Orbán a legvadabb kijelentéseivel csapdát állít bírálóinak

  • M. L. F.
  • 2020. február 17.

Belpol

Ügyesen csomagolja be a miniszterelnök az illiberális téziseit, hogy ne lehessen támadni.

„A liberális nem más, mint diplomás kommunista” – jelentette ki Orbán Viktor a vasárnapi évértékelőjében nagy derültséget és tapsot kiváltva a Várkert Bazárban a szavain csüggő közönségében. Kijelentését fel is kapta a sajtó, minden egyes orgánum külön kiemelte ezt a mondatot a külön egy órás, egyébként nem túl izgalmas – a januári sajtótájékoztatóján egyszer már elhangzott bejelentéseket és sorosozást megismétlő – beszédből.

Közismert, hogy míg az első kormánya idején főleg vicceket mondva/gyártva (emlékeznek még a dakota indiánra és a döglött lovára vagy a legyeket nem evő sasra?) rázta le ellenfelei kritikáit, az utóbbi években inkább gúnyolódik bírálóin, vagy stigmatizálja őket. Most újfent a liberálisokat szúrta ki magának, hiszen ők az illiberális rendszerének – amelyet most egyedülálló, legfeljebb a lengyel modellre emlékeztető államberendezkedésként írt le, már nem vont párhuzamot Oroszországgal vagy Törökországgal, mint 2014-ben – fő, inkább vélt, mint valós ellenfelei.

A trükk

Csakhogy nem ez az első eset, hogy Orbán vad kijelentéseit ügyesen csomagolja be mintegy csapdát állítva azoknak, akik a kemény mondatai miatt neki akarnak menni. Mi, a Narancs.hu szerkesztői sem vettük észre vasárnap, hogy ez nem Orbán mondata, hanem egy idézet.

Orbán évet értékel

Orbán évet értékel

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Így a formállogika szabályai alapján elemezve a kijelentést azt a kérdést tettük fel, hogy mi van azokkal a  nemzeti, konzervatív liberálisokkal, akik nem az SZDSZ háza táján mozogtak egykor, hanem még pár évvel ezelőtt is Orbán hátországába tartoztak, de az utóbbi években szakítottak az szélsőjobb felé mozgó miniszterelnökkel és pártjával. Ezek szerint Jeszenszky Géza, Sólyom László, az egykor fideszes képviselő, Tölgyessy Péter, Csaba László stb. is kommunista lenne. Hiszen nemzeti liberálisként határozzák meg magukat, és még diplomájuk is van.

Balogh Gábor újságíró és a Magyar Hang szúrta ki nem sokkal az évértékelő után, hogy Orbán nem maga alkotta ezt a definíciót, hanem Hunter S. Thompson író, újságíró Rumnapló című regényéből, illetve a belőle készült filmből vette. A regény egyik negatív figurája, az ingatlanmutyiban utazó bűnöző karakter, Art Zimburger mondja ezt az általa gyűlölt liberálisokról.

Zimburger ráadásul egy rasszista szereplő, hiszen a kijelentése második felében – amit már nem idézett Orbán – még egy jót niggerezik is. Csakhogy ezt a figurát Thompson alkotta, az 1968-as beatmozgalom egyik oszlopos tagja, aki a drogok legalizálásáért küzdött – tömte is magába a különféle tudatmódosító szereket –, közismerten utálta a republikánusokat, szenvedélyesen kritizálta Richard Nixont. A baloldali és liberális értelmiség egyik kedvence. Most akkor miért is baj, ha őt idézi Orbán?

A Rumnapló filmen:

Csomagolás

Nem ez az első alkalom, hogy ezzel a trükkel élt a miniszterelnök. Legutóbb a januári sajtótájékoztatója előtt villantotta meg azt a tudását, amit a liberális alkotók műveiből merített.

Közismert, hogy évek óta nem ad interjút valódi sajtóorgánumoknak, csakis a kormánypárti médiumoknak, ahol soha nem kap kényes kérdéseket. De sajtótájékoztatót sem szívesen tart, az új, szigorú szabályok miatt pedig már a parlamentben sem lehet megállítani és kérdésekkel bombázni.

Évente egyszer viszont kegyet gyakorol és év elején kiáll, hogy a Kormányinfón fogadja az újságírókat. Persze ez is trükkös megoldás, hiszen az idő nagy részében a propagandamédiumok munkatársai kapnak lehetőséget alákérdezni, egyes médiumokat (idén a 24.hu-t, az Átlátszót, a Direkt36-ot) be sