Kulturális hírek

  • 1998. szeptember 10.

Belpol

Lebontandó Shakespeare-színház?Miközben London egyik látványosságává vált az eredeti hű másaként épített Globe Színház, Shakespeare szülőhelyén, Stratford-upon-Avon városában lehet, hogy le kell bontani a Royal Shakespeare Company 1933-ban art deco stílusban épült, 1500 néző befogadására alkalmas színházát: sok a panasz a színpad alkalmatlansága, a színfalak mögötti traktus kényelmetlensége miatt, és mert az ülőhelyek egyharmadáról alig látni valamit. Végleges döntés még nincs, de az átalakítás lehetősége mellett komolyan felmerült egy teljesen új színház építése is.
A társulat a tervek kidolgozásához a brit lottó bevételeiből szeretne pénzt kapni. A színház Elisabeth Scott tervei szerint épült (ő volt az első nő a világon, aki színházat épített), szép kilátás nyílik róla az Avon folyóra, viszont mind a színészek, mind a közönség jobban kedveli a közvetlen közelében álló, kisebb Swan Theatert.

A fordulat évei Az 1947-1949 közötti időszak politikai, képzőművészeti és építészeti életének eseményeit dolgozza fel a Magyar Nemzeti Galériában szeptember 10-től október 18-ig nyitva tartó kiállítás. Ehhez kapcsolódva jelenik meg az 1956-os Intézet új könyve, és tartanak konferenciát szeptember 10-11-én a galéria előadótermében.

Dubliners Több mint tíz év után lépett fel ismét Budapesten a Dubliners, s akárcsak első alkalommal, ezúttal is a Kaláka és a Muzsikás társaságában. A Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán rendezett koncert hangulatát a kifejezetten gyenge hangerő rontotta le.

Jakovits-montázsok Jakovits József montázsait mutatja be október 16-ig a budapesti Vintage Galéria (V. ker., Magyar u. 26.): Jakovits, aki 1948-ban az Európai Iskola tagjaival állított ki, majd 1949 és 1956 között nem szerepelhetett nyilvános tárlaton, 1963-ban készítette e kollázs-sorozatot, melynek égszínkék alapja - Bálint Endre szavai szerint - "a szentkép giccsek kékjéhez" hasonlatos. Jakovits József, aki 1987-ben tért haza több mint két évtizedes New York-i emigrációjából, 1994-ben hunyt el.

Fiatal Írók Szövetsége "A FISZ olyan, irodalmi tevékenységükkel már eddig is minőséget felmutató, az irodalomról/a művészetről/társadalmunkról/korunkról gondolkodó fiatal írók szervezete, akik valamilyen poétikai, tudományos, kritikai elvárásrendszer szerint értékes műveket hoznak létre" - fogalmaz a Fiatal Írók Szövetsége névvel létrejött, 35 éven aluli irodalmárokat képviselni szándékozó szervezet, melynek alapító nyilatkozatát tizenheten írták alá, zömmel olyan lapok szerkesztői, szerzői, mint a budapesti Tiszavirág, Magyar Műhely, Az Irodalom Visszavág, a kolozsvári Serény Múmia és Előretolt Helyőrség és az újvidéki Symposion. A FISZ - melynek elnöke L. Simon László (Magyar Műhely) lett - a szintén 35 éven aluli irodalmárokat képviselő József Attila Körhöz hasonló jogosítványokat szeretne kapni a fiatal írók támogatásáról szóló döntéseket hozó kuratóriumokban, és szakmai rendezvények szervezését, internetes kapcsolatrendszer létesítését is tervezi.

Guantanamera: 70 Az elmúlt hét végén ünnepelték Kubában a La Guantanamera című dal 70. születésnapját. Joseito Fernandez húszéves korában írt dalának világkarrierje 1963-ban kezdődött, ekkor csendült fel először New Yorkban, hogy aztán Kuba, sőt a kubai forradalom jelképévé váljék; refrénje, a Guajira Guantanamera sor amúgy egy guantanamói parasztlány szépségére utal.

