Visszavonja a kormány a "külföldről finanszírozott" civil szervezeteket megbélyegző jogszabályt

  • narancs.hu
  • 2020. október 26.

Belpol

A kormánynak nem sikerült bizonyítani, miért szükséges a Civiltörvény.

Visszavonja a kormány a "külföldről finanszírozott" civil szervezeteket megbélyegző jogszabályt –írja a Népszava az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága hétfői ülésére hivatkozva. A lap úgy tudja, az egyeztetésen a Fidesz-KDNP képviselőinek támogatásával vették tárgysorozatba az erről szóló ellenzéki indítványt.

A Szabó Tímea (Párbeszéd), Tóth Bertalan MSZP elnök és Harangozó Tamás szocialista képviselő által jegyzett indítvány szerint hatályát veszti a "Külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló", még 2017-ben elfogadott törvény, melynek értelmében azok a civil szervezetek, melyek külföldről is kapnak adományokat, ezt kötelesek feltüntetni, különben a Nemzeti Adó és Vámhivatal eljárást indíthat ellenük.

Az Európai Unió luxembourgi bírósága még nyáron hozott döntést arról,  a 2017-es magyar civiltörvény szembemegy az uniós joggal.

A "külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról" szóló jogszabály szerint "külföldről támogatott szervezetként" kell regisztrálnia magát minden olyan civil szervezetnek, amely a megelőző évben legalább 7,2 millió forint külföldi támogatást kapott. Illetve mégsem mindegyiknek, a törvény hatálya  nem terjed ki a vallási szervezetekre, a nemzetiségi érdekképviseletet ellátó szervezetekre és (nem is annyira) meglepő módon a sportszervezetekre.

A luxembourgi bíróság szerint a külföldi támogatásra kirótt külön adminisztratív terhek sértik a tőke szabad áramlásának elvét, valamint korlátozzák az érintettek egyesülési szabadságát, illetve magánélethez és a személyes adatok védelméhez való jogát.

A parlamenti tárgysorozatba vett ellenzéki indítványban – mely kormánypárti képviselők támogatásával került napirendre – többek között az szerepel:

„Fontos kiemelni azt is, hogy Magyarország Kormányának nem sikerült bizonyítania azt, hogy a Civiltörvényre miért volna szükség, nem sikerült igazolnia azt, hogy ez valóban bármiféle jogszerű célt szolgálna, mivel Magyarország Kormánya által hangoztatott célok túlságosan általánosak voltak és a konkrét esetben a célok elérése érdekében alkalmazott lépések nem voltak igazolhatóak. Magyarországnak, az Európai Unió tagjaként, teljesítenie kell az Európai Unió Bíróságának ítéletét és helyre kell állítania az Unió jogával összeegyeztethető állapotot. Meg kell szüntetni a civil szervezetek megbélyegzését, a velük szembeni ellenséges légkör kialakítására irányuló kormányzati lépéseket.”

Figyelmébe ajánljuk