Kulturális hírek

  • 2000. szeptember 21.

Belpol

MOZGÁS A PÁLYAUDVARONA londoni Waterloo állomás, majd Európa több híres pályaudvara után Budapesten, a Nyugati várócsarnokában mutatta be a brit Seven Sisters Group a találkozás és búcsúzás, érkezés és távozás örök témáját megelevenítő, Trainstation című előadását. Az utazóközönség csak nézett.NIETZSCHE: 100 Száz éve (pontosabban 1900.
augusztus 25-én) halt meg a 19. század egyik legjelentősebb gondolkodója, Friedrich Nietzsche. Az évfordulóhoz kapcsolódva több kiállítás látható. Weimarban, ahol élete utolsó idejét töltötte, s ahol a Nietzsche Archívum is található, október 1-jéig lehet megtekinteni az Henry van de Velde: Ein vergessenes Projekt für Friedrich Nietzsche című kiállítást. A belga szobrász, a szecesszió egyik legismertebb mestere 1902-ben a nagyherceg művészeti tanácsadójaként költözött Weimarba. Ott többek között látványosan átépítette a házat, ahol Nietzsche meghalt, 1911 és 1913 között pedig egy Nietzsche-emlékmű tervével foglalkozott. Noha az emlékműbizottságban olyan nagyságok kaptak helyet, mint André Gide, Gustav Mahler és Edvard Munch, Richard Strauss pedig odaígérte párizsi és New York-i hangversenyeinek bevételét, a projekt végül is nem valósult meg - ennek a dokumentumait állították most ki és jelentették meg. Bázelban, az egyetemi könyvtárban a filozófus 1869-1879 közötti bázeli tartózkodásának dokumentumaiból látható kiállítás november 4-ig, s ez az anyag is napvilágot látott egy kötetben. A Nietzsche fő művének tartott Also sprach Zarathustrát idén új kritikai kiadásban, Kurdi Imre fordításában, Imígyen helyett Így szólott Zarathustra címmel jelentette meg az Osiris. A mű egyébként nemrég Indonéziában is megjelent: Dami Toda fordításában a föld legnépesebb mohamedán országában is olvasható immár.

PEARL JAM: TISZTÁZVA Lezárult a vizsgálat a Pearl Jam nyári roskilde-i koncertje alatt történt kilenc haláleset ügyében: e szerint az amerikai zenekar nem hibáztatható a tragédiáért, ellenben a helyszíni orvosi szolgálat lassan reagált a segélykérésre, ráadásul nem is volt megfelelően felszerelve (például Eddie Vedder énekes oxigénfelszerelését is fel kellett használniuk a sérültek ellátásához).

Az októberben észak-amerikai körútra induló zenekar egyébként hozzálátott nyári európai turnéja csaknem teljes anyagának megjelentetéséhez. A rajongók a www.pearljam.com címen rendelhetik meg a 25 dupla CD-ből álló sorozat darabjait, az előzetes megrendelések száma megközelíti a félmilliót. A június 30-i végzetes dániai fellépés felvételét nem teszik közzé, viszont a közel háromórás, kiemelkedően jól sikerült június 16-i katowiczei koncertet igen.

FRANKFURTI KÖNYVVÁSÁR: JÖV´RE KARCSÚBB Október 18-23. között tartják Frankfurtban az idei, immár 52. Nemzetközi Könyvvásárt. A rendezők 106 országból körülbelül 6800 kiállítóra és mintegy 300 ezer látogatóra számítanak. Ahogy tavaly Magyarország, most Lengyelország a fővendég. Előadásokkal, koncertekkel és kiállításokkal teljes bemutatkozásuknak A lengyel kultúra a könyv tükrében címet adták, kb. száz kiadóval és 70 szerzővel, köztük két Nobel-díjassal, Czeslaw Miloszsal és Wislawa Szymborskával képviseltetik magukat. Ahogy lenni szokott, a lengyel felkészülést is financiális és szervezési nehézségek, viták kísérték, de a könyvfesztivál új igazgatója, Rudolf Lorenzo szerint abszolúte méltó módon mutatkoznak majd be. Az ő elképzelése szerint egyébként 2001-től kompaktabb lenne a rendezvény: csak öt napig tartana, és mivel addigra elkészül egy új csarnok, kevesebb gyaloglást igénylő területet foglalna el. Idén azonban még nem ez az újdonság, hanem az, hogy első ízben kerül külön fókuszpontba a képregény: a Comics Centrumként szolgáló 4.1 csarnokban jelen lesz minden valamirevaló képregénykiadó, s egy képregény-kiállítást is rendeznek itt. A CD-ROM-kiadványok ugyan már oly megszokottá váltak, hogy a standokon a könyvek mellett mutatják be őket, az elektronikus média azonban természetesen önálló csarnokban kap helyet, külön tekintettel az online- vagy e-könyvekre, s ezúttal első ízben adják át a 100 ezer dollárral dotált e-Könyv-díjat.