Rodin Balzacja A párizsi Rodin Múzeumban október 4-ig látható az 1898: le Balzac de Rodin című kiállítás, mely dokumentumok, vázlatok, fotók és gipszöntvények segítségével mutatja be Rodin épp százéves Balzac-emlékműve elkészültének történetét. A szobrász Zolának köszönhette a megbízást, aki az 1850-ben meghalt Balzac műveinek jogait gondozó társaság elnökeként 1891-ben rendelte meg az emlékművet. Mivel Rodin mindig modell után dolgozott, az író megismeréséhez szükséges leírások tanulmányozásán túl el is utazott arra a vidékre, ahol Balzac élt, hogy megfelelő modellt keressen, sőt felkutatta az író egykori szabóját, és elkészíttette vele Balzac kedvenc háziköntösének mását is. A hétévi munkával elkészült emlékmű gipszváltozata visszarettentette a konzervatív ízlésű megrendelő társaságot, Rodin megsértődött, és visszavonta művét, melyet csak halála után öntöttek bronzba, és 1939-ben állítottak fel a Montparnasse-on, a Doöme kávéház közelében.

Marguerite Duras élete A Gallimard kiadó jelentette meg Laure Adler könyvét az 1996-ban elhunyt Marguerite Duras-ról: a vaskos kötet megírásához a francia újságírónő betekintést nyert Duras 18 kartondoboznyi, ki nem adott írásokat tartalmazó hagyatékába, melynek kezelését egyetlen fia, Jean Mascolo egy kutatóintézetre bízta. A szerző tizenöt éven át az írónő környezetéhez tartozott, ha nem is volt közeli barátja.

Osztrák kultúrintézetek külföldön A régi, 1905-ből származó épület lebontásával New Yorkban megkezdődött az új osztrák kultúrintézet építése. A New Yorkban élő, tiroli származású Raimund Abraham pályázaton nyertes terve szerint megvalósuló épület költségeire 400 millió schillinget kalkulál a külügyminisztérium. Novemberben várható az alapkőletétel, s a terv szerint az osztrák adófizetők percről percre követhetik majd a manhattani munkálatokat, ha a www.austriaculture.net címen elindul az élő közvetítés.

Lvivben - német nevén Lembergben, az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Galícia egykori fővárosában, amit azelőtt Lvovként ismertünk - új osztrák kulturális intézet nyílt. Az egyetem területén lévő iroda hivatott folytatni a bécsi Kelet- és Délkelet-Európa Intézet két éve bezárt kirendeltségének a munkáját. Ausztria láthatóan fontosnak tartja az osztrák-ukrán kulturális és tudományos kapcsolatok fejlesztését, jelenleg négy városban, Lvivben, Csernivciben, Harkovban és a fővárosban, Kijevben működik osztrák könyvtár.

Lada-kiállítás Prágában A prágai vár egykori lovardájában kiállítást rendeztek Josef Lada munkáiból: a Hasek Svejkjének illusztrációiról híres cseh grafikus több mint 1500 műve látható itt - közülük sok most került először a nyilvánosság elé - november 29-ig.

Eggyel több Rembrandt Az amszterdami Rembrandt Research Project szakemberei megerősítették, hogy az eddig Jan Lievens vagy Jacques des Roussaux munkájának tulajdonított Öregember turbánban című festmény valójában Rembrandt képe: az 1627 körül keletkezett s jelenleg magántulajdonban lévő festményt október 11-étől állítják ki Amszterdamban, a PAN képzőművészeti vásáron.

Kígyó és sámfa Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban nyílt meg Farkas Antal Jama Piroslap avagy a kígyó és a sámfa véletlenszerű találkozása a zuhany alatt című kiállítása. Megtekinthető október 4-ig (hétfő és kedd kivételével).

Posztumusz Beatles-termékek Az EMI/Capitol hamarosan piacra dob egy négy CD-ből álló dobozt John Lennon több mint száz, eddig meg nem jelent szólófelvételével. A The John Lennon Anthology házi és fel nem használt stúdiófelvételeit John özvegye, Yoko Ono felügyeletével válogatták, a munkában részt vett fiuk, Sean Ono Lennon is. A kiadó a pár évvel ezelőtti The Beatles Anthology sikeréhez hasonló eredményt remél, és ha minden a terv szerint megy, néhány év múlva újabb adag Lennon-morzsára számíthatunk, maradt még a padláson.

