Kulturális hírek

  • 2000. július 27.

Belpol

BOURGeOIS-OPPENHEIM-WEBERMég néhány napig, augusztus 6-ig láthatók a Kiscelli Múzeumban Louise Bourgeois, Meret Oppenheim és Ilse Weber rajzai és papírmunkái a svájci Aargauer Kunsthalle és a Pro Helvetia közreműködésével létrejött kiállításon. Nincs rá bizonyíték, hogy már az 1930-as évek Párizsában is találkoztak, noha találkozhattak volna, de műveik révén itt és most, idős korukban, Budapesten mindenesetre keresztezték egymást útjaik.ÚJDONSÁGOK HENDRIXT´L Jimi Hendrix halálának 30.
évfordulója, szeptember 18. elé időzítve kerül a boltokba a The Jimi Hendrix Experience című, négy CD-ből álló doboz, melynek négy és fél órás anyagából mindössze félórányi jelent meg korábban: 56 számból csupán 8. A felvételek között szerepel például az Experience negyedik koncertjén játszott Hey Joe, 1966-ból Párizsból, és egy szám, melyet életének utolsó évében, a Band of Gypsys élén, a Ronettes női vokálegyüttes közreműködésével készített a gitáros. Hendrix családja háromévi jogi csatározás után jutott hozzá a felvételekhez Jimi egykori menedzsere, a néhai Chas Chandler (Animals) örököseitől. A bíborszínű bársonydobozban, Hendrix kézzel írott dalszövegeinek facsimiléjével publikálandó felvételek többségének eredeti szalagja a Chandler-hagyatékból való. Hendrixet szeptember 12-én iktatják be a clevelandi Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

WORLD MUSIC, LEGFRISSEBB Az európai rádióadók világzenei szerkesztőinek listája az augusztusi Folk Roots nyomán:

1. Cheikha Rimitti: Nouar (Algéria)

2. Sidestrepper: More Grip (Nagy-Britannia/Kolumbia)

3. Amadou & Miriam: Tje Ni Mousso (Mali)

4. Geoffrey Oryema: Spirit (Uganda)

5. Esma Redzepova: Chaje Shukarije (Macedónia)

6. Sabah Habas Mustapha: So La Li (Nagy-Britannia/Indonézia)

7. Rodolfo "Nava" Barrera: Nava (Puerto Rico)

8. Alfredo Del La Fe: Latitudes (Kuba)

9. Susana Baca: Eco De Sombras (Peru)

10. Schäl Sick Brass Band: Maza Meze (Németország/Bulgária)

OASIS: ÜGY-BAJ Az augusztus 2-án kezdődő Pepsi Sziget zárónapjának, augusztus 8-ának fő attrakciója, az Oasis bírósági üggyel fenyegető összetűzésbe keveredett múlt héten, a svájci Nyonban rendezett, 25 éves története során amúgy 2,5 millió nézővel büszkélkedő Paléo Festival szervezőivel. A zenekar, mely továbbra is nélkülözi a brit szigeteken kívüli koncerteket lemondó Noel Gallaghert, a másfél órásra tervezett műsor egyharmadánál levonult a színpadról, mert Liam Gallagher állítása szerint üvegekkel, konzervdobozokkal és pénzérmékkel dobálták őket. A szervezők szerint a színpad felé repülő üres műanyag flakonok nem találták el a 99,4 ezer dollár előzetes fellépti díjat felmarkoló zenészeket, akik úgymond túl "törékenyen" reagálván, "a közönség biztonságával totálisan nem törődve" félbehagyták a műsort. A szervezők emiatt, a zenekar pedig e kijelentés miatt fenyegetőzött perrel. A szervezők szerint Gallagher "arrogáns és provokatív magatartása" heccelte fel a 35 ezres tömeget. Jelentések szerint a gitáros attól lett ideges, hogy a közönség Robbie Williams nevét kántálta. A szólósztárrá lett egykori Take That-énekes úgy jön ide, hogy a bulvársajtó szerint Liam (aki válófélben van feleségétől és Lennon nevű fia édesanyjától, Patsy Kensit színésznőtől) állítólag randevúzni kezdett Robbie egykori menyasszonyával, Nicole Appletonnal, az All Saints tagjával.

Az Oasis lemezcége, a Big Brother augusztus 14-én újra megjelenteti a zenekar teljes katalógusát, beleértve az összes kislemezt, eredeti címlapokkal.

EDINBURGH: FESZTIVÁLSTART A skót városban augusztus a fesztiválé, pontosabban a fesztiváloké, hiszen időben egymásba érve rendezik a klasszikus zenét, táncot, színházat és operát magában foglaló nemzetközi fesztivált, a könyv-, film-, televíziós és jazzfesztivált, valamint mindezek alternatívnak nevezhető párja, az augusztus 6-28. között mintegy 13 ezer szereplőt megmozgató Fringe amúgy szintén nemzetközi eseménysorát, mely a városi tanácstól mindössze 19 ezer font támogatásban részesül a nemzetközi fesztivál 1,17 milliójával szemben. Nehogy elkényelmesedjen.

Az augusztus 13-tól szeptember 2-ig tartó nemzetközi fesztivál, a Fringe és az augusztus 13-27. közötti filmfesztivál programján egyaránt szerepelnek magyar, illetve magyar vonatkozású estek. A nemzetközi fesztiválon négy Schumann-hangversenyt ad Schiff András, fellép Fischer Iván vezényletével a Budapesti Fesztiválzenekar, a Boulez 2000 című koncertsorozat keretében pedig a Londoni Szimfonikusok előadásában csendül fel Eötvös Péter zeroPoints, Ligeti György Violin Concerto és Bartók Béla A fából faragott királyfi című műve. A Fringe színházi estjei között kerül sor a Sámán Színház The Big Hoo-Hah című előadására és a Scallabouche nevű előadóművész The Book of Man című, Budapestről érkezett monodrámájára, a filmfesztivál Director´s Focus című sorozatában pedig levetítik Tarr Béla A Werckmeister-harmóniák című alkotását, amely nemrég Belgiumban, a Királyi Filmarchívum 26. L´Age d´Or fesztiválján elnyerte a film belgiumi forgalmazását szolgáló Cinedécouvertes-díjat (www.eif.co.uk).

Morze

GYÁSZ 76 éves korában elhunyt Claude Sautet francia filmrendező, akit a francia középosztály művészi krónikásának tartanak. Az Une histoire simple-t a legjobb külföldi film Oscar-díjára jelölték 1978-ban, Cesar-díjat kapott a Nelly et Monsieur Arnaud-ért 1996-ban. Utóbbi években készült munkái közül elismerést aratott az Un coeur en hiver, a régebbiek közül a Mado, illetve a Vincent, Fran-cois, Paul és a többiek.

BAYREUTH: ÚJ RING Jürgen Flimm, a hamburgi Thalia Theater igazgatója új rendezésében mutatták be a 89. Bayreuthi Ünnepi Játékokon Richard Wagner operatetralógiáját, A Niebelungok gyűrűjét, amely tavaly nem is szerepelt a műsorban, mivel Alfred Kirchner korábbi rendezése 1998-ban került utoljára színre. A színpadkép az ipari korba helyezi az operát.

VITRA, BERLIN: A német főváros Prenzlauer Berg kerületében megnyílt a svájci Weil am Rheinben lévő Vitra Design Museum berlini épülete. Az első kiállításon Verner Panton dán formatervező (1926-1998) életművének java látható október 15-ig.

VAN GOGH SVÁJCBAN: Martignyban, a Fondation Gianadda termeiben mintegy kilencven Vincent Van Gogh-alkotás látható november 26-ig.

JAPÁN FESZTIVÁL: Augusztus 24-én Japán Kulturális Fesztivált rendeznek a Magyar Állami Operaházban: mintegy 200 előadó zenél és táncol majd, de lesz kimonóbemutató is. A szereplők amatőrök és félprofik, akik utazásuk, itt-tartózkodásuk és az előadás teljes költségét maguk fedezik, a bevételt pedig jótékony célra fordítják.

KÍNAIAK MAKA"BAN: Negyvenkét kortárs kínai képzőművész mutatkozik be a Portugáliától Kínához visszatérő Makaóban rendezett, Futuro című kiállításon. A kiállítás kurátora, Jean-Marc DeCrop úgy véli, a 21. század Picassója kínai lesz, konkrét tippje is van, Xue Song, akinek stílusa a francia mesterre emlékeztet.

Figyelmébe ajánljuk