Tanszékbezárás a Pázmányon

Leépítészeti tanulmányok

Belpol

2020-ban rohamtempóban ürítette ki piliscsabai campusát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem. 2021 végén kiderült, kik építhetik a Palotanegyedben az új egyetemvárost az intézmény számára. Ekkor vált ismertté, hogy a bölcsészkaron bezárják az esztétika tanszéket. Racionalizálás vagy filléres spórolás a gigaberuházás árnyékában?

„A Budapesti Fejlesztési Központ feladata, hogy előkészítse a PPKE új campusa oktatási célú ingatlanjainak bővítését és fejlesztését célzó beruházást. Ebben szorosan együttműködik az egyetemmel és a Magyar Katolikus Konferenciával.” Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára e szavakkal jelentette be november 11-én, hogy megvan a győztes a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) leendő campusának tervpályázatán.

A PPKE Makovecz Imre tervezte, de soha be nem fejezett piliscsabai campusát 2020-ban váratlanul bezárták, noha az előző évben még nagyszabású fejlesztésben gondolkodtak (lásd: Megyeget az egyetem, Magyar Narancs, 2020. december 10.). Igaz, addigra a területen folyó maradék oktatási tevékenységet is kiszervezték külső helyszínekre. A tanítóképzés Esztergomba került a korábbi Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskolára (az intézmény 2008-ban olvadt a PPKE BTK-ba). Más képzések a Piarista Rend budapesti gimnáziumának egykori épületébe, a VIII. kerületi Mikszáth téren álló Sophianumba kerültek, illetve a Műegyetem Z épületében is kaptak helyet pázmányos órák. Az egyetem rektori hivatala és a jogi kar jó ideje a Szentkirályi utcában található. Mindezt figyelembe véve akár érthető is, hogy egy Semjén Zsolt által benyújtott és március 30-án megszavazott törvényjavaslat értelmében az állam és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cserét ütött nyélbe. Az állam „ingyenesen, valamint per-, teher- és igénymentesen” átadott egy sor ingatlant a VIII. kerületi Palotanegyedben (nagyrészt a Magyar Rádió korábbi épületeit), a püspöki konferencia pedig ugyancsak ingyen átadta az államnak a piliscsabai campust. Hogy az utóbbi sorsa mi lesz, az ma sem világos. Valamivel egyértelműbb, hogy az egyetemhez kerülő ingatlanvagyonnal mi a terv. Egy nyári döntés értelmében a leendő egyetemi központ beruházásának előkészítésére „fenntartási és üzemeltetési modell kidolgozására, hatástanulmányra, szakvélemények, szakértői tanulmányok készítésére, tervezési program elkészítésére” 2020 és 2023 között az állam 8 milliárd 924 millió forintot különít el.

A campus tervpályázatán a Közti Zrt. és a Hamburg C Kft. terveit hozta ki győztesnek a Fürjes Balázs elnökölte bizottság, amelynek mások mellett Veres András püspök, Anthony Gall műemléki szakértő építész, illetve Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese is tagja volt. A Közti vezető tervezője, Tima Zoltán munkája többek között a Dorottya Udvar irodaépülete Újbudán, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér SkyCourtja, de Tima a Kossuth tér átépítésében is részt vett. Kruppa Gábor, a Hamburg C vezető tervezője korábban az V. kerületi Gresham-palota megújításán dolgozott, illetve az ő nevéhez fűződik az újpalotai plébániatemplom is. A Hamburg C a Miniszterelnökség budai várba költöztetésében is közreműködött. A Pázmány új campusának átadására a tervek szerint 2027-ben kerülne sor.

 
Csak a koncepcióra 9 milliárd: a palotanegyedi monstrum makettje
Fotó: Vitézy Dávid Facebook-oldala

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk