Kulturális hírek

  • 1998.03.05 00:00

Belpol

KazohíniaElső ízben állították színpadra Szathmári Sándor 1941-ben megjelent Gulliver-parafrázisát, a Kazohíniát. A Péntek Csilla rendező és Péntek Kata koreográfus vezette, színészekből és táncosokból direkt e produkcióra összeállt társulat két estén át lépett fel a Petőfi Csarnokban - további előadásokat is szívesen tartanának, de pillanatnyilag semmi konkrétum, a Kazohínia helyet keres.
(Képünkön az előtérben Magyar Attila és Bicskey Lukács, a háttérben Nagy Ferenc és Mészáros Máté.)

Filmexport ´97 1997-ben összesen 89 magyar filmet sikerült külföldre eladnia a Hungarofilmnek, ezeket 27 ország vásárolta meg különböző forgalmazási csatornák (mozi, tévé, videó, klub, műhold, kábel) számára. A forgalom nagyságát a cég üzleti titokra hivatkozva nem közölte a Naranccsal, csupán annyit, hogy jó év volt a tavalyi. (Összehasonlításul: 1995-ben 77, 1996-ban 54 filmet tudtak értékesíteni 22, illetve 35 országban.) Románia bizonyult messze a legérdeklődőbbnek, 33 filmet vett át, utána Mexikó (12), USA (11), Olaszország, Irán (8) és a volt SZU (6) következik, Ausztria, Németország és Svájc kizárólag a Szélre tartott igényt. Az eladások zömét régebbi alkotások teszik ki, viszont az egy-egy filmre eső üzletek számában az új művek vezetnek: a Szélre 13 ország tartott igényt, a Bolse Vitára 6 (pedig ezek már ´96-ban is elég jól mentek). Külföldi mozikba alig-alig lehetséges magyar filmet eljuttatni, ez csak a Bolse Vita, az Érzékek iskolája, az Õk ketten, a Szél és a Woyzeck esetében sikerült - utóbbi az egyetlen, melyet az összes forgalmazási csatorna részére megvettek (három helyen: Nagy-Britannia, USA, Kanada). A rendezők közül Szabó István filmjei iránt mutatkozott legnagyobb érdeklődés, 9 művét sikerült eladni.

A Hungarofilmtől eltérően csak új alkotások exportjával foglalkozik az S-media 2000: 7 országba 7 filmet adott el, a legtöbb helyre a Witman fiúkat (Ausztrália, Hollandia, Brazília, Norvégia) és a Csinibabát (Ausztrália, Szerbia), a többit (Balekok és banditák, Derengő, Érzékek iskolája - ezt a Hungarofilmmel közösen -, Franciska vasárnapjai, Sztracsatella) egy-egy országba. Moziba (a Hungarofilmnél említett Érzékek iskoláján kívül), csak a Witman fiúkat sikerült eljuttatni.

Tévés változások Várhatóan áprilisban visszatér az MTV 1 képernyőjére a tavaly nyár óta "szüneteltetett" heti kulturális magazin, a Stúdió, melynek helyén kedd esténként, november vége óta látható a Publikum. Lapzártakor még nyitott kérdés, mi lesz az Érdi Sándor fémjelezte Stúdió reaktiválása után a Kopper Judit szerkesztette, frissebb hangvételű műsorral.

Az új országos kereskedelmi csatornák egyike, a TV 2 veszi át április 7-től a Szomszédokat, mivel a Magyar Televízió nem tudja finanszírozni egyik legnézettebb sorozatának gyártását: az MTV két rész költségével, mintegy 16 millió forinttal adósa a stábnak.

Gyász 77 éves korában elhunyt a 60-as évek egyik legnépszerűbb olasz slágerénekese, Vico Torriani.

Díj, díj Petr Zelenka Knoflikar (Gombkötők) című műve négy Oroszlánt, köztük a legjobb filmért járót nyerte a cseh filmdíjak kiosztásán. Nyolc kategóriában jelölték, de csak kettőt nyert Ivan Fíla cseh-német koprodukciója, a Lea. Milos Formant életműdíjjal jutalmazták.

Alain Resnais On connait la chanson című alkotása hét kategóriában nyerte el a francia César filmdíjat, de a legjobb rendezés elismerése Luc Bessonnak jutott Az ötödik elemért. Tiszteletbeli Césart kapott Jean-Luc Godard, Clint Eastwood és Michael Douglas.

Making New Waves A legújabb brit kortárszenei törekvésekbe vezet be március 6-8. között a Műcsarnokban a British Council, a Magyar Komputerzenei Alapítvány és a Private Music Productions Making New Waves című fesztiválja: a meghívottak között szerepel Lawrence Casserley, Phil Lytton, Melvyn Poore és a koreai Inok Paek.

Fotót a Fotómúzeumból A sokszorosítás művészi folyamatának e karikatúrájával invitál a Magyar Fotográfiai Múzeum Kecskemétre: a távlati cél a hazai fotóműtárgy-kereskedelem felélesztése, a közvetlen pedig az állandó költségvetési támogatás nélkül működő intézmény bevételeinek gyarapítása. A múzeum 1950 utáni anyagának másodpéldányaiból és szerzők által felajánlott képekből rendezett tárlat március 22-ig tart nyitva.

Tavaszi Fesztivál Március 13-29. között rendezik meg a 18. Budapesti Tavaszi Fesztivált, melynek központi témája az 1848-as forradalom 150. évfordulója. Ezzel egyúttal kezdetét veszi a jövő májusig, Budavár bevételének 150. évfordulójáig tartó, tudományos konferenciákkal teljes ünnepségsorozat is. A fesztivál kiállítási kínálatából kiemelkedik Rippl-Rónai József retrospektívje a Nemzeti Galériában. A leghíresebb külföldi vendégmuzsikusok fellépése (Gwyneth Jones operaénekes, Maxim Vengerov hegedűs, Cseh Filharmonikusok, I Musici di Roma) mellett sor kerül egy magyarországi ősbemutatóra: a Kocsis Zoltán dirigálta Nemzeti Filharmonikus Zenekar Schönberg Gurre-Lieder című korai művének előadásával eltünteti a hazai koncertélet egyik fehér foltját, a Budapesti Fesztiválzenekar pedig a tavaly elhunyt Solti György emléke előtt tiszteleg. A leglátványosabb táncprodukciónak Novák Ferenc Keleti táncvihar című monumentális víziója ígérkezik, nemzetközi szereplőgárdával.

A vidéki városokra (Debrecen, Gödöllő, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Sopron, Szentendre, Szombathely) is kiterjedő rendezvénysorozat mecénása (hangsúlyozottan nem főszponzora) már másodszor a TVK. A szervező Budapesti Fesztiválközpont Kht. dolgát megkönnyítette a főváros, az ipari és a művelődési tárca középtávú kötelezettségvállalása a fesztivál finanszírozásának inflációarányosan kiegészítendő minimumára, ami lehetővé teszi az előre tervezést, már most tudják a következő évek központi témáit: 1999: Búcsú a 20. századtól, 2000: A magyar államiság 1000 éve, 2001: Kézműves művészet az elektronika korában.

Lemezpiac ´97 Csekély mértékben növekedett 1997-ben a magyar zenepiac, erősítették pozíciójukat a hazai előadók. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének kimutatása szerint 1997-ben összesen 7,83 millió darab hanghordozó talált vevőre (1996-ban 7,48 millió), ezen belül a hazai előadók 3,39, a külföldiek 3,49 millió példányban (1996: 2,9, illetve 3,5) keltek el, a klasszikus zenei termékek által elért 945,9 ezer példány valamivel alatta marad az 1996-os 1,06 milliónak. A kiskereskedelmi átadási ár alapján számított összforgalom 9,6 milliárd forintról 11,9 milliárdra nőtt. Folytatja térhódítását a CD (az albumokat tekintve ´96-ról ´97-re átlépte a 3 millió példányos határt), nőtt a kazettaforgalom, hagyományos bakelitlemezt viszont már csak megszállottak vesznek (´96-ban még 53,5 ezer darab LP fogyott, ´97-ben csak 15,8 ezer).

A boltokban végzett felmérés alapján összeállt 1997-es Mahasz-toplista első húsz helyezettje között hat albummal van jelen az EMI-Quint, hárommal a Warner-Magneoton, kettő-kettővel a Hungaroton-Gong, a HMK, a PolyGram és a Sony, eggyel-eggyel a BMG, a Record Express és a csúcson lévő Bouvard & Pecuchet. Taroltak a filmzenék és a törpikék, hátrább szorultak az utóbbi évek óriásai (Zámbó Jimmy, Vangelis, Charlie, Tátrai). Íme az élboly:

1. Filmzene: Csinibaba (Bouvard & Pecuchet)

2. Hupikék törpikék: Törparty (EMI-Quint)

3. Filmzene: Honfoglalás (Magneoton)

4. Filmzene: Evita (Warner)

5. Jamiroquai: Travelling Without Moving (Warner)

6. Hupikék törpikék: Buli van Aprajafalván (Sony)

7. Ganxsta Zolee és a Kartel: Jégre teszlek (Sony)

8. Animal Cannibals: Reggel, délben, este (Magneoton)

9. Hofi Géza: Pusszantás mindenkinek (Hungaroton-Gong)

10. Filmzene: Romeo és Júlia (EMI-Quint)

11. Brooklyn Bounce: The Beginning (Record Express)

12. Backstreet Boys: Backstreet´s Back (EMI-Quint)

13. Hip Hop Boyz: V. (EMI-Quint)

14. Ákos: Beavatás (BMG)

15. Spice Girls: Spice (EMI-Quint)

16. Depeche Mode: Ultra (HMK)

17. U2: Pop (PolyGram)

18. Koncz Zsuzsa: Ég és föld között (Hungaroton-Gong)

19. Irigy Hónaljmirigy: Buliwood (Zebra-PolyGram)

20. Prodigy: Fat Of The Land (HMK)

A 22-nek beúszó Kispál és a Borz (Bálnák, ki a partra) három helyet vert rá Zámbó Jimmy 1. számú Best ofjára, a 35. helyezett Tankcsapda (Konnektor 567) közvetlen Demjén, a Baby Sisters, Cseh Tamás és Presser után, Császár Előd, a Hip Hop Boyz és az LGT előtt áll, az Első Emelet megcsípte a 73., Sebestyén Márta a 80., a VHK a 84., a PaDöDö a 85., a Kispál (Happy Borzday) a 97., az Oasis a 101., Hacki Tamás a 130., a Chumbawamba a 146., a Kimnowak a 158., a Marylin Manson a 166., Dän von Schulz a 169., Pap Rita a 176., a Chemical Brothers a 178., Björk a 186. a Radiohead pedig a 187. helyet, és ha jól láttuk, David Bowie nincs a 214-ig terjedő listán.

Ezúttal első ízben a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül, március 22-én kerül sor a VI. Aranyzsiráf-gálára, ahol a fenti lista alapján tizenegy, a Mahasz által felkért zsűri döntése alapján további öt díjat osztanak ki.

Barabás Száz éve halt meg Barabás Miklós, a múlt század magyar képzőművészetének egyik legjelentősebb alakja, akinek emlékére festményeiből, akvarelljeiből és ritkán kiállított vázlataiból, miniatűrjeiből rendeztek kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeum kupolatermében (megtekinthető május 31-ig).

Grammy-díjak: két magyar Összesen 92 kategóriában hirdettek győztest a Grammy-díjak átadásán, New Yorkban, köztük van Starker János: az 1948 óta Amerikában élő csellós a legjobb hangszeres szólista kategóriájában kapta az elismerést Bach csellószvitjeinek előadásáért (lemezét az RCA Victor adta ki). A legjobb operafelvétel díját Wagner A nürnbergi mesterdalnokok című művével a Sir Georg Solti vezényelte Chicagói Szimfonikusok nyerték (London Records). A tavaly elhunyt karmester mellett volt még más posztumusz díjazott is: John Denver, Roy Orbison és John Kuralt televíziós újságíró, aki kettőt is kapott prózamondásaiért.

Az élők közül a Dylan-család ünnepelhetett leginkább: Bob hármat kapott, köztük a legjobb albumért (Time Out Of Mind), fia, Jacob kettőt. Az év dalát (Sunny Came Home) Shawn Colvin adta elő, az év újonca Paula Cole. Jutott egy-egy Grammy a Jamiroquai Virtual Insanityjének, a Smashing Pumpkinsnak (a Batman és Robin filmdaláért), a Radioheadnek (az OK Computer a Nr 1 alternatív album), s olyan veteránoknak is, mint Donna Summer és John Fogerty. A legjobb R&B-énekesnő Erykah Badu, énekes R. Kelly, együttes a Blackstreet, a legjobb rapszólista Will Smith (Men In Black filmdal), a legjobb rapalbum: Puff Daddy & The Family: No Way Out. A legjobb világzenei albumot a brazil Milton Nascimento készítette (Nascimento); reggae: Ziggy Marley (Fallen Is Babylon); tradicionális, illetve kortársi blues: John Lee Hooker, illetve Taj Mahal (Don´t Look Back; Senor Blues); country: Johnny Cash (Unchained); kortárs jazz: Randy Brecker (Into The Sun). Az év remixere Frankie Knuckles.

A Grammy legnagyobb nyertese a Sony Music: a japán elektronikai óriás hanglemezkiadója 17 kategóriában végzett az élen: a hírre emelkedni kezdett tőzsdei részvényeinek árfolyama.

Cyberia

Beck szétszedése Egy, a szerzői jogi korlátozások lebontását zászlóra tűző remix-csoport, az rtmark Deconstructing Beck címmel kínálja a maga Beck-verzióját: a www.detritus.net címen megrendelhető CD az Odelay és Mellow Gold albumok 13 számából állt össze úgy, hogy az rtmark-emberek egy könnyen hozzáférhető komputerprogram segítségével eltüntették Beck lemezeinek érdes részeit, s jó kis középutas zenét varázsoltak belőle. Becket kíváncsivá tette az akció, az ügyvédje pert emleget.

Az illegális másolás ellen Az Intel, a Sony, a Matsushita, a Toshiba és a Hitachi kifejlesztett egy titkosítási módot, amivel megelőzhető a műholdon, kábelhálózaton vagy az Interneten keresztül terjesztett filmek és zenék illegális másolása.

Sulinet-busz Az iNteRNeTTo tudósítása szerint elindult az első Sulinet-busz, hogy a középiskolai Internet-programba később bekapcsolódó iskolák is mihamarabb megismerkedhessenek a hálózat lehetőségeivel: a buszban tíz, műholdas kapcsolattal rendelkező számítógép működik.

Internet.galaxis Lapunk szerdai megjelenéséig tartott az Iparművészeti Múzeumban az Internet.galaxis ´98 című kiállítás, melynek keretén belül konferenciát rendeztek a távközlésben és informatikában megjelenő vállalati szféráról.

