközben méretük is egyre zsugorodott: a templomtornyokból az asztalokra, komódokra, sőt a zsebekbe vándorolt.

Zene

Könyv: Bronzkori klasszikus (Karátson Gábor ji kingje)

Kína ősi kultúrhéroszainak egyike, Fu Hszi ajándékozta meg a "Közép Birodalmát" nemcsak a halász- és madarászhálóval, a házasság intézményével, hanem az írással is. Neki tulajdonítják a jang és jin vonalszimbólumokból álló ábrák feltalálását. Az egyszerűség kedvéért a jangot gondolatjelnek, a jint két kötőjelnek (közte szünet) képzelje el az olvasó. Két vonal kombinációja négy, háromé nyolc, haté hatvannégy vonalábrát eredményez. Ez így önmagában színtiszta matematika volna, az is, csakhogy Fu Hszi a működő természet ellentétpárjait (aktív-passzív, világos-sötét, erős-gyönge, férfi-nő stb.) képzelte bele a vonalkombinációkba:

Zene

Könyv: Boldog por és szemét (Dsida Jenő versei)

n 1907, 1938. Ez a két évszám határolja Dsida Jenő életét. Közismert, milyen események zajlottak le e három évtizedben: az első világháború, a forradalmak, a Monarchia széthullása, ínség minden tekintetben, a trianoni békeparancs, országrészek elcsatolása, az utódállami uralom kezdete. A magyar irodalomban: a Nyugat változó korszakai, Ady forradalma, a polgári irodalmi ízlés kiteljesedése, Kassák egyszemélyes avantgárdja, az Ady-revízió (ennek erdélyi hajtása Makkai Sándor könyve, a Magyar fa sorsa), József Attila egyetemes költészete, a népiesség kibontakozása.

Zene

Könyv: Hosszú lábjegyzet (Douwe Draaisma: Miért futnak egyre gyorsabban az évek?)

A kísérleti emlékezetkutatást gyakran éri az a vád, hogy semmi olyat nem mond egyik legfontosabb képességünkről, amit a filozófusok már több száz éve le ne írtak volna. Ez a kellemetlen vélemény többnyire önmarcangoló pszichológusoktól vagy olyan laikusoktól származik, akik csak felszínes, rosszul megírt ismeretterjesztő könyvekből tájékozódtak a kísérleti pszichológia eredményeiről. Könyvtáruk újabb művel gyarapodott, Draaisma könyve a "kvázi"-tudományos művek klasszikus példája.

Zene

Kiállítás: Egyszer csak elfogy...(Idillek és katasztrófák - ÉS-tárlat 5.)

A szanalmas.hu-n olvastam: "...nem is tudom, hogy lehet-e ma már olyat festeni, amit mongyuk még a maga idejében ki fognak állítani jól, vagy ami 100 év múltán is a hején áll majd. Kicsit bele vagyok kavarodva a mai művészetekbe, meg aztán ma már mindenkihez eljuthat minden. Majd egyszercsak elfogy a művészet, biztos." Egyszer tényleg el fog fogyni, ma azonban van még, rengeteg, sőt, talán fölösen is. A szanalmas.hu aggódó posztolója mindenesetre rendkívül rokonszenvesen bizonytalankodik, kis erőszakkal poszthegeliánusnak is mondható, érzékeny katasztrófasejtelmet sugallva bóklászik a művészet szerinte már most pusztuló őserdejében. Még elképzelni is vicces lenne a látványt, amint odakötözi magát Roskó Gábor festőbotjához, s tutajra száll az utolsó táblaképpel.

Zene

Film: Szemközt a szamurájjal (John Woo: A felejtés bére)

Régóta tudjuk, de mióta Quentin Tarantino előhozakodott Kill Bill című, extrákkal terhelt prospektusával, talán már törvényerőre is emelkedett, hogy mi mindent köszönhet a világ filmművészete (és az általános műveltség, továbbá a Hortobágyi-ugrócsoport) a távol-keleti (szűkebben hongkongi) akciós árunak. Nagyon sokat. Úgyszólván mindent.

Könyv

Könyv

Megalakult az Irodalmi Kerekasztal: Tolldíj

Az írószervezetek tárgyalnak az irodalom állami finanszírozásának újraszabályozásáról. A Narancs megpróbálta a lehetetlent: áttekinteni az irodalmi köz pénzügyi szubsztanciáját, és megnézni, hogyan is van mindez Nyugaton.

Könyv

Nekrológ: Poszthumusz ember (Könczöl Csaba, 1947-2004)

A 60-as évek végén a budapesti bölcsészkar egyik legcsillogóbb diákja, legfogékonyabb, legígéretesebb alakja volt. A magyar mellett az orosz kultúra mély elkötelezettje, akitől meg lehetett érteni, hogy micsoda barmok voltunk, hogy nem tanultunk meg oroszul, holott tíz évig ingyen tanítottak bennünket erre a nyelvre. Született lázadó, a '69-es megkésett egyetemi tiltakozási mozgalom egyik főszereplője. Hetyke, elragadó fiatalember, aki birtokában volt egy ritka tulajdonságnak, a férfibájnak. Megvesztegethetetlen: a lázongást pacifikálták, legtöbb szereplőjével együtt; őt nem lehetett früstökre megenni, intranzigenciája megkérdőjelezhetetlen maradt. Velejéig nonkonformista volt, nemcsak a hivatalos, hanem az alternatív karriert sem kereste. Holott nép-nemzeti pedigréje makulátlan volt: vidéki fiú, kollégista, apja székesfehérvári, majd várpalotai tanár, múzeumi ember, '56-os múlttal, börtönnel, megbecsült a budapesti narodnyik elégedetlenkedők között is. De Könczöl Csaba nem az ő társaságukat kereste. A Magvető Kiadóban lesz szerkesztő, ám az autokrata igazgató nem sokáig tűri. A demokratikus ellenzék aktivistája lesz, a rendszer valóban radikális kritikusainak egyike.

Lélek

Lélek

Hogyan barátkozik a magyar? Remeteélet

Egy ember átlagosan négyszáz barátságot köt életében, egy időben harminchárom emberrel van közelebbi viszonya, és közülük hatot hív a barátjának - állítja a nemrégiben elkészült, az egész világra kiterjedő felmérés, amely a társadalmi tőkét vizsgálja. Magyarország lakói e tekintetben sincsenek jól eleresztve - a barátságok száma a rendszerváltás óta folyamatosan csökken.

Tudomány

Előadás-kritika

Tudomány

Kádár kakasa és más metaforák

Alexa Károly: Modern magyar irodalom

Az előadó tanácstalanul néz farkasszemet a háromfős hallgatósággal. Mitévők legyünk? - kérdi végül. Tartson országértékelőt! - indítványozza egy fiatalember. Azt tudnék - bólogat a tanár úr, de aztán mégis elkezdődik az óra.

A közoktatás ellentmondásos kihívásai

Tudomány

Én készültem

Miközben a társadalmi berendezkedés az elmúlt tizennégy évben gyökeresen átalakult Magyarországon, a közoktatás a kilencvenes évek óta nem sokban változott. A tananyag, a szemlélet, a gyermeklélektan egy sereg elvárást állít a pedagógus elé, miközben a közvélemény még mindig nem hajlandó belátni, hogy az oktatás nem pusztán szakmai kérdés.

Tudomány

Olvasói levelek

Ezúton szeretnék néhány gondolatot hozzáfűzni a Kőszeg Ferenccel készült interjúhoz és egyben a Magyar Helsinki Bizottságnak az igazságszolgáltatás szereplőinek cigányellenességét vizsgáló kutatásához. Ennek a kutatásnak a lényege véleményem szerint nem más, mint statisztikai adatokkal megkísérelni alátámasztani a kutatást végzők eleve adott előfeltevéseit (prekoncepcióit).