Matolcsy szerint a magánnyugdíjpénztári tagok több mint 2800 milliárd forintos lenyúlásának nincs jelentősége

  • narancs.hu
  • 2018. január 4.

Belpol

Csak statisztikai adat.

A Nemzetgazdasági Minisztériumot követve a Magyar Nemzeti Bank is megerősítette: semmire sem számíthatnak a volt magánnyugdíjpénztári tagok az államtól.

A jegybank egyik jelentésében többen is észrevettek egy 2826 milliárd forintos tételt, amely a nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozásokból ered, csakhogy erre az illetékes intézmények azt mondták: nem tartozás.

Az MSZP-s Tóth Bertalan felkérte Matolcsy Györgyöt, hogy világosítsa meg a helyzetet.

Matolcsy erre a tőle megszokott eleganciával közölte: „mindez csak statisztika, valahol el kell ugyanis számolni az államháztartási adatokban a pénzeket, amelyek a magánnyugdíjpénztári tagok átlépésekor kerültek az államhoz. Tartalmi szempontból, jogi, számviteli és költségvetési értelemben nincs jelentősége ennek az összegnek” – írta a jegybankelnök.

Mármint annak a 2826 milliárd forintos összegnek nincs jelentősége Matolcsy szerint.

Az MNB elnökének válasza szerint azokra, akik kiléptek a magánnyugdíjpénztárakból, ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint azokra, akik sosem voltak tagok. „Az előleg kivezetése a statisztikákból az elszámolási szabályok szerint a jövőben a kapcsolódó nyugdíjfizetésekkel arányosan történik.” Ez akár arra is engedhetne következtetni, hogy legalább halvány ígéret van arra, hogy amikor az érintettek egyszer nyugdíjba mennek, több nyugdíjat kaphatnak. De mivel nincsenek egyéni számlák, a kormány pedig már elköltötte azt a rakás pénzt, kevés az esély bármiféle kártalanításra.

Neked ajánljuk