Kulturális hírek

  • 1996. május 30.

Belpol

Szépművészeti: bővülés Két teremmel bővült a Szépművészeti Múzeum huszadik századi anyagát bemutató állandó kiállítás, az egyikben a század első, a másikban a második felét - főleg a nonfiguratív irányzatokat - reprezentáló alkotásokat helyeztek el. Szívesen közöltünk volna belső képet az új termekről, de a fotósunktól ezért külön 1500 forintot kértek.Gyász 44 éves korában meghalt Bernard Edwards, a 70-es és 80-as évek fordulóján sikeres diszkóegyüttes, a Chic gitárosa, aki aztán társával, Nile Rodgersszel együtt a legkeresettebb producerek egyike lett.
Japánban, egy koncert után, szállodai szobájában érte a halál.

Szintén Japánban, de a színpadon kapott szívrohamot s halt meg a kórházban Johnny Guitar Watson. 61 éves volt. Pályáját az 50-es években kezdte, s került a legismertebb bluesgitárosok közé.

75 éves korában elhunyt Willis Connover, aki negyven éven keresztül vezette az Amerika Hangja dzsesszprogramját. Washingtonból sugárzott műsorainak az adó csúcskorszakában 30 millió rendszeres hallgatója volt az európai szocialista országokban és a Szovjetunióban, 100 millió világszerte. 60 ezer darabos lemezgyűjteményét egy dzsesszoktatást támogató alapítványra hagyta.

77 éves korában meghalt Pákolitz István költő. Művészetét a 60-as években József Attila-díjjal jutalmazták, 1968-tól tizenkét éven át szerkesztette a Jelenkor című pécsi folyóiratot.

Kié Bambi? Felix Salten osztrák író leszármazottai pert nyertek a Walt Disney Company ellen: a bíróság döntése értelmében mostantól őket illetik a Bambi című mesekönyv szerzői jogai.

Szarajevó Filmfesztivál Szeptemberben rendezik a háború utáni első nemzetközi filmfesztivált Szarajevóban. Szervezője, Miro Purivatra több külföldi híresség között Ingmar Bergman és Martin Scorsese részvételére számít.

Cseh Filharmonikusok: cseh karnagy Négy hónappal azután, hogy lemondott Gerd Albrecht, a Cseh Filharmonikusok heves támadásokkal illetett német vezetője, ismét cseh dirigenst találtak a zenekarnak: Vladimir Valek, a Cseh Rádió Szimfonikus Zenekarának eddigi karnagya júniustól veszi át a filharmonikusok vezetését a poszt betöltésére ideiglenesen felkért brit (de valaha Prágában tanult) Charles Mackerrastól.

Glass Rettenetes gyerekei A Tavaszi Fesztivál idején Budapesten járva Philip Glass beszélt három Cocteau ihlette operájáról (MaNcs, április 4.), az Orfeuszról, A szépség és a szörnyetegről és a Rettenetes gyerekekről - utóbbinak most volt az ősbemutatója a Steps ´96 című táncművészeti fesztivál keretében, Svájcban. Előbb Zug városában, a Theater Casino, majd a zürichi Stadthof közönsége láthatta a táncoperát, melynek koreográfiáját Susan Marshall készítette Glass zenéjére. A trilógia előző két darabjától eltérően, ahol a színpadi történés a Cocteau műveiből régebben készült filmekkel konfrontálódott, ezúttal "csak" zene, tánc, ének és beszéd van.

Inspiráció ´96 Arvo Part zenéjére írott Fratres című koreográfiájával Juhos István nyerte a Műhely Alapítvány által immár harmadszor kiírt koreográfiai pályázat, az Inspiráció ´96 fődíját (egy egy hónapos New York-i ösztöndíjat a saját maga által kiválasztott tánckurzusra). Különdíjat nyert Mészöly Andrea kUTAK című koreográfiája, a legjobb táncosnak kijáró díjat pedig Nemes Zsófia vehette át a Zsóveré együttes Nos... című produkciójában nyújtott teljesítményéért.

Megfiatalodó Broadway Két új zenés-táncos szenzáció tartja fenn a hitet, hogy az amerikai zenés színház mindig képes a megújulásra.

Egyikük, a Bring in ´Da Noise, Bring in ´Da Funk kétórányi sztepptáncban meséli el az amerikai feketék történelmét attól kezdve, hogy rabszolgaként behurcolták őket Afrikából, egészen napjainkig, minden korszakot a maga zenéinek, mozgásainak korszerűsített változatával ábrázolva. Zenéjét Daryl Waters, Zane Mark és Ann Duquesnay szerezte, írta Ray E. Gaines, az előadás sztárja és koreográfusa a 24 éves Sarion Glover.

A másik darab Puccini Bohéméletének mai verziója, a Rent (Lakbér): miután Pulitzer-díjat kapott, és képtelenség volt rá jegyet szerezni a mindössze 150 fő befogadóképességű Workshop Theaterben, nemrég átköltözött a Nederlander Theaterbe, ahol egy-egy estén ezren nézhetik három órán át egy fiatal filmrendező és HIV-fertőzött barátja történetét, akinek egyetlen vágya, hogy halála előtt még szeretne egy igazán jó dalt írni. Hogy az élet - illetve a halál - milyen giccsesen képes utánozni a művészetet, azt ennek az előadásnak a sorsa is példázza: szerzője, Jonathan Larson öt éven át dolgozott rajta, s idén januárban, az egyik utolsó próba megtekintése után, pár nappal a premier előtt meghalt; 35 éves volt.

MC5: ismétlés? Röviddel azután, hogy bejelentették, 1997-ben újra összeáll Iggy Pop és régi együttese, a Stooges, jött a hír, hogy ugyanezt tervezik a másik detroiti őspunkbanda, az MC5 életben lévő tagjai, Wayne Kramer gitáros, Michael Davis basszusgitáros és Dennis Thompson dobos is - de ez azért aligha lesz majd az igazi, két kulcsfigura ugyanis, Rob Tyner énekes és Fred Sonic Smith gitáros már nincs az élők sorában. Wayne Kramer egyébként mostanában nagyon aktív, két szólóalbuma is megjelent nemrég (The Hard Stuff; Dangerous Madness), s állítólag közel jár ahhoz, hogy valami archívum mélyén megtalálja az MC5 elveszett(nek hitt), soha ki nem adott 1969-es felvételeit.

Beatles ´61 Másodpercenként 5 ezer fontot fognak kérni érte, ha majd árverésre bocsátják azt az 1961 februárjában, a liverpooli Casanova klubban készült, 8 milliméteres, hang nélküli színesfilmet, amely nemrég került elő egy liverpooli fiókból: a Beatles játszik rajta, s a felvétel másfél évvel korábbi, mint az eddig legrégebbinek hitt film, ami a zenekarról készült.

Heiner Müller utolsó premierje Tavaly december végén bekövetkezett halála után színpadra került Heiner Müller utolsó darabja, a Germania 3, de nem saját színháza, a Berliner Ensemble tartotta az ősbemutatót (ott csak június közepén lesz a premier a 34 éves Martin Wuttke rendezésében), hanem a bochumi Schauspielhaus, ahol a 36 éves intendáns, Leander Haussmann vitte színre. Bochum és Müller nem először randevúzik: két másik színművének volt már itt az ősbemutatója (Quartet; Verkommenes Ufer/Medeamaterial). A Germania 3 egyébként valójában Germania 2, mert a "sorozat" nyitányának számító, 1978-ban bemutatott Germania - Tod in Berlin után nem következett másodikként jelzett darab.

A legjelentősebb mai német drámaírók egyikének tartott Heiner Müller jószerivel ismeretlen Amerikában, kivéve talán a Castillo Theater közönségét a New York-i West Village-ben: itt 1987 óta már az ötödik darabját mutatták be nemrég. A Hamletmaschine - melynek eredeti zenéjét az Einstürzende Neubauten szerezte - a színházat 1983-ban alapító Fred Newman rendezésében került színre. Számunkra különösen érdekes lehetne a Pest in Buda címet viselő negyedik felvonás: 1956-ban játszódik, a színpad hátterében lévő vásznon a század forradalmainak képei peregnek, Müller Hamlet-figurája pedig a front két oldala között téblábol, a forradalomban és a rá következő ellenforradalomban egyaránt részt vesz.

Kadare a francia akadémián A nemrég elhunyt filozófus, Karl Popper helyére Ismail Kadare albán írót választotta levelező tagjának a szellem- és politikatudományok francia akadémiája.

WOMUFE Negyedik évébe érkezett a Mandel Róbert által szervezett világzenei fesztivál, a WOMUFE. Idén mindhárom napon, június 7-8-9-én a Budai Parkszínpadon lesznek a koncertek. A legnagyobb érdeklődés valószínűleg a Dead Can Dance fellépését kíséri majd, a Ganpati Trio és Markus Stockhausen (a világhírű kortárs zeneszerző, Karl-Heinz Stockhausen fia) társaságában övék a fesztivál záró napja. Az első nap Sebestyén Márta és a Muzsikás mellett tuvai torokénekesek (Huun-Huur-Tu) és ghánai dobosok (Emmanuel Aitey Tagoe & The Shippi African Masterdrummers) szerepelnek, a második napon az indiai Nandkishor Muley ül be a Tin Tin Quartetbe, s fellép még Stephan Micus és a The Tao of Gong.

