Kulturális hírek

  • 2000. január 20.

Belpol

Kulturális fővárosok1985 óta minden évben Európa kulturális fővárosaként szervezheti egy város az évi rendezvényeit, várhatja vendégeit - 2000-ben kilencfelé osztódik e kiváltság: Reykjavík, Bergen és Helsinki északot, Brüsszel, Prága és Krakkó a kontinens középső sávját, Avignon, Bologna és Santiago de Compostella a délvidéket képviseli. Közülük Bologna tervezhet a legnagyobb, mintegy 125 millió svájci franknak megfelelő költségvetéssel.
Prága alapításának 1100. évfordulóját állítja az események középpontjába. A spanyolországi Santiago de Compostella, az egyik legfontosabb keresztény zarándokhely a kultúrák találkozópontjaként mutatja meg magát. Brüsszel minden városrészének mozgósítására készül. Avignon a "szépség" köré szervezi művészettel és divattal kapcsolatos rendezvényeit. A norvégiai Bergen több mint ezer eseményt kínál az álmok-terek-vándorlások témaköreiben. Krakkó számos magyar millenniumi rendezvény színhelye is lesz, ezek február 17-én egy tíz filmből összeállított sorozattal kezdődnek, május-júniusban az erdélyi népzene és építészet, július-augusztusban az Osztrák-Magyar Monarchia, illetve az előző századforduló kultúrája áll a középpontban. Külön programokon mutatkozik be a hazai zsidó és roma kultúra, s kiállítást rendeznek magyar impresszionista festők műveiből.

Cecil Beaton, a dandy fotográfus Ezzel a címmel nyílt kiállítás a Kortárs Művészeti Múzeum - Ludwig Múzeum Budapest termeiben. Az 1904-1980 között élt angol fotós akvarelleket, díszlet- és kosztümterveket, haditudósításokat is tartalmazó életművéből itt a 20-as, 30-as évek hollywoodi filmcsillagairól, párizsi avantgárd művészeiről, a 40-es, 50-es évek angol arisztokratáiról és a 60-as évek zenei és képzőművészeti sztárjairól készített portréit mutatják be február 13-ig. A tárlat február 17. és március 14. között a Szombathelyi Képtárban látható.

Filmfesztiválok évadja

Budapest: Február 3-8. között a Kongresszusi Központ ad helyet a 31. Magyar Filmszemlének. A versenyprogramban várhatóan 20 nagyjáték-, 27 kísérleti és kisjáték-, valamint 31 nem fikciós film szerepel. Életműdíjat kap Bajusz József gyártásvezető, Fejér Tamás és Herskó János rendező, Fövény Lászlóné és Szöllősy Andrásné, a Színház- és Filmművészeti Főiskola oktatói, Madaras József színművész és Tóth János operatőr. A filmszemle honlapja (www.magyar.film.hu) ugyan január 17-én még mindössze azt a rendkívül szellemes információt közölte az oda klikkelővel, hogy "Eddig x látogatója volt Gizikének", azt azonban tudni lehet, hogy új alkotással jelentkezik Deák Krisztina, Jancsó Miklós, Lukáts Andor, Mészáros Márta, Pacskovszky József, Rózsa János, Sas Tamás és Szőke András. Az Országos Rádió és Televízió Testület 25 millió forinttal jutalmazza az általa felkért nemzetközi zsűri szerint legjobbnak bizonyult magyar játékfilm alkotóműhelyét (producerét) azzal, hogy azt egy magyar játékfilm gyártására kell fordítani. A nyertes mű rendezője 500 ezer, operatőre és forgatókönyvírója 250-250 ezer forintos díjat kap.

Berlin: Február 9-20. között immár 50. alkalommal rendezik meg a Berlini Nemzetközi Filmfesztivált, amely megszokott, nyugat-berlini helyéről ezúttal a város központi részén fekvő Potsdamer Platz környékére költözik. Itt, pontosan a Marlene Dietrich téren van Európa egyik legnagyobb, 1700 néző befogadására alkalmas mozija. A Berlinalén életműdíjjal tüntetik ki Jeanne Moreau-t. A francia sztár mintegy száz filmben szerepelt, többek között Antonioni Az éjszaka, Bu–uel Egy szobalány naplója, Truffaut Jules és Jim című alkotásában. A fesztivált Wim Wenders új filmje, a The Million Dollar Hotel nyitja meg. A zsűri elnöke Gong Li lesz: az elsősorban Zhang Yimou és Chen Kaige műveiben nyújtott alakításai révén világhírű színésznő az első kínai, aki ilyen pozíciót tölt be egy jelentős nyugati fesztiválon. Legújabb filmjét (Sun Zhou: Breaking the Silence) versenyen kívül mutatják be Berlinben.

