A Momentum kiáll a bulinegyed mellett, sőt, ötletet is ad, hogy lehetne élhetőbbé tenni a plusz 6 milliárdos adóbevételből

  • narancs.hu
  • 2018. január 4.

Belpol

Arra buzdítanak: szavazzanak nemmel a hetedik kerületiek a népszavazáson.

„Mindenkinek a lelkiismeretére bízzuk, hogy részt vesz-e a népszavazáson, de aki részt vesz, azt arra buzdítjuk, hogy szavazzon nemmel” – írja Soproni Tamás a Facebookon. „21. századi pártként nem hisszük, hogy a tiltásra és korlátozásra épülő 20. századi megoldásokkal hosszú távú és mindenki számára előnyös eredményt lehet elérni.”

A párt szerint bár vannak megoldásra váró problémák Belső-Erzsébetváros úgynevezett bulinegyedében, Bécs vagy Hollandia példáját követve, ahol szintén volt konfliktus a szórakozó fiatalok és a helyi lakosok között, kompromisszumos megoldást lenne célszerű találni, amit mindkét fél elfogad.

A bulinegyed, azaz Belső-Erzsébetváros lakói február 18-án dönthetnek népszavazás útján arról, hogy a VII. kerület ezen részén lévő vendéglátóipari egységek éjfél és reggel 6 óra között nyitva tarthassanak-e.

„A bulinegyed elfogadhatóbb körülmények közti tovább üzemelése az egész ország érdeke. A bulinegyed mostanra Magyarország egyik fő turistacsalogatója lett, a turizmusból pedig mindenki profitál a szállásadóktól kezdve a közlekedési társaságokon át a kisboltokig. A bulinegyed által befizetett helyi iparűzési adó pedig hatalmas bevételt termel Erzsébetvárosnak, így a kerület összes lakója közvetetten is profitál a turistákból.
Erzsébetváros problémái nem állnak meg a bulinegyednél. Külső-Erzsébetvárosban, a Blaha Lujza téren vagy épp a Keleti pályaudvar környékén ugyanúgy van bűnözés, és ugyanúgy probléma az utcákat ellepő szemét. Az önkormányzatnak éppen emiatt felelőssége, hogy adóbevételeit a teljes kerület problémáinak megoldására fordítsa.”
A Momentum első lépésként javasolja, hogy a bulinegyed által érintett lakók életkörülményeinek javítása érdekében az önkormányzat és az állam a helyi szórakozóhelyek által termelt bevételből indítson inkább nyílászárócsere-programot, növelve ezzel a lakások hangszigetelését. Merthogy a helyben keletkező több mint 6 milliárd forintos éves állami adóbevételekből akár azonnal fedezhető lenne az összes Belső-Erzsébetvárosban élő nyugalmának biztosítása.

Neked ajánljuk