Cannes: magyar siker Múlt heti számunkban csak a főbb díjakról tudtunk hírt adni, s ezek között nem szerepelt, ami számunkra a legfontosabb: Iványi Marcell filmje, a Szél a rövidfilmek kategóriájában Arany Pálmát nyert Cannes-ban, a múlt hétfőn véget ért 49. Nemzetközi Filmfesztiválon. Azóta már minden újság megírta, hogy a Duna Televízió Műhelyében gyártott, színes, hat és fél perces film ötlete Bíró Yvette főiskolás filmkurzusán született: rövidfilmet kellett írni Lucien Hervé Három asszonyság című, 1952-ben készült fekete-fehér fotójára. Iványi egyetlen körsnittben azt mutatta meg, ami a képen nem látszik. A Szél Jim Jarmusch Halott embere előtt megy a pesti Művész moziban. (Interjúnk Iványi Marcellel a 12-13. oldalon.)

Múlt heti hírünkből kimaradt a legjobb férfi alakítás két díjasa (Daniel Auteuil és Pascal Duquenne kapta a belga Jaco van Dormael Le huitieme jour - A nyolcadik nap - című filmjében) és a legjobb rendezés díja, amit az amerikai Joel Coen kapott Fargo című filmjéért.

Cyberia

Erdély és Krónika CD-ROM-on Június 3-7. között az Artpool Művészetkutató Központban (Liszt Ferenc tér 10., amúgy meg http://www.artpool.hu/) mutatják be diplomamunkáikat a Képzőművészeti Főiskola intermédia szakának végzős hallgatói; egyikük, Kapitány András az Erdély Miklós munkásságáról készített CD-ROM-ot prezentálja.

Az Országos Széchényi Könyvtárban sajtótájékoztatón mutatták be a Képes Krónika CD-ROM-változatát, Posta Pál és társai munkáját, egyelőre egyetlen példányban, de reményük szerint hamarosan a boltokban is kapható lesz a középkori krónika multimédia verziója.

Egérrel nagymacskára A Federation of Zoos, az Állatkertek Szövetsége szervezésében Tigris Hetet szponzorált az Interneten az Esso: annak emlékére, hogy kilencven évvel ezelőtt még százezer tigris élt Ázsiában, felajánlások formájában százezer fontot céloztak meg összegyűjteni, hogy hozzájáruljanak a ma élő körülbelül ötezer példány megmentéséhez. Aki adni tud, egerét ide tolja: http://5tigers.org.

Betörni a Pentagonba Tavaly 250 ezer esetben akartak behatolni illetéktelenek a Pentagon számítógépes hálózatába, e kísérletek kétharmada sikerrel járt, ráadásul az amerikai védelmi minisztérium szakemberei csak minden százötvenedik behatolást tudták időben felfedezni. Az amerikai Kongresszus számvevőszékének jelentése szerint a legnagyobb veszélyt nem a fiatal online-kalózok jelentik, hanem az, ha terrorszervezetek vagy idegen országok jutnak ilyen módon katonai információkhoz, márpedig állítólag százhúsz ország rendelkezik ehhez megfelelő technológiával, miközben a komputeres védekezés és titkosítás messze van a megfelelőtől.

Hálózati életmentés Egy öngyilkosságra készülő holland férfi feltette a búcsúlevelét az Internetre, egy amerikai rátalált - mármint a levélre -, értesítette a nijmegeni Internet-szolgáltatót, az gyorsan szociális munkásokat küldött a súlyos depresszióba zuhant emberhez, akik aztán lebeszélték tettének elkövetéséről.

Örökbefogadás Interneten át Az iNteRNeTTo számítógépes hírlevél értesülése szerint az amerikai örökbefogadások közvetítésével foglalkozó East-West Concepts az Interneten közli a külföldiek által is adoptálható magyar állami gondozottak listáját (http://world.std.com/adopthun/). Fotók alapján lehet gyereket választani, aztán háromheti magyarországi tartózkodás alatt elintézhető a procedúra. 1996 januárja óta hat állami gondozottat adoptáltak e cég közvetítésével.

Figyelmébe ajánljuk