Cannes: Luc Besson francia rendező (A nagy kékség, Nikita, Az ötödik elem, Taxi, Jeanne d´Arc) lesz a zsűri elnöke a május 10-21. között rendezendő Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Gilles Jacob szerint - akinek ez az utolsó fesztiváligazgatói éve, júniustól az esemény elnöke lesz - Besson hidat képez "jelen és jövő", "Franciaország és az USA", valamint "kommersz és szerzői film" között.

Berlini Zsidó Múzeum: halasztás Mivel a szellőztetési rendszer és az épület egyéb műszaki berendezései átépítést igényelnek, a Daniel Libeskind által tervezett Berlini Zsidó Múzeum 2000 őszére időzített hivatalos megnyitását legalább egy évvel el kell halasztani. Maga az épület egyébként már látogatható, eddig mintegy nyolcvanezer ember volt rá kíváncsi.Morze

Két magyar cigány szépirodalmi kötetet jelentetett meg a közelmúltban a klagenfurti Wieser kiadó. Lakatos Menyhért roma meséiről (Märchen der langen Nächte; fordító: Buda György) és a Gyurkó Andrea és Kovács József Hontalan által szerkesztett, német és roma nyelvű versválogatásról (Roma-Lyrik aus Ungarn; német fordítás: Gyurkó Andrea, Cecile Cordon közreműködésével, roma fordítás: Bihari Endre és Choli Daróczi József) recenziót közölt a Neue Zürcher Zeitung.

Bob Dylan és Isaac Stern hegedűművész kapja az egymillió svéd koronával dotált Polar-díjat. A zenei világ Nobel-díjának tartott elismerést a néhai Stig Anderson, az Abba menedzsere alapította, és a Svéd Zeneakadémia bizottsága ítéli oda 1992 óta évente a pop, illetve a klasszikus muzsika egy-egy kiemelkedő egyéniségének. A díjat Gusztáv Károly svéd király adja át május 15-én Stockholmban.

Befejeződött a Sixtusi kápolna felújítása: húsz éve, mióta különböző szakaszokban folyt a restaurálás, először "nélkülözi" az állványzatot a vatikáni műemlék.

Gary Glitter könnyekkel a szemében fejezte ki: őszintén megbánta, amit tett (hardcore gyermekpornóképek ezreit töltötte le az internetről). Hogy megóvják az esetleges atrocitásoktól, négy hónapos büntetése lejártával titokban csempészték ki az 55 éves glam rockert (sz. Paul Gadd) a bristoli börtönből, ahogy büntetését is a fegyintézet kórházának biztonságában töltötte.

Luciano Pavarotti távolmaradása miatt káoszba fulladt a madridi operaházban egy koncert, melyet a tavaly elhunyt spanyol tenor, Alfredo Kraus emlékére rendeztek: az olasz sztár úgymond indiszponált volt, két másik énekesnek egészségügyi és családi problémái adódtak.

A They Might Be Giants rajongói töltötték le 1999-ben a legtöbb zenét MP3 formátumban az Emusic.com címről. A WiredPlanet.com címen online rádiót is fabrikáló amerikai duó, John Flansburgh és John Linnell mögött, az Emusic.com listájának élcsoportjában találhatók még a következők: Phish, Goo Goo Dolls, Bush, Mighty Mighty Bosstones, Frank Black.

Feléleszti a Factoryt Tony Wilson. A 70-es évek végén indított manchesteri lemezkiadó, melynek többek között a Joy Divisiont, a New Ordert és a Happy Mondayst köszönhette a világ, 1992-ben ment csődbe. Wilson saját MP3-biznisze a www.music33.com címen érhető el.

Figyelmébe ajánljuk