Kovács Zoltán levelet küldött azoknak a kutatóknak, akik lediktatúrázták Magyarországot

  • narancs.hu
  • 2020. május 29.

Belpol

És bocsánatkérést vár.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár levelet írt Heino Nyyssönen finn kutatónak, aki harminc éve foglalkozik a magyar politikával. A témában korábban könyvet is írt A demokrácia lebontása Magyarországon címmel. Kovács azt nehezményezi, hogy a Turkui Egyetem történész-politológusa diktatúrának nevezte Magyarországot a koronavírus miatt bevezetett különleges jogrend miatt.

„Minthogy az állítása alaptalannak bizonyult, fel szeretném kínálni a lehetőséget, hogy bocsánatot kérjen. A bocsánatkérés nem csak Magyarország megválasztott kormányának jár, de a magyarok nagy többségének is, akik az elmúlt hónapokban párthovatartozástól függetlenül fejezték ki támogatásukat a kormány intézkedései iránt, és példaértékű egységet és elhivatottságot mutattak a betartásukban” – idézi az Index Kovács levelét.

„Harminc éve kutatom a magyar politikát. Úgy látszik, veszélyesnek tartanak, mert kritikus vagyok” – mondta Nyyssönen a lap megkeresésére.

A portál úgy tudja más finn kutató kapott ilyen levelet, illetve az osztrák Kurier főszerkesztője is, akit a bécsi magyar nagykövet szólít fel bocsánatkérésre.

TASZ, Amnesty, Helsinki: nem ér véget a határozatlan ideig tartó rendeleti kormányzás

A kormány vissza tud, és vissza is fog élni a járvány kapcsán megszerzett hatalmával - vélik a civilek. Közös gyorselemzést adott ki a TASZ, az Amnesty International és a Magyar Helsinki Bizottság a kormány legújabb, a veszélyhelyzet megszüntetéséről rendelkező törvényjavaslatairól.

Figyelmébe ajánljuk