Kulturális hírek

  • 2001. március 22.

Belpol

AZ ÉVSZÁZAD DALAIA Recording Industry Association of America (Amerikai Lemezipari Szövetség) és a National Endowment for the Arts (Nemzeti Művészettámogatási Alapítvány) felmérése szerint az "z, a csodák csodája című film Judy Garland (képünkön) által énekelt betétdala, az Over The Rainbow vezeti az elmúlt évszázad legjobb dalaiból összeállt, 365 címet tartalmazó listát. A felmérés alapján az amerikai iskolákban programot indítanak az ország zenei örökségének megismertetésére.
Az eredmény úgy jött ki, hogy összesítették azoknak a kérdőíveknek az adatait, amelyeket kb. 1300 zenész, kritikus, lemezipari vezető és "amatőr zenerajongó" közül mintegy kétszázan küldtek vissza. A megkérdezettek egy 1100 dalt tartalmazó listáról választhattak, s arra kérték őket, ne csak a dal, hanem előadója történeti jelentőségét is vegyék figyelembe. Íme az élcsoport:

1. Judy Garland: Over The Rainbow

2. Bing Crosby: White Christmas

3. Woody Guthrie: This Land Is Your Land

4. Aretha Franklin: Respect

5. Don McLean: American Pie

6. Andrews Sisters: Boogie Woogie Bundle Boy

7. Eredeti szereposztás: West Side Story (az egész album)

8. Bill Murray: Take Me Out To The Ball Game

9. Righteous Brothers: You´ve Lost That Lovin´ Feelin´

10. Scott Joplin: The Entertainer

11. Glenn Miller Orchestra: In The Mood

12. Bill Haley: Rock Around The Clock

13. Louis Armstrong: When The Saints Go Marching In

A Rolling Stones (Satisfaction) a 16., a Beach Boys (Good Vibrations) a 24., a Beatles (I Want To Hold Your Hand) a 28. helyre futott be. Részletek: www.riaa.com.

SZÍNHÁZI VILÁGNAP "A színház sosem fog megszűnni, mert azt hiszem, hogy a férfiak és a nők sosem fogják feladni az önismeretért folytatott küzdelmet; azt az egzisztenciális igényt, hogy szemlélői legyenek saját lényüknek és cselekedeteiknek" - fogalmazott üzenetében Jakovosz Kambanellisz görög drámaíró (a teljes szöveg a Súgó Színházi Világnap különszámában olvasható). Március 27-én negyven magyar társulat csatlakozik a nemzetközi eseményhez: több színházban kulisszajárásra invitálják a nézőket, ingyen látogatható a Bajor Gizi Színészmúzeum, kedvezményesen kínálja kiadványait és videoritkaságok vetítését ígéri az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, s ekkor adják át a Hevesi Sándor-díjakat. Aki a világnapon színházba megy, és kitölti az ott talált jelentkezési lapot, ha szerencséje van, tagja lehet a június 10-17. közötti Pécsi Országos Színházi Találkozó tizenkét fős zsűrijének. A világnap előtt, március 23-24-én (Thalia Régi Stúdió), 25-én (Marczibányi tér) és 28-29-én (Vörösmarty gimnázium) tartják az Országos Diákszínjátszó Találkozó budapesti elődöntőjét, 26-án pedig (Szakszervezetek Fővárosi Művelődési Háza) az Improvizációs Diákszínjátszó Fesztivál döntőjét.

DÍJ A március 15. alkalmából kiosztott Kossuth-díjak kitüntetettjei: Bánffy György, Eszenyi Enikő és Halász Judit színművészek, Bari Károly költő, grafikusművész, Bella István költő, Bereményi Géza író, rendező, Cseh Tamás előadóművész, Csikós Attila és Kampis János építészek, Erdélyi Zsuzsanna folklorista, a minap elhunyt G. Dénes György dalszövegíró, Jeney Zoltán zeneszerző, Kovács János karmester, Kő Pál és Szervátiusz Tibor szobrászművészek, Lükő Gábor néprajzkutató, Szilágyi István író, Tóth János operatőr. A többi kitüntetettet lásd a napi sajtóban.

VELENCEI BIENNÁLE Komoróczky Tamás és Lakner Antal képviseli Magyarországot a 49. Velencei Képzőművészeti Biennálén, amely június 6. (a nagyközönség számára 10.) és november 4. között tart nyitva - jelentette be Fabényi Júlia, a Műcsarnok igazgatója, a biennále magyar nemzeti biztosa. Komoróczky 1963-ban, Lakner 1966-ban született, előbbi a 80-as évek végén (az Újlak Csoport egyik tagjaként), utóbbi a 90-es évek elején tűnt fel. Megjelentek a tavalyi év figyelemre méltó, csoportos kiállításain (az Intermédián mindketten, az Áthalláson Komorócky, az Intuíció, innováció, invenció és A Fal után címűn Lakner), önálló anyaggal tavaly Komoróczky Szombathelyen és Győrben, Lakner Antwerpenben és Pécsett szerepelt (itt a Velencében folytatódó, INERS - Passzív munkaeszközök című sorozatával). A biennále igazgatója, a svájci Harald Szeemann szerint a rendezvény mottója (Platea dell´umanitá - Az emberiség nézőtere) "arra a felelősségre kívánja felhívni mindannyiunk figyelmét, amelyre történelmünk, emberi mivoltunk és a jelenkor eseményei köteleznek". A magyar pavilon a Társasági közlekedés című kiállítással "mindennapjaink kollektív rituáléival" szembesíti majd a látogatót: Komoróczky tapétamotívumokat, videoanimációkat és hangistallációt, Lakner fitneszgépekre emlékeztető, a közönség által használható art mobilokat állít ki.

BÁRKA: MEGHOSSZABBÍTOTT MANDÁTUM A Bárka Színház felügyelőbizottsága múlt heti ülésén egyhangúan azt javasolta a színház tulajdonosainak (a döntő többség a VIII. kerületi önkormányzaté), hogy 2002. január 31-ig hosszabbítsák meg Csányi János igazgató nyáron lejáró mandátumát. Egyúttal javaslatot tettek arra is, hogy az intézmény alapító okiratából hagyják el azt a mondatot, mely szerint ha a színház alkalmazottainak és szerződéses tagjainak kétharmada írásos nyilatkozatban megnevezi, kit szeretne igazgatónak, akkor ezt a személyt kérik fel, pályázza meg az állást. A módosítás után nyílt pályázat útján történik majd a Bárka igazgatójának megválasztása, első alkalommal októberben írják ki. Döntése előtt a felügyelőbizottság minden érintett felet meghallgatott, a társulat igazgatóját, a távozó és a maradó színészeket egyaránt. (A kialakult konfliktusról lásd múlt heti cikkünket.)

GYÁSZ 74 éves korában elhunyt Robert Ludlum: a világhírű amerikai kalandregényíró színészi és színházi produceri munkák után, 44 éves korában állt elő első regényével, s A Scarlatti-örökség azonnal bestseller lett. Több mint húsz regénye jelent meg, ezek magyarul is olvashatók, s világszerte 220 millió példányt adtak el belőlük, több műve alapján filmet is forgattak.

65 éves korában meghalt John Philips, a Mamas & Papas egykori tagja. A 60-as évek jellegzetes kaliforniai vokálegyüttese olyan örökzöldekről emlékezetes, mint a California Dreamin, a Monday, Monday vagy a Dream a Little Dream of Me. Philips nem sokkal halála előtt fejezte be Slow Starter ideiglenes címet viselő albumát, s várhatóan májusban jelenik meg Pay Pack and Follow című lemeze is, melyet 25 éve rögzített Mick Jagger és Keith Richards közreműködésével.

ISMERETLEN MOZART Az angliai Halifax önkormányzati hivatalának levéltárában egy eddig ismeretlen Mozart-művet talált Rachel Cowgill zenetudós: az egyébként nem Mozart kézírását viselő, 1780-as évekből származó kotta Händel 1746-ban írott, Júdás Makkabaeus című oratóriumának átdolgozása. Mozart négy Händel-darabot írt át a kor ízlésének megfelelően. A kutató a 19. századi zenegyűjtő, William Priestley könyvtárának feltárásán dolgozott, amikor az értékes kottára bukkant.

Figyelmébe ajánljuk