Kulturális hírek

  • 2003. december 4.

Belpol

December 15-én, a Mű-Terem Galéria árverésén kerül kalapács alá Munkácsy Mihályn GRAZI MÉRLEG 2,5 millió látogatót vonzottak az idei európai kulturális fővárosban lezajlott események: "Populáris, de nem populisztikus, ez volt a kiindulópontunk" - nyilatkozta Wolfgang Lorenz programigazgató, aki "a kultúra nem luxus, hanem alapvető élelmiszer" szellemében dolgozott. A 11 hónap alatt megvalósult, száznál is több projekt közül kiemelten fontosnak számítanak a most létesített intézmények, amelyek november 30-a után is szolgálják majd a város kulturális életét: Vito Acconci úszó szigete a Mura folyón, a londoni Peter Cook és Colin Fournier tervezte Kunsthaus, a Florian Riegler és Roger Riewe tervezte Literaturhaus.
(Bővebb beszámolónk: augusztus 14.; az archívummá avanzsált honlap: www.graz03.at.) A Graz 2003 programsorozat az év legjobb turisztikai projektjének járó Glóbusz-díjat kapta meg a brit utazási szakírók céhétől.

n OSA-ÚJDONSáGOK Jelentős újdonságokkal gyarapodott a Nyílt Társadalom Archívum, amely 1995 óta működik a Közép-európai Egyetemen, s a Szabad Európa és Szabadság Rádiók archívumát is gondozza. Nemzetközi együttműködés nyomán kutathatóvá vált az 1919-1943 között működött Komintern eddig zárt archívumának egymillió digitalizált dokumentuma és 20 millió tételből álló elektronikus katalógusa. Feldolgozás után megnyílt a közönség számára Király Béla tábornok iratainak gyűjteménye. Budapestre került Hollywoodból a közelmúlt balkáni, burmai, kambodzsai, ruandai, szomáliai, Srí Lanka-i, közel-keleti népirtásairól tudósító, közel ötezer órányi filmanyagot tartalmazó Genocídium Archívum, melyet létrehozója, a Dallas tévésorozat volt producere, Pippa Scott az OSA-nak adományozott. A tavalyi választások idején készített elektronikus kampánylevél-archívumhoz hasonlóan a kutatók és a közönség rendelkezésére bocsátották a polgári körök létrehozásával kapcsolatban keletkezett elektronikus üzeneteket, melyeket egy polgári kör juttatott el az OSA-nak. Az említett újdonságokról beszámoló sajtótájékoztatón bemutatták azt a speciális technikát is, melynek segítségével veszélyes körülmények között dolgozó emberjogi, környezetvédelmi stb. aktivisták kódolt jelentéseket küldhetnek. Ezt a kizárólag társadalmilag hasznos termékeket (vakok könyvfelismerő programjait, fogyatékosok térbeli tájékozódását segítő, illetve taposóakna-felismerő rendszereket) fejlesztő, Benetech elnevezésű szilícium-völgyi szoftvercéggel együttműködve fejlesztették ki.

n KOZMA-DALOK Valaha Trabant- és Balaton-koncerteken szóltak e dalok, most szövegírójuk, Kozma György énekelte őket zongorakísérettel a Spinoza Házban, ahol a Vidám Színpad tagjai lépnek fel, miközben a Puskás Tamás vezette Vidám a csődből próbál kievickélni. A kávéházi szereplést próbaként fogja fel a kabaré felé orientálódó Kozma György, aki nemrég dramaturgként került a színházhoz: "Nem számít a múlt, a kabaré témájú könyvem, a hócipős tíz évem, nem számítanak a színháztörténeti regényeim, csak az, hogy képes vagyok-e lekötni a közönséget, ha fölmegyek a színpadra." Vizsolyi Biblia egy példánya a Központi Antikvárium árverésén. Ugyanitt 11 millió Ft-ért cserélt gazdát az 1660-ban kiadott Váradi Biblia egy példánya.Poros út I. című műve, melyet a Nemzeti Galéria tavaly adott vissza a Vida-gyűjtemény örököseinek: kikiáltási ára 75 millió Ft.

n AUTOGRAM A www.momentsintime.com címen lehet licitálni John Lennon és Yoko Ono Double Fantasy című albumának arra a példányára, melyet gyilkosa 1980. december 8-án, öt órával a tett előtt íratott alá Lennonnal. A lemezt - rajta Mark David Chapman láthatóvá tett ujjlenyomata - négy éve 460 ezer dollárért vették meg, a licit most 525 ezerről indult.

n DÍJ 44 díjat osztottak ki a Millenárison megrendezett Aura című kiállításhoz kapcsolódóan 19 éven aluliak számára kiírt, Szabadfogású számítógép című versenyen, melyre 633 pályamű érkezett, többek között Romániából, Szlovákiából és Szerbiából is. Bővebb infó: www.verseny.c3.hu.

A legjobb játékfilm díját nyerte a Hukkle a barcelonai L`Alternativa fesztiválon. A film.hu összesítése szerint Pálfi György művének ez a 17. nemzetközi díja, ami rekord a magyar film történetében.

n GYÁSZ New Orleans-i háza kertjében agyonlőtték Soulja Slimet: a 25 éves rapper három lövést kapott az arcába, egyet a mellébe. Soulja Slim (sz. James Tapp) 1995-ben fegyveres rablás miatt négy évet ült, lemezeit (Give It 2 `Em Raw; The Streets Made Me; Years Later) a gangsta-rap szokásos témái töltötték meg.

Meghalt Talal al-Rasheed: a 40-es éveiben járó szaúd-arábiai költő az algériai sivatagban vadászott, amikor társaságukat fegyveres támadás érte.

Kairóban gyilkosság áldozata lett az egész arab világban ismert tunéziai énekesnő, Zikra: a 42 éves asszonyt egyiptomi férje lőtte agyon géppisztollyal, és ugyanakkor két másik ember életét is kioltotta.

Figyelmébe ajánljuk