Szintén ősszel várható a Wide Prairie című válogatás az áprilisban elhunyt Linda McCartney húszévnyi terméséből, természetesen Paul zenészi és produceri közreműködésével.

Salzburg ´98: a mérleg Összesen csaknem 210 ezren látogatták az idei Salzburgi Ünnepi Játékok rendezvényeit, a jegybevétel összege 285 millió schilling volt. A legtöbb előadás, főként a klasszikus operák jegyei elővételben elkeltek, de nagy érdeklődés kísérte az idei év három 20. századi operáját (Janácek: Katja Kabanova, Weill: Mahagonny, Messiaen: Assisi Szent Ferenc) is.

Puskin Baden-Badenben A szeptember 24-ig tartó Orosz Ünnepi Játékok keretében rendeztek kiállítást Puskin életéről a német fürdővárosban; az anyagot - leveleket, kéziratokat, első kiadású köteteket, rajzokat, festményeket - jórészt a moszkvai irodalmi múzeum gyűjteményéből válogatták össze. A kiállítás egy 1993-ban kezdett sorozat része: Puskin Turgenyev, Csehov és Dosztojevszkij után került sorra.

Győri Szüret Szeptember 9-12. között immár másodszor rendezik meg Győrben a Civil Kultúrprés alcímmel jelzett Győri Szüretet. Három fő csapásirányba mutat az eseménysorozat: mindenféle szép és hasznos dolgok (koncertek, báb- és táncszínházi előadások, filmvetítések) zajlanak délelőttől éjszakába nyúlóan a Művészetek Szentélyévé alakult régi zsinagógában (a bevétel a felújítást is szolgálja), a Kultúr- és Civilbörze vásárszerűen laza bemutatkozási lehetőséget nyújt alkotó-, környezetvédelmi, hobbi- és civil közösségeknek és magányos farkasoknak, közben pedig a Konferenciaközpontban folyik a II. Kelet- és Közép-európai Vizuális Művészeti Fesztiválok Koordinációja című konferencia. Magyar zenészekkel közös koncertet ad két fekete jazzmester, Benny Bailey és Kirk Lightsey, lesz foci (és duma róla), szakácsverseny, szüreti bál, középkori lakoma, prostitúciótörténeti előadás és még sok egyéb - bővebb info: www.interlog.com/"filmgyor.

Meghalt Kurosawa Nem sokkal filmjeinek állandó főszereplője, a tavaly decemberben elhunyt Mifune Toshiro után, 88 éves korában meghalt Kurosawa Akira rendező, a japán film világszerte ismert mestere. Apja a szamurájok osztályából származott, őt azonban a katonai nevelés helyett a művészet, az írás, a festés vonzotta - filmjeihez később rendszerint rajzos vázlatokat is készített. 1936-ban segédrendező lett a későbbi Toho filmstúdióban, első önálló filmjét a háború idején, 1943-ban rendezte A dzsúdó legendája címmel. 1945-ben forgatott történelmi tárgyú filmjét (Akik a tigris farkára lépnek) mind a japán, mind a megszálló amerikai hatóságok betiltották, csak 1952-ben kerülhetett közönség elé. Kurosawa akkor már túl volt A részeg angyalon (1948, ebben debütált nála Mifune Toshiro) és a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlánjával, majd a legjobb külföldi film Oscarjával díjazott munkája, A vihar kapujában (1950) világsikerén, amely egy gyilkosságot és egy nemi erőszakot mesél el több szemszögből. Ez Akutagava Rjunoszuke elbeszéléséből készült, de dolgozott klasszikus európai alapanyagból is: Dosztojevszkij regénye után forgatta A félkegyelműt (1951), Shakespeare Macbethjéből lett a Véres trón (1957), a Lear királyból a Ran (1985), Gorkij színdarabjából az Éjjeli menedékhely (1957); többször fordult Yamamoto Shugoro elbeszéléseihez (Rőtszakállú, 1965, Dodeskaden, 1970) - és persze saját történeteihez, álmaihoz. Ezeket nemegyszer külföldi koprodukciókban valósította meg: az Oscar-díjas Derszu Uzala (1975) szovjet, a cannes-i nagydíjas Árnyéklovas (1980) és az Álmok (1990) amerikai, a Ran francia segítséggel készült, míg a Hirosima utóhatásait feldolgozó Rapszódia augusztusban (1991) az idős rendező "hazatérését" jelentette, már persze finanszírozási szempontból. Ahogy Kurosawa műveiben egymásra talált Kelet és Nyugat világa, úgy legismertebb filmjeinek egyike, az Oscar-díjas A hét szamuráj (1956) is amerikai western-változatban inkarnálódott (A hét mesterlövész, 1960). Utolsó filmjét, a Madadayot 1993-ban rendezte.

