„Önkényuralmukat féltik” – Orbánékat ostorozták az ellenzéki tüntetők

  • B. Papp Máté
  • 2018. október 23.

Belpol

Az Európai Ügyészséggel győznék le Orbánt az ellenzékiek.

Október 23-a a remény ünnepe – kezdte beszédét az LMP egykori társelnöke, ma független parlamenti képviselő, Hadházy Ákos. Akkor szerinte senki nem gondolta volna, hogy a beletörődő nép elzavarja a korrupt hatalmat. A mai kormányt nem egy fegyveres hatalom tartja fent, hanem a korlátlanul ellopható EU-s támogatások. Szerinte Orbánék ebből fizetik ki a „zsoldoshadseregüket” és mesés vagyonokat szereznek.

„A kérdés az, hogy ebbe bele kell-e törődni?” – kérdezte a tüntetőket Hadházy. Szerinte a jó hír az, hogy a lopást meg lehet állítani, ehhez csatlakozni kell az EU-s ügyészséghez, és „minden hadsereg szétszéled, ha elfogy a pénz”. Azt mondta, szimbolikus eredménye lesz az egymillió aláírásnak: „megmutatjuk, a magyarok nem korruptak”.

false

 

Fotó: Narancs.hu

 

Hadházy azon a közös ellenzéki tüntetésen szólalt fel, amelyet a Korrupcióellenes Szövetség (Kellesz) tartott október 23-án, a Bem téren. A rendezvényhez létrehozott Facebook-esemény szövegében azt írták: „Meg kell mutatnunk a világnak, és a dölyfös nagyuraknak, hogy nem hagyjuk Magyarországot újra a diktatúrába vezetni. Meg kell mutatnunk, hogy Magyarország Európa, és az is marad. Európa most velünk van, de az országot csak együtt tudjuk megvédeni, mi magyarok.”

Helyszínen lévő tudósítónk szerint 2-3 ezres tömeg gyűlt össze a Bem téren meghallgatni a szónokokat.

„Van-e értelme ezt csinálni?”

Hadházy arról beszélt, a választások után feltette magának a kérdést, van-e értelme ezt csinálni. De sokan felismerték, hogy most jött el a munka ideje is, így van értelme folytatni. Szerinte kemény munkával el kell érni azokat, akik már csak a kormánypárti propagandamédiából tájékozódnak és el kell nekik mondani: egy centit sem közeledtünk a nyugati életszínvonalhoz, pedig a támogatások erre adtak volna lehetőséget. Végül azt ígérte, újabb aláírásokat fognak gyűjteni a kilakoltatások ellen.

1989-ben egy fiatalember állt a Hősök terén, akkor fiatalok nevében mondott beszédet. Ez az ember 30 évvel később újraépítette az állampárti rendszert. Megfosztotta saját népét a szabadságtól, felszántotta a sajtószabadságot és a törvény előtti egyenlőséget – jelentette ki a közös ellenzéki tüntetésen a másik szónok, az MSZP-s Harangozó Tamás.

Elmondta, nem érti, hogy mikor vált Nagy Imre szobrának eltüntetőjévé, Putyin és Erdoğan barátjává. „Érezzük, hogy újra zsákutcába visznek minket” – fogalmazott Harangozó. Szerinte ma nem pártokból kell több, hanem bátor kezdeményezésekből. Ha közösek a céljaink, akkor nem nézik a politikusok rossz szemmel a civil kezdeményezéseket.

„A hatalom csak az erőből ért”

1956. október 23-a keddre esett, ahogy idén is – vágott bele szónoklatába a közös ellenzéki mozgalom létrehozásán dolgozó hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter.

Márki-Zay és Hadházy

Márki-Zay és Hadházy

Fotó: Narancs.hu

 

„A munkások ugyanúgy fáradtan dolgoztak, a tanárok reményvesztetten tanítottak, az ügyvédek megtorlástól félve nem merték kritizálni az államot, az újságírók ugyanúgy ferdítették el az igazságot. A vezetők ugyanolyan magabiztossággal szálltak be a limuzinjukba, és nézték le az embereket, mint mostanság” – vont párhuzamot a politikus.

Aztán megdöntötték az uralmukat – mondta Márki-Zay. Ekkor rátért a jelenre, némi önkritikával illetve az ellenzéket: „Mi csalódtunk, de a nemzet egységes.” Nem akarunk orosz gyarmat lenni, nem akarunk pártállamot, bűnözőket védelmébe vevő ügyészséget. Szerinte követelnünk kell azt, hogy csatlakozzunk az EU-s ügyészséghez, hogy ne legyünk következmények nélküli ország.

A pártállam legyőzéséhez 3200 Hódmezővásárhelyre van szükség, a jövő évi önkormányzati választásokkor legyen minden város Hódmezővásárhely – fejtegette Márki-Zay, aki szerint nem reménytelen a küzdelem: minden településen meg kell találni a legalkalmasabb embert, aki mögé fel tudnak sorakozni a szavazók. Azt mondta, a hatalom csak az erőből ért. Vagy alkut kötnek, vagy forradalmárok rángatják ki őket a kastélyukból.

Az EU-ban már jól ismerik Orbánt

Akik itt vagyunk, egyetértünk abban, hogy Magyarországnak csatlakoznia kell az Európai Ügyészséghez. Ez túlmutat önmagán, ez az EU szimbóluma – hangsúlyozta beszédében a Párbeszéd európai parlamenti képviselője, Jávor Benedek.

Szerinte a közös ügyészség közös szabályokat hozna, amelyek majd mindenkire, így Orbánra, Mészárosra, Polt Péterre is vonatkoznak. A politikus szerint ők azért utasítják el a célkitűzést, mert érinthetetlenségüket, önkényuralmukat féltik.

false

Kész Zoltán, Magyar György és Jávor Benedek

Fotó: Narancs.hu

Jávor szerint Európában már sokan elmondják az igazságot Orbánról és a rendszeréről, de itthon még szabadon garázdálkodhat. Az EU politikusai már látják, hogy intézményes szinten lopják el a pénzünket. Látják, hogy Orbán Putyin zsebében van, és segít neki az EU szétverésében. Éppen ezért Jávor szerint az EP-választásnak jövő tavasszal a szokásosnál is nagyobb tétje lesz. Kérdés, hogy hányan lesznek olyanok, akik orosz zsoldban majd gyengíteni akarják az EU-t.

„Tevékeny a lakájmédia”

Siófok polgármestere – a rendezvény első szónoka –, Lengyel Róbert párhuzamot vont az ötvenes évek és a jelenkor között. Szerinte a Rákosi-korban a legalapvetőbb emberi jogokat és a sajtószabadságot a sárba tiporták. Akkor is sokan tudták, hogy baj lesz, hogy az ország a szakadék felé tart, de a folyamatok nem egyik napról a másikra eszkalálódtak. Szerinte egykor a gondolatot is büntették, tevékeny volt a lakájmédia, az AVH, a rendőrség és a bíróságok. „De a gondolatot nem lehet gúzsba kötni” – mondta Lengyel.

Sokan úgy gondolják, hogy az ország lehetne élhetőbb, egyesek pedig azt mondják, hogy minden úgy jó, ahogy van. Én az előbbiek közé tartozom – fejtette ki a polgármester.

„Elsöprő támogatás kell”

Donáth Anna Júlia, a Momentum Mozgalom alelnöke arról beszélt, hogy rengetegen hagyják el az országot, mert nem látnak alternatívát, amit az ellenzéknek kell megteremtenie. Szerinte bizonyítani kell, hogy Európához tartozunk, ezért kell aláírni Hadházy közös ügyészségről szóló kezdeményezését. Donáth szerint elsöprő támogatást kell szerezni, mint egykor a NOlimpia aláírásgyűjtésekor.

Ráczné Földi Judit, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője pedig arról beszélt, hogy a hatalom magára hagyta a társadalmat, ezért „magunkra kell vigyázni”. Azt mondta, gyűlöletből és félelemből nem születhet jövő, ezért – mint fogalmazott – „bátran kiállunk az oligarchák ellen”. A politikus szerint meg kell találni a közös pontokat, ezért „ne a különbségeket nézzük”. Szerinte közös érdek ennek a rendszernek a leváltása.

Az ex-KDNP-s Lukácsi Katalin azt mondta: „Nem csak én vagyok az a hívő keresztény, aki nem szavazok a Fideszre, már nem bízom bennük.” Azt állította, sok kormánypárti nem nézi jó szemmel a szemérmetlen korrupciót. Szerinte a többség érdeke, hogy Orbán rendszere megdőljön. „A Fidesz egyetlen reménye a mi reménytelenségünk, az erejük a félelmünkben rejlik. Nem félünk, nem félünk” – skandálta. Hozzátette: a NER-t a félelem tartja hatalomban, de a bátorságunk fogja megdönteni.

Jeszenszky nem jött el

A tüntetés keretein belül lehetőség volt aláírni Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kezdeményezését, amely arról szól, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

Hadházy Ákos megérekzik a rendezvényre

Hadházy Ákos megérkezik a rendezvényre

Fotó: Németh Dániel

 

Az említett politikus mellett felszólalóként volt meghirdetve Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere, Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője, Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője, Ráczné Földi Judit, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője, Donáth Anna Júlia, a Momentum Mozgalom alelnöke, Lengyel Róbert, Siófok polgármestere, Tarnay Kristóf Ábel, a Szegedi Civil Háló munkatársa, Lukácsi Katalin volt KDNP-s politikus, valamint Jeszenszky Géza volt külügyminiszter. Utóbbi végül nem ment el a rendezvényre.

Habár a rendezvény a Közös ellenzéki tüntetés a szabadságért nevet kapta, az LMP-hez köthető Vágó Gábor (aki egyébként a Kellesz titkára is) felszólalását Hadházy megvétózta, mondván, túl megosztó a rendezvényhez.

false

 

Fotó: Narancs.hu

Figyelmébe ajánljuk