Clinton Internet-reformja "Támogatnunk és építenünk kell a világ leggyorsabban fejlődő társadalmi és gazdasági közösségét, az Internetet" - jelentette ki Bill Clinton San Franciscóban. Az amerikai elnök a Technology ´98 konferencián ismertette internetes politikája alapelveit: gátat szabna az elektronikus kereskedelmet lassító új adók kivetésének, de nem zárná ki a már meglévő adók alkalmazását az online tranzakciókra, megőrizvén ezzel az állam bevételi forrásait. Fontosnak tartja új munkahelyek teremtését, és 23 millió dollárt ígért kulturális tárgyú fejlesztésekre. Az elnökkel ellentétben a szövetségi államok kormányzóiból álló szövetség egy olyan egységes rendszert szeretne törvénybe iktatni, amelyen keresztül megadóztatnák az Interneten keresztül nyélbe ütött üzleteket.

Andy Grove könyve Csak a paranoidok maradnak fenn címmel magyarul is megjelent az Intel magyar származású elnök-vezérigazgatójának könyve. A 62 éves Andy Grove (Gróf András) volt 1997-ben a Time Magazine-ban az év embere.

Telefontarifa-kedvezmény Az iNteRNeTTo tudósítása szerint 50 százalékos kedvezményt ad március 1-jétől hétvégenként 8-22 óra között az internetes hívások árából a CGSat csoporthoz tartozó két koncessziós telefontársaság, a Gödöllő és Vác térségében működő Digitel 2002 és a Szegeden és Szentesen szolgáltató Déltáv. A Digitel 40 millió forintos beruházással fejleszti internetes szolgáltatását, áprilistól pedig üzembe állít egy speciális telefonszámot, melynek felhívásával előfizetői szerződés nélkül is lehet internetezni.

Neked ajánljuk

Sorsod Texas

  • Uitz Renáta

A kormányerők őszi politikai évadnyitása igazán eseménydúsra sikeredett: az ellenzéki előválasztás kismiska abban a politikai térben, ahol a katolikus egyház feje – és globális médiasztárja – celebrál szentmisét az eucharisztikus világkongresszus margóján.

Nem családi ügy

  • Hüttl Tivadar
  • Pásztor Emese

Az európai uniós források korrupt felhasználásáról szóló hírek ma már ritkán keltenek elsöprő közérdeklődést: az elmúlt 11 év eltompította a felháborodásért felelős idegpályákat.

„Szergej, megírtad?”

Az 1962-es novocserkasszki vérengzésről készített filmje, a Kedves elvtársak! a héten kerül a mozikba. Andrej Koncsalovszkij orosz rendezővel Tarkovszkijról, Stallonéról, a szovjet és az orosz himnuszról és a filmjeinek milliárdos finanszírozójáról beszélgettünk.

A belső zsarnok

  • TPP

Tiltakozó tömeg gyűlik a térre a nyomorúságos életfeltételek, az egyre romló munkakörülmények miatt. Vörös zászlókat lengetnek, Marx és Lenin képét emelik a magasba.

„Ez inkább szolgálat”

  • Soós Tamás

Több mint harminc éve próbálta filmre vinni Füst Milán híres regényét, ami a Testről és lélekről Oscar-jelölése után végre össze is jött neki. A feleségem történetéről, a „gonosz” cannes-i kritikákról, a Freeszfe keretein belül zajló oktatásról, és a férfilét vonzó és mérgező oldalairól is beszélgettünk vele.

Az utolsó békeharcos

A görög kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, ravatalánál százezrek álltak sorba. A 96 éves korában elhunyt görög zeneszerző hosszú élete szó szerint annak a szabadságeszménynek megtestesülése volt, amelyet általában a Mediterráneummal kapcsolatban szokás elképzelni.

A szabadságot vették el

Hogy hol jött szembe a parameter.sk nevű, olvasásra egyébként meglehetősen érdemes szlovákiai magyar híroldal podcast­sorozatának linkje, már meg nem mondjuk. Alapvetően a keresési szokásainkról árulkodik a dolog, de talán ez sem ilyen egyszerű. Megfigyel a rendszer, de kiismerni egészen sosem fog, talán ennyivel biztathatjuk magunkat.