Kulturális hírek

  • 2004. szeptember 30.

Belpol

PARTRA, MAGYAR! A Budapesti Fesztiválzenekar amszterdami, Mitsou (Micura Mónika) utrechti, az Amadinda arnhemi és a Muzsikás groningeni fellépésével, a Tweede Ronde irodalmi folyóirat magyar különszámával, a Nádas Péter és a magyar fotómûvészet 1912-2003, illetve az Orosz István grafikái és objektjei címû hágai kiállításokkal teljes sebességre kapcsolt Hollandiában a már tavaszi és nyári ízelítõvel is szolgált magyar kulturális évad: a Partra Magyar/Hongarije aan Zee fél év alatt harminc holland városban mintegy kétszáz programot kínál (elõzmény: Narancs, szeptember 9.). Miközben a sikerrel zajló nagy-britanniai rendezvénysorozat, a Magyar Magic inkább a klasszikus kultúrára koncentrál, a hollandiai események döntõ többségét a legfrissebb, kortárs produkciókból válogatták a holland házigazdák.
A magyar bemutatkozás költségeihez az NKÖM 350, az NKA 20, Budapest 7 millió forinttal járul hozzá, a holland partnerek 15 ezer euróval (kevesebb mint 4 millió forinttal). A program részletei a www.hongarijeaanzee.nl honlapon találhatók. A kinti eseményekhez kapcsolódik a budapesti acb galéria október 7-én nyíló kiállítása, ahol négy holland mûvész, Jurriaan Molenaar, Gerard Polhuis, Emo Verkerk és Koen Vermeule mutatja be alkotásait (illusztrációnk Vermeule mûve), aminek folytatásaként novemberben a haarlemi Tanya Rumpff galériában négy magyar (Csörgõ Attila, Elõd Ágnes, Szarka Péter és Szûcs Attila) állít majd ki.

MEGHALT RUSS MEYER A 82 éves korában elhunyt filmrendezõ az amerikai szoftpornó mestereként tett szert kultikus népszerûségre azt követõen, hogy második világháborús hadioperatõri, majd Playboy-fotográfusi tapasztalatokkal gazdagon rendezni kezdett. Produkcióinak zömét maga írta, vágta és fényképezte, történeteinek fõszereplõit kizárólag extradús keblû nõk közül választotta ki. A mûfaj olyan low-budget klasszikusai fûzõdnek nevéhez, mint a Faster, Pussycat! Kill! Kill!, a Valley of the Dolls vagy a Supervixens. Munkássága bevallottan hatott Quentin Tarantinóra és John Watersre, Malcolm McLaren, a Sex Pistols menedzsere eredetileg vele akarta elkészíttetni a The Great Rock'n'Roll Swindle-t. Háromkötetes önéletrajzát A Clean Breast: The Life and Loves of Russ Meyer címmel 1992-ben jelentette meg.

NÉPRAJZI TERVEK Ismertették a Néprajzi Múzeum jövõ évi kiállításterveit. A mindig tömegeket vonzó fotókiállítások (Magyar Sajtófotó, World Press Photo) mellett a legnagyobb érdeklõdést várhatóan az Ecuador õsi mûvészetével megismertetõ Sámánszobrok és kõjaguárok kelti majd júniustól, de számos különlegességet ígérnek a világ különbözõ tájairól származó népi hangszereket, illetve a magyar népi ékszereket bemutató tárlatok is.

ELHUNYT FRANCOISE SAGAN 69 éves korában elhunyt a legnépszerûbb francia írók egyike: Francoise Sagan (sz. Francoise Quoirez) 1954-ben, 18 éves korában, egy Proust-szereplõtõl kölcsönzött írói álnévvel és Jó reggelt, búbánat! címû regényével robbant be a köztudatba. Öt évvel késõbb Szereti Brahmsot? címû mûvével újabb bestsellert alkotott - ezúttal már saját magánál jóval idõsebb, középkorú hõsnõvel. Az elõbbit Otto Preminger vitte filmre Jean Seberg fõszereplésével, az utóbbit Anatole Litvak Ingrid Bergmannal és Yves Montand-nal, de film lett az e kettõ között írott, Un certain sourire címû regényébõl is (Jean Nagulesco: A Certain Smile). Noha adó- és kábítószerügyben megismerte a börtönt is, soha nem esett ki a francia közönség kegyeibõl. Kedvelt szerzõnek számít nálunk is, több mint negyven könyvébõl az említetteken kívül számos olvasható magyarul: Kushadó kutya; A kívülálló; Egy hét, egy év; Csodálatos felhõk; Egy kis napfény a hideg vízben; Halálos dallam; Múló bánat; Rejtekutak.

CELA: FRANCO BESÚGÓJA? Egy spanyol történész nemrég megjelent kötete szerint Camilo Jose Cela, az irodalmi Nobel-díj 1989-es kitüntetettje Franco tábornok fasiszta rendszerének besúgója volt. A Guardian címû brit lap cikkére hivatkozó BBC híre szerint Pere Ysas olyan dokumentumokra bukkant, amelyekben Cela információt szolgáltat írótársairól, illetve megnevezi, hogy szerinte kiket lehetne Franco ügyének szolgálatába állítani. A történész szerint Cela maga ajánlotta fel szolgálatait - talán hogy így szabaduljon a cenzúra alól, ami õt magát is sújtotta. Camilo Jose Cela 85 éves korában, 2002-ben hunyt el.

MORZE

GYÁSZ Két nappal 81. születésnapja elõtt elhunyt Kabos László, az 1950-es, 60-as, 70-es évek egyik legnépszerûbb komikusa. 1951-tõl jó öt évtizeden át volt tagja a Vidám Színpad társulatának, de a színházon kívül is számos pódiumelõadásban, televíziós mûsorban és mozifilmben nevettette meg a közönséget (Állami áruház, 1952, Férjhez menni tilos!, 1963, A veréb is madár, 1968, Hét tonna dollár, 1973).

BRÓDY-DÍJ Október elsején adják át az idei Bródy-díjat, mellyel mindig az elõzõ év legjelentõsebbnek ítélt elsõkötetes szépprózai mûvét jutalmazzák. A díjat ezúttal megosztották Murányi Zita Tükörpalota és Nagy Gabriella Idegen címû regénye között. Az Alexander Brody által, nagyapja, Bródy Sándor pályakezdése emlékére alapított elismerés eddigi kitüntetettjei: 1995: Simon Balázs, Szilasi László, 1996: Hamvai Kornél, 1997: Farkas Péter, Salamon András, 1998: Zoltán Gábor, 1999: Ajtony Árpád, Varró Dániel (különdíj), 2000: Jusztin Harsona, 2001: Szálinger Balázs, 2002: Grecsó Krisztián, 2003: Dragomán György.

STÚDIÓSZíNHáZAK Megosztották az NKÖM által felajánlott fõdíjat a Magyar Stúdiószín-házi Mûhelyek XVI. Fesztiválján a Beregszászi Illyés Gyula Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója (Örkény István: Tóték, rendezte: Vidnyánszky Attila), illetve a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata (Füst Milán: Boldogtalanok, rendezte: Bodó Viktor) között. Alkotóközösségi díjat kapott a Belgrádi Nemzeti Színház (Csáth Géza - Gyarmati Kata - Mezei Kinga: A józanok csendje). A legjobb alakítás díját B. Fülöp Erzsébet (Boldogtalanok) és Szûcs Nelli (Tóték) kapta, rendezõként Baráthy György vehetett át díjat (Ibsen: Nóra).

Amerika zárva Az amerikai hatóságok a minap megakadályozták, hogy az ország területére lépjen a 60-70-es évek brit popsztárja, Cat Stevens. A döntés vélhetõ oka: 1977-ben mohamedán hitre tért és a Yusuf Islam nevet vette föl. Az egykori énekes most jogi lépésekre készül.

Figyelmébe ajánljuk