Takáts Előd váltja Lánczi Andrást a Corvinus élén

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. június 24.

Belpol

Az új rektor szerint a jó képességű fiatalok elvándorlása csendes nemzeti katasztrófa.

 

Takáts Elődöt nevezték ki a Budapesti Corvinus Egyetem rektorává, megbízatása augusztus elsején lép életbe – jelentette be az intézmény csütörtökön.

 Az egyetemet hat éve vezette Lánczi András politológus, aki az intézmény szerint „mind gazdaságilag, mind szakmailag stabilizálta az egyetemet, és sikeresen előkészítette a Corvinust az új működési formára történő átállásra”.

Arról, hogy a modellváltás mivel járt, ebben a publicisztikában írtunk:

A rektori posztra március 19-én hirdettek pályázatot, egyetlen érvényes pályázat érkezett, Takáts Elődé.

Augusztus elsejétől tölti be a rektori tisztséget, csütörtökön adta át neki a megbízatását igazoló dokumentumot Áder János köztársasági elnök, miután az egyetem szenátusa és a fenntartó, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriuma is kezdeményezte a kinevezést.

Takáts 1999-ben diplomázott a jogelőd Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, dolgozott az Európai Központi Bank, a Magyar Nemzeti Bank és a Federal Reserve Bank of New York kutatójaként, majd a Nemzetközi Valutaalapnál. 2009 óta a bázeli székhelyű Bank for International Settlements közgazdásza, majd vezető közgazdásza, 2018-tól a London School of Economics and Political Science vendégelőadója. 2021-ben nevezték ki egyetemi tanárrá, legújabb kutatási területei a demográfia és a klímaváltozás közgazdaságtana. Szakmai előéletéről a g7.hu írt.

Az új rektor célja az egyetem közleménye szerint olyan képzést, kutatási teljesítményt felmutatni, amely kiállja az összehasonlítást bármely gazdasági képzést nyújtó egyetemmel a világon. A jó képességű fiatalok elvándorlása szerinte „csendes nemzeti katasztrófa",  úgy tartja, a gazdaság- és társadalomtudományi elitképzést nem lehet külföldre kiszervezni.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Nem az a kérdés, hogy magyar-e a Nobel-díj

Szabad büszkének lenni és magyarnak nevezni a két Nobel-díjat, de közben ne felejtsük el, hogy az elmúlt tizenhárom év önkényes kormányzása nem teremtett kiszámíthatóbb körülményeket az egyetemeken. Márpedig a hosszútávú, eredményes kutatómunka feltétele a kiszámíthatóság lenne.