Lassan egy éve nem tudjuk, mire költ Zugló

  • - vgy -
  • 2013. május 2.

Belpol

A zuglói önkormányzat ismét utcahosszal előzte meg a fülkeforradalmi jogalkotást: bár a közérdekű adatnyilvánosságot korlátozó törvénymódosítást a hét elején fogadták el, a XIV. kerület honlapja már kerek 11 hónapja nem hozza nyilvánosságra a polgármesteri hivatal és az önkormányzat által kötött szerződésekre vonatkozó adatokat.

Tavaly év elején, amikor a Zuglói Szülők Közössége a kerület által kötött szerződések nyilvánossá tételét kérte, és végül frissültek a vonatkozó adatok, számos figyelemre méltó megállapodásra bukkanhatott a figyelmes szemlélő. Ebből a táblázatból derült ki például, hogy a zuglói önkormányzat a Magyar Nemzetet és a Magyar Hírlapot követően a Heti Válasznak és a Demokratának is juttatott pénzt a kerületi költségvetésből, továbbá a rejtélyes „Zugló bora” nevű megrendelés is ebben a táblázatban szerepelt, e tétel firtatása kapcsán óhajtott Rozgonyi alpolgármester a zuglói szülők pártállásáról tájékozódni a Facebookon.

Azóta már nemigen érhetik ilyen kellemetlenségek Zugló vezetőit, a szerződéses adatok listája ugyanis tavaly május vége óta nem frissül (egyetlen kósza júniusi szerződés adatai vannak csak elszórva a sorba nem rendezett tételek között). Zuglói civilek ezúttal is már hónapok óta noszogatják az önkormányzatot a közérdekű adatok közzétételére, mindhiába (a közbeszerzésekre vonatkozó adatok egy másik táblázatban frissülnek, de a többi szerződésről nem állnak rendelkezésre információk). A Narancs a hónap elején érdeklődött, és némi értetlenkedés után azt a választ kaptuk, hogy „a közérdekű adatok frissítése a honlapunkon néhány héten belül megtörténik”. Az önkormányzat a tetemes késés ellenére is igen nagyvonalúnak bizonyult önmagával szemben, nem egészen világos, miért kell több hét az adatok közzétételéhez, mindenesetre a levél megírása óta is eltelt már több mint két hét, és a helyzet továbbra is változatlan. Mivel a szerződések megkötését követően legfeljebb csak hatvan napjuk volna arra, hogy nyilvánosságra hozzák a szerződések adatait, Zugló – hiába kérlelik – immár háromnegyed éve nem tesz eleget közzétételi kötelezettségének.

Figyelmébe ajánljuk