Még a fideszesek jó része szerint is csatlakoznunk kellene az Európai Ügyészséghez

  • narancs.hu
  • 2019. május 22.

Belpol

A magyar választók többsége szerint indokolt a csatlakozás.

A magyarok több mint fele, pontosan 58%-a véli úgy, hogy az országnak csatlakozni a kellene az Európai Ügyészséghez. A kérdésről a Závecz Research készített reprezentatív közvélemény-kutatást, amely április második felében készült a 24.hu kérésére.

Az eredmények szerint csupán 25 százalék azok aránya, akik szerint nincs szükség a csatlakozásra. (17 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.)

Az Európai Ügyészség létrehozásáról másfél évvel ezelőtt hoztak föntést, a célja pedig az európai uniós források kárára elkövetett bűncselekmények felderítése lenne, egy központi hivatal és a tagországokba delegált európai ügyészekből állna. Ahogy írják: "Ha Magyarország csatlakozna, a hazánkban eljáró európai ügyészek magyar jogászok lennének, de nem a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség kötelékébe tartoznának." A kormány azonban nem vesz részt ebben, emrt azon a véleményen van, hogy már most megfelelő ellenzőrző szervek működnek.

A most megjelent felmérési adatok szerint azonban még a Fidesz-szavazók is indokoltnak tartják az Európai Ügyészséghez való csatlakozást:

  • 41% azok aránya, akik támogatják Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez
  • és valamivel kevesebb, 37% azoké, akik nem támogatják.
  • 22% nem tudott vagy nem kívánt válaszolni.

 

A magukat ellenzéki szavazóknak vallók közül már 87 százalék  mondja azt, hogy csatlakoznia kell hazánknak az uniós ügyészséghez, csak 7 százalék szerint nem, és 6 százalékuk nem válaszolt.

A párt nélküli szavazóknak 60%-a válaszolta, hogy támogatja MAgyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez.

Feláll az Európai Ügyészség, de Magyarországon egyelőre Polt Péter marad az úr

A kormány valamiért nagyon nem szeretné, ha független ügyészek nyomoznának az eltűnt uniós pénzek után. Jóváhagyták az Európai Ügyészség felállítását az uniós igazságügyi miniszterek csütörtöki luxembourgi ülésükön, a megerősített együttműködési eljárással létrejövő szervezethez húsz tagállam csatlakozott. A megerősített együttműködés azt jelenti, hogy az új ügyészségben nem kötelező minden tagállamnak részt vennie.

Figyelmébe ajánljuk