Ma hat településen lesz időközi választás

  • narancs.hu
  • 2020. január 12.

Belpol

Polgármestert és önkormányzati képviselőket is választanak.

Az év első időközi választásait rendezik ma: Banán, Cserépváralján és Esztergályhorvátiban polgármestert, Lakhegyen polgármestert és képviselőket, Orosházán és Lendvadedesen pedig önkormányzati képviselőt választanak – írja az MTI.

A Komárom-Esztergom megyei Banán azért tartanak időközi polgármester-választást, mert az októberi önkormányzati választáson szavazategyenlőség alakult ki az első helyen a polgármester-jelöltek között. Az időközi választáson hat jelölt indul a tisztségért, ebből öten függetlenként – köztük az őszi választáson az első helyen végzők –, egy jelölt pedig a Nemzeti Zöld Koalíció jelöltjeként.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cserépváralján ugyancsak azért tartanak időközi választást, mert ősszel a három jelölt közül a két legjobban szereplő induló egyenlő számú szavazatot gyűjtött be. A mostani voksoláson az ősszel a legtöbb szavazatot kapó két jelölt indul, függetlenként. A választói névjegyzékben 359 cserépváraljai lakos szerepel.

A Zala megyei Esztergályhorvátiban szintén szavazategyenlőség miatt lesz időközi választás, miután októberben a négy jelölt közül a két legjobban szereplő induló egyenlő számú szavazatot gyűjtött be. Az időközi választáson három független jelölt – köztük az őszi választás két legtöbb szavazatot kapó jelöltje – mellett elindul a Nemzeti Zöld Koalíció jelöltje is.

A szintén Zala megyei Lakhegyen tavaly októberben jelöltek hiányában elmaradt a képviselő- és polgármester-választás. Az időközi választáson hat polgármesterjelölt indul: öten függetlenként, egy jelölt pedig a Nemzeti Zöld Koalíció színeiben.

A falu, ahol senki sem akar polgármester és képviselő lenni

A Zala megyei településen senki sem akar indulni vagy újraindulni, így október 13-án csupán megyei listára szavazhatnak a lakosok. Van néhány olyan település az országban, ahol október 13-án az önkormányzati választás elmarad, mert a szeptember 9-ei határidőig nem jelentettek be jelölteket. A közel 400 fős Veszprém megyei Balatonszepezden például nincsen polgármesterjelölt, a Győr-Moson-Sopron megyei Rábaszentandráson pedig képviselő-jelölteket nem regisztráltak.

A Békés megyei Orosháza 1-es egyéni választókerületében ugyancsak az októberi választáson kialakult szavazategyenlőség miatt tartanak időközi választást, a képviselői helyért hárman indulnak, és 2261-en szavazhatnak.

A Zala megyei Lendvadedesen pedig azért lesz időközi képviselő-választás, mert a képviselők száma a működéshez szükséges létszám alá csökkent. Két jelölt indul, 28-an szavazhatnak rájuk.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.