Kövér László nem támogatja Svédország NATO-csatlakozását

  • narancs.hu
  • 2024. január 25.

Belpol

De megadja a svédeknek az esélyt, hogy megváltoztassák a véleményét.

Interjút adott a Mészáros Lőrinc által pénzelt Indexnek Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A téma Svédország NATO-csatlakozása volt, amiről Kövér kijelentette, hogy „egy pillanatig sem” érzi rosszul magát, ha kínos lenne az ügy, és semmi nincs abban, hogy még nem szavazták meg a bővítést: „valakinek utolsónak is kell lennie”.

A házelnök szerint nincs meg a svéd-magyar viszonyban az a bizalom, ami ehhez kell: „egy NATO-tag a saját fiait odaküldi a frontvonalra, akár az életüket is feláldozva, hogy megvédjék a szövetségesüket, cserébe ugyanezt várják el.” Ezután elismételte a szokásos mantrákat arról, hogy „a svédek – szeretném megjegyezni, hogy a finnek is – olyan messzire mentek Magyarország pocskondiázásában, a demokratikusan megválasztott kormány gyalázásában és a mozgásterének szűkítésében, amit nem lehet meg nem történtté vagy mellékes körülménnyé tenni”.

A propagandaszólamokkal teleszórt interjúban azt is megkérdezték, hogy kik nem támogatják Svédország NATO-csatlakozását. „Most éppen az egyik ilyen taggal beszél. De pontosítanék: én is örülnék, ha reménybeli szövetségeseink mielőbb megadnák nekem az esélyt, hogy jó lelkiismerettel megváltoztathassam az álláspontomat.”

Tegnap derült ki, hogy Törökország már megszavazta a NATO-bővítést (F-16-os vadászgépekért cserébe), bár Erdogan még az aláírással lassíthatja a folyamatot. Orbán Viktor pedig meghívta magához a svéd miniszterelnököt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk