Visszavonja a kormány a "külföldről finanszírozott" civil szervezeteket megbélyegző jogszabályt

  • narancs.hu
  • 2020.10.26 14:50

Belpol

A kormánynak nem sikerült bizonyítani, miért szükséges a Civiltörvény.

Visszavonja a kormány a "külföldről finanszírozott" civil szervezeteket megbélyegző jogszabályt –írja a Népszava az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága hétfői ülésére hivatkozva. A lap úgy tudja, az egyeztetésen a Fidesz-KDNP képviselőinek támogatásával vették tárgysorozatba az erről szóló ellenzéki indítványt.

A Szabó Tímea (Párbeszéd), Tóth Bertalan MSZP elnök és Harangozó Tamás szocialista képviselő által jegyzett indítvány szerint hatályát veszti a "Külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló", még 2017-ben elfogadott törvény, melynek értelmében azok a civil szervezetek, melyek külföldről is kapnak adományokat, ezt kötelesek feltüntetni, különben a Nemzeti Adó és Vámhivatal eljárást indíthat ellenük.

Az Európai Unió luxembourgi bírósága még nyáron hozott döntést arról,  a 2017-es magyar civiltörvény szembemegy az uniós joggal.

A "külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról" szóló jogszabály szerint "külföldről támogatott szervezetként" kell regisztrálnia magát minden olyan civil szervezetnek, amely a megelőző évben legalább 7,2 millió forint külföldi támogatást kapott. Illetve mégsem mindegyiknek, a törvény hatálya  nem terjed ki a vallási szervezetekre, a nemzetiségi érdekképviseletet ellátó szervezetekre és (nem is annyira) meglepő módon a sportszervezetekre.

A luxembourgi bíróság szerint a külföldi támogatásra kirótt külön adminisztratív terhek sértik a tőke szabad áramlásának elvét, valamint korlátozzák az érintettek egyesülési szabadságát, illetve magánélethez és a személyes adatok védelméhez való jogát.

A parlamenti tárgysorozatba vett ellenzéki indítványban – mely kormánypárti képviselők támogatásával került napirendre – többek között az szerepel:

„Fontos kiemelni azt is, hogy Magyarország Kormányának nem sikerült bizonyítania azt, hogy a Civiltörvényre miért volna szükség, nem sikerült igazolnia azt, hogy ez valóban bármiféle jogszerű célt szolgálna, mivel Magyarország Kormánya által hangoztatott célok túlságosan általánosak voltak és a konkrét esetben a célok elérése érdekében alkalmazott lépések nem voltak igazolhatóak. Magyarországnak, az Európai Unió tagjaként, teljesítenie kell az Európai Unió Bíróságának ítéletét és helyre kell állítania az Unió jogával összeegyeztethető állapotot. Meg kell szüntetni a civil szervezetek megbélyegzését, a velük szembeni ellenséges légkör kialakítására irányuló kormányzati lépéseket.”

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.