Koronás szék Orbán Viktor tárgyalójában

  • narancs.hu
  • 2019. március 18.

Belpol

Weber meg rátámaszkodott.

A múlt héten Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője járt Orbánnál, hogy szóban is átadja az ultimátumot, hogy milyen feltételekkel maradhat a Fidesz a pártszövetség tagja. Ekkor készült az a fotó, amelyen most a 444 kiszúrta, hogy a kormányülések színhelyéül szolgáló szobában álldogál egy koronás szék. Csak egy. Nem több.

A Miniszterelnökséggé átalakított Karmelita kolostor már többször felborzolta a kedélyeket. Itt mázolták le a késő barokk-klasszicista freskókat a puritánság jegyében, miközben múzeumokból kölcsönöztek festményeket és szőnyegeket, éjfél után pedig csak ez és a szomszédos Sándor-palota kap díszkivilágítást.

Orbán Viktor vélhetőleg büszkén mutogatta a kormány új tárgyalóját vendégének, aki hanyagul rá is támaszkodott egy székre. Éppen a koronásra. Mint arra a 444 felhívja a figyelmet, ilyen díszítésű székből csupán egy van a teremben. Lehet persze, hogy a kormány más tagja használja.

A széken látható címer egyébként a Kossuth-címernek egy olyan ritka változata, amit kevés ideig használtak, a Habsburgok trónfosztása után levették a címerről a koronát. A korona nélküli Kossuth-címer lett az első és a második köztársaság címere, ahogy az 56-os forradalomé is. A rendszerváltás után a parlament döntött arról, hogy a koronás vagy a köztársaságot jobban szimbolizáló Kossuth-címer legyen az ország hivatalos címere. A Fidesz megosztott volt a szavazáskor, Orbán Viktor, Kövér László és Áder János például nem szavazta meg a koronás címert.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?