Már közel 140 ezer diplomát vehettek át a hallgatók nyelvvizsgamentességgel

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. szeptember 9.

Belpol

A járványhelyzet miatt nehezebb volt nyelvvizsgázni, így ezzel mentették a "beragadt" diplomákat. 

Csaknem 140 ezer új diplomást hozott a nyelvvizsgamentesség - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A kormány idén júliusban ugyanis ismét lehetővé tette, hogy az augusztus végéig sikeresen záróvizsgázók nyelvvizsga nélkül is átvehessék diplomájukat. Az egyetemek a nyári döntés alapján mostanáig mintegy tizenegyezer végzős hallgató oklevelét állították ki.

Nem ez volt azonban az első ilyen akció: a kormány először 2020 tavaszán teremtette meg a lehetőséget a "beragadt" diplomák átvételére nyelvvizsga hiányában is. A felsőoktatási intézmények 2021 elejéig összesen 128 ezer oklevelet adtak ki.

Mivel a járványhelyzet az elmúlt tanévben is megnehezítette a nyelvtanulást a hallgatók számára és a védelmi intézkedések a szokottnál szűkebbre szabták a vizsgaalkalmakat, ezért az ITM - a minisztériumhoz beérkező számos megkeresésre válaszul - a nyelvvizsgamentesség meghosszabbítását javasolta a kormánynak, majd ezt el is rendelték.

Ennek megfelelően azok az egyetemisták is átvehetik a felsőfokú végzettséget igazoló okleveleiket, akik 2021. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tettek, de nem rendelkeznek nyelvvizsgával.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk