Kovács László Lázár Hitler-hasonlatáról: a sürgős bocsánatkérés jót tenne az országnak

  • narancs.hu
  • 2017. december 17.

Belpol

„Feltételezem, hogy iskolai tanulmányaiból még emlékszik Adolf Hitlernek az emberiség ellen elkövetett bűneire.”

Lázár Jánosnak a csütörtöki kormányinfón azt sikerült mondania, hogy

„Adolf Hitlertől kapott utoljára olyan ultimátumot az ország, mint múlt héten Martin Schultztól.”

A német SPD elnöke nemrég arról beszélt, szorosabbra kell venni az uniós országok integrációját, meg kell teremteni az európai egyesült államokat, és az ezt ellenző országok lépjenek ki az unióból.

false

A Hitler-hasonlat bejárta a világsajtót, hírként hozta az AP hírügynökség nyomán a Washington Post.

Az eset után Kovács László volt külügyminiszter nyílt levelet írt Lázárnak.

Önt sokan és valószínűleg nem ok nélkül a jelenlegi magyar kormány és a Fidesz kevésbé durván fogalmazó, barátságos, mosolygós arcot is mutatni képes politikusának tartják. Emlékszem arra, hogy amikor a magyar–német kapcsolatokban növekedni kezdett a feszültség, Ön utazott Berlinbe és tett hitet a hazánk és Németország közötti jó kapcsolatok fontossága mellett” – írja Kovács.

Majd így folytatja: „Nem tudom, hogy milyen indokokra építve tette ezt a nemzetközi kapcsolatokban példátlanul durva, ráadásul minden alap nélküli hasonlatot. Azt sem tudom, hogy Hitler melyik ultimátumára emlékeztette Önt Martin Schultznak az európai integráció szorosabbá tételét célzó, a nemzetközi sajtóban már évtizedek óta számos jelentős politikus és szakértő által fevetett Európai Egyesült Államok terve. Feltételezem, hogy iskolai tanulmányaiból még emlékszik Adolf Hitlernek az emberiség ellen elkövetett bűneire.

Kovács szerint a helyzeten egy sürgős, nyilvános bocsánatkéréssel lehetne javítani, ami „nemcsak Önnek, de Magyarországnak is jót tenne”.

(A nyílt levél teljes szövegét a Magyar Nemzet hozta le.)

 

Neked ajánljuk