Le kellett állítani a nyolc nyelven óbégató határkerítést Röszkénél, mert a helyiek nem tudtak tőle aludni

  • narancs.hu
  • 2017. május 13.

Belpol

A lakók éjszaka is felriadtak a hangosbemondóra.

A röszkei Felszabadulás utcában élőknek azóta nem volt nyugtuk, hogy a magyar-szerb határ mentén felállított kerítésnél automata hangosbemondó nyolc nyelven kántálta a figyelmeztetést az arra (nem) járó menekülteknek. A helyiek kiakadtak, és próbálták elérni, hogy legalább a lakott terület közvetlen környezetében ne szóljanak a hangszórók.

A delmagyar.hu beszámolója szerint a röszkeiek elérték, hogy egy közel ötszáz méteres szakaszon elhallgasson az „okoskerítés”. A lap megkereste a rendőrséget is, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy „a leállítást a lakosság nyugalmának biztosítása indokolta. A hangjelzés kikapcsolása az érintett szakaszon nem veszélyezteti a határőrizeti tevékenységet, az államhatár őrzése élőerős megerősítéssel és technikai eszközökkel maradéktalanul megvalósul”.

A magyar okoskerítés öt nyelven beszél, megállás nélkül

„Figyelmeztetem, hogy tartózkodjon a bűncselekménytől!" A beszélő kerítés, írta George Orwell. A kerítés angolul, szerbül, arabul, urduul és fársziul figyelmeztet arra, hogy nem érdemes Magyarországgal packázni, és a legjobban akkor jár mindenki, ha nem ér hozzá a kerítéshez egy ujjal se. A kerítés egészen pontosan ezt mondja: „Figyelem, figyelem!

Figyelmébe ajánljuk