Kulturális hírek

  • 1998. december 17.

Belpol

Kisebbségi videokönyvtárA Balassi Bálint utca 15-17-be költözött Cirko-gejzír moziban várhatóan januárban nyílik az Egyenlítő Alapítvány kisebbségi (nemzetiségi, faji, vallási, szociális stb.) tematikájú videotára, s archívum és dokumentumtár létrehozását is tervezik. A hazai gyártású filmekre építő tékából a leendő klubtagok kölcsönözhetnének.Szinyei: 70 milliós rekord A Kieselbach Galéria téli árverésén 70 millió forintért cserélt gazdát Szinyei Merse Pál Parkban című festménye: ennél nagyobb árat még soha nem ért el magyarországi aukción eladott műtárgy.
A galéria mind az eladó, mind a vevő személyét titokban tartja, érdeklődésünkre még annyit sem közölhettek, hogy magyar vagy külföldi magánszemély vagy intézmény tulajdonába került-e a kép.

Bródy-díj Zoltán Gábor Vásárlók könyve című novelláskötete nyerte a Bródy Sándor pályakezdésének emlékére unokája, Alexander Brody által alapított díjat, melyet minden évben a legjelentősebbnek ítélt első kötetes prózaíró kap meg.

És még egy MaNcs-os könyv Az utóbbi hetek MaNcs-szerzős könyvdömpingjének végén íme a csattanó: régebbi bestsellere (Kutyaszorító, Narancs Könyvek, 1995) folytatásaként megjelent Winkler Róbert Kutya utónévkönyve, mely az ebek fajtája, alkata, szokásai szerint foglalja rendszerbe a Magyarországon talált kb. 500 kutyanevet. A Tericum által gondozott kötetet Miltényi M. Miklós illusztrálta.

Christo: beburkolt fák Három évvel a berlini Reichstag becsomagolása után ismét nagyszabású Christo-akció színhelye Európa: Svájcban, a Basel közelében fekvő Riehenben Ernst Beyeler galerista és múzeumalapító alapítványának parkjában Christo és felesége, Jeanne-Claude tervei szerint 163 fát bújtattak 23,1 kilométer fekete és rozsdabarna rögzítőkötél segítségével 55 ezer négyzetméter ezüstszürke poliészter szövetbe. A félig átlátszó anyaggal fedett, különböző méretű és formájú fák a változó fény- és szélviszonyok közepette valóságos mobilszobor-erdőként viselkednek. Christóék ugyanolyan csomagolóanyagot használtak, mint amellyel Japánban védik a fákat a hó súlyától, miután pedig rügyfakadáskor eltávolítják az anyagot, matracalátét lesz belőle. A becsomagolt fákkal egy időben Christo és Jeanne-Claude eddigi munkásságáról látható áfogó kiállítás a rieheni KunstRaum galériában, a Beyeler Museumban rendezett Magie der Bäume (A fák mágiája) című tárlaton 120, fákat ábrázoló művet szedtek össze, többek között Van Gogh, Rousseau, Klimt, Magritte, Giacometti, Cézanne, Courbet, Klee, Kirchner, Matisse, Mondrian és Picasso munkáit.

Tolerancia Díj a MaNcsnak A nyomtatott sajtó kategóriájában különdíjat kapott a MaNcs (Magyar Narancs) szerkesztősége az Autonómia Alapítvány idei Tolerancia Díjainak átadásán. A nyertesek: nyomtatott sajtó: 1. Mihancsik Zsófia a Beszélőben közölt Nádasdy Ádám-interjúval; 2. Balogh Attila, a Cigányfúróban publikált Humorom című rovatával; 3. Scipiades Erzsébet a Magyar Hírlapban megjelent riportjaival. Rádió: 1. Hegyi Imre-Kovalik Márta: Kreol mise; 2. Moskovics Judit-Maronics Annamária: Zámoly; 3. Ránki Júlia-Sándor Erzsi: Csiga háza; különdíj: Tilos Rádió. Televízió: 1. Varga Ágota: Zsuzsa - a súri apáca; 2. Bayer Ilona: Carmina Burana; 3. Kriskó László-Matula Mariann: Orsós Anti története. (A rádió- és tévéműsorok mindegyike az MR, illetve az MTV műhelyeiben készült.)

Európa Filmdíj: Benigni La vita e bella (Az élet szép) című munkájáért rendezőként és főszereplőként Roberto Benigni nyerte az idei Európa Filmdíjat. Az első ízben Londonban tartott ünnepségen a legjobb női alakítás díját - akárcsak Cannes-ban - a francia Elocie Bouchez és Natacha Regnier vehette át (Angyalok álomélete), a legjobb forgatókönyvért (Sliding Doors) Peter Howitt, a legjobb operatőri munkáért (The Butcher Boy) Adrian Biddle vehetett át díjat. Stellan Skarsgard svéd színész az Amistad és a Good Will Hunting című filmben nyújtott alakításért, pontosabban a világ filmgyártásában képviselt európaiságáért kapott díjat, a közönség pedig a német Roland Emmerichet tüntette ki a Godzilláért.

Színházi díjak, London Két hollywoodi sztár is díjat kapott londoni színházi szereplése elismeréseként: Nicole Kidman különdíjat kapott, amiért egy elragadtatott kritikus szavai szerint kész "színpadi Viagra" volt a The Blue Room című darabban (ez Arthur Schnitzler Körtáncának David Hare-féle verziója; nálunk Kornis Mihály gyúrta ugyenezt Körmagyarrá), Kevin Spacey pedig a legjobb férfialakítást nyújtotta Eugene O´Neill Eljő a jeges című darabjában. A díjakat Ewan McGregor adta át (Trainspotting; ifjú Obi-Wan Kenobi; skót szoknya), aki hollywoodi befutása dacára Nicole Kidmanhez hasonlóan minimális gázsiért vállalt szerepet egy londoni színielőadásban (Little Malcolm And His Struggle Against The Eunuchs).

Szörényi: tévé, lemez A Duna TV december 13-i, magyar őstörténetbe vezető Szörényi-estje után december 26-án az MTV 2 az István, a király bemutatásának 15. évfordulójáról emlékezik meg. Szörényi Levente és Rost Andrea Mindig veled című albuma - melynek premierje az MTV Aranyág című műsorában volt - aranylemezként 8,21 millió forinttal járult hozzá a gyermekegészségügy területén működő Aranyág Alapítvány céljaihoz.

Cyberia

Új internetes zenei szabvány "Jogtiszta" zenei fájlformátumon dolgoznak a lemezkiadók. A Recording Industry Association of America vezetésével megalakult Secure Digital Music Initiative (SDMI) munkacsoport célja olyan audio file-formátum kidolgozása, melynek letölthetőségét a kiadó befolyásolhatja. A jelenleg elterjedt MP3 formátummal szemben az új szabvány nem tenné lehetővé a minőségvesztés nélküli másolást. A kiadók világméretű összefogását a majdnem CD-minőségű MP3 formátum szabályozhatatlansága indokolja.

A PolyGram-birodalomba tartozó Def Jam kiadó felszólította Chuck D-t, a Public Enemy tagját, távolítsa el weboldaláról a jövőre megjelenő PE-album számaiból MP3 formátumban föltett részleteket. A rapper szót fogadott, de weboldalán dühödten támadja a kiadót.

Újraéled az InfoPark Az MTIECO tudósítása szerint megalakult az Infopark Fejlesztési Rt., melyet a német IVG Holding AG DeTe Immobilien és a Magyar Infopark Rt. 3,7 millió márkás alaptőkével hozott létre. A társaság a Petőfi hídtól délre, a Duna jobb partján elterülő 15 hektáros területen, öt-tíz éven belül létre akar hozni egy 150 ezer négyzetméteres információs parkot. A beruházás mintegy 400 millió márkát igényel. A magyar társtulajdonos - az állam - a terület beépítési jogát apportálta az rt.-be. Az InfoPark Rt.-t a Miniszterelnöki Hivatal alapította 1996-ban 10 millió forintos tőkével, hogy a világkiállításra szánt területen állami segédlettel technológiai parkot építsen.

30 éves az egér Szimpóziumot tartottak a Stanford Egyetemen Doug Engelbart tiszteletére, aki 30 éve alkotta meg az első számítógépes egeret. Fadobozba épített találmányáért 10 000 dollárt kapott. Ma több mint 350 millió egeret használnak világszerte, Engelbart mégis csalódott, mert az egér csak kis része volt kutatásaiknak, céljuk a számítógép-használat forradalmasítása volt. Az egérről bővebben: http://internetto.hu/cikk2/mouse.

Figyelmébe ajánljuk