Cyberia

IFIP-konferencia Bécsből érkezett Budapestre az Adatfeldolgozási Nemzetközi Világszövetség (IFIP) világkonferenciájának mintegy 1200 résztvevője, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemen folytassa munkáját - az Internetto tudósítása szerint - egyebek között a távtanulással, a számítógéprendszerek biztonságtechnikájával és a fogyatékosokat szolgáló számítástechnikai megoldásokkal foglalkozó szekciókban (www.njszt.iif.hu/ifip98.html).

Magyar Microsoft-jubileum Szeptember 9-én középiskolásoknak szóló internetes vetélkedővel indul a Microsoft Magyarország ötéves fennállását ünneplő rendezvénysorozat, amely másnap végfelhasználói és viszonteladói konferenciával folytatódik, végül egy nyílt napba torkollik a cég új székhelyén, a Római-parton megépült Graphisoft parkban.

Quark-Adobe-fúzió? A Quark az Adobe megvásárlására készül, jóllehet bevételei elmaradnak legnagyobb konkurense bevételeitől. A c|net által idézett szakértő, Michael Cates szerint a fúzió rosszul érintené a fogyasztókat, mivel megszűnne a két nagy cég konkurenciája, és gyakorlatilag monopólium jönne létre.

Kifejlett Quake Befejeződött az 1996-ban John Carmack által elindított projekt, a QuakeWorld fejlesztése: a számítógépes szórakoztatást gyökeresen megváltoztató, számos fejlesztésen átesett játékprogram - az Internetto hírének megfogalmazása szerint - elérte lehetősége határait. 2.30-as verzióját a következő címről lehet letölteni: ftp://quake.pganet.com/pub/quake.hu/qw/qw230.exe.

Lekapcsolt pedofilek 12 országban közel száz embert tartóztattak le, miután nemzetközi összefogással leleplezték a világ eddigi legnagyobb online pedofil közösségét. A brit rendőrség által kooperált Operation Cathedral fedőnevű akció során az Interpol az USA-ban, Európa több országában, sőt Ausztráliában is tartóztatott le embereket, zömmel férfiakat, de akadnak köztük nők is. A Wonderland nevű amerikai pedofilklub hálózatán százezer képet találtak gyermekekről, közülük a legfiatalabb kétéves volt. 11 brit, 32 amerikai, 18 német, 16 olasz, 8 norvég és 1-2 finn, belga, osztrák, francia, svéd és portugál állampolgár ellen indult nyáron a Párizsban előkészített akció. A vádemelés a lebukottak országainak jogrendje alapján folyik majd.

Gazdátlan hacker-díj Nem talált gazdára az egymillió forintos díj, melyet a Telnet Magyarország Kft. még májusban ajánlott fel annak, aki fel tudja törni a cég szerverét. Azóta 6-7 ezer sikertelen betörési kísérletet regisztráltak. A Telnet a hacker-versenyhez kifejlesztett biztonságtechnikai megoldást már szolgáltatásként kínálja (http://hackme.telnet.hu).

Figyelmébe ajánljuk