ARC-NYERTESEK Bozsó András és Császma József Kánaán című munkája nyerte az egymillió Ft-tal dotált fődíjat és az Apple (G4) géppel járó közönségdíjat az ARC formáció (Bakos Gábor, Fatér Barna, Geszti Péter és társaik) által meghirdetett óriásplakát-pályázaton, melynek legjobbnak ítélt száz darabját vasárnapig lehetett látni a fővárosi Felvonulási téren. 1. helyezett: Goran Dimic (Kábel TV), 2.: Teknős Miklós, Bartha László, Pintér Márta, Scipiades Erzsébet (Szerzemény), 3.: Korognai Dávid, Kiss Eszter, Soproni Gyula, Gál G. László, Nánási Pál (Hatvan felett), különdíjas: Erdélyi Gábor (PP371).

Morze

BÛNBÁN" MAGDOLNA: 44 MILLIó Kikiáltási áron, 44 millió forinton ütötték le a budapesti Polgár Galéria árverésén Murillo A bűnbánó Magdolna című festményét, melynek eredetiségét az aukció előtti napokban kétségbe vonta a Szépművészeti Múzeum - igaz, a galériát vezető és a művet szakértőkre hivatkozva eredetinek tekintő Polgár Árpád szerint a múzeum ezt nem adta írásba.

ELíTÉLT RAPPER A Los Angeles-i bíróság a kiszabható 19 évből 12-re ítélte Stanley Howse-t, a Bone Thugs-N-Harmony tagját, mert a 27 éves rapper tavaly decemberben veszekedés során egy AK-47-es fegyvert fogott egy barátjára. A bírónő enyhítő körülményként vette figyelembe Howse sanyarú gyermekkorát. A Bone Thugs-N-Harmony 1997-ben a The Crossroads című számmal a legjobb rapelőadás Grammy-díját nyerte el.

GYÁSZ 66 éves korában elhunyt Szabó Miklós történész. A demokratikus ellenzék tagjaként, a Repülő Egyetem kezdeményezőjeként aktív részt vállalt a rendszerváltásban, s az SZDSZ képviselőjeként tagja volt a két első ciklus parlamentjének. A politikai kultúra Magyarországon 1896-1986 című kötete 1989-ben, a Múmiák öröksége 1995-ben jelent meg, több írását publikálta a Magyar Narancs.

TORONT"I FILMFESZTIVÁL A szeptember 7-16. között immár 25. alkalommal megrendezett Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon 56 ország 328 alkotását vetítették, közülük 178 észak-amerikai és világpremier volt. Habár hivatalos versenyt nem hirdettek, a filmkritikusok FIPRESCI-díját a thaiföldi Oxide and Danny Pang kapta a Bangkok Dangerous című gengszterfilmért.

FEHÉRVÁRI TILTAKOZÁS Pénteken szakmai bejárással összekötött demonstráció zajlott Székesfehérváron, a Nemzeti Emlékhelynél, miután annak egy szakasza elkészült. "Nem jobb lett a látvány, hanem még rosszabb. A tiltakozás folytatódik. Valami tárgyalási hajlandóságot érzékelünk a helyi döntéshozók körében" - nyilatkozta a Narancsnak Kaszás István, a tüntetés egyik szervezője.

DRÁMA-DÍJAK A magyar dráma napján, Az ember tragédiája 1883. szeptember 21-i bemutatójának évfordulóján 17. alkalommal osztották ki a Szép Ernő-jutalmakat: Forgách András eddigi életművéért, valamint A Szűz, a Hulla, a Püspök és a Kések című García Márquez-adaptációért, Hamvai Kornél pedig Hóhérok hava című darabjáért kapott elismerést.

Figyelmébe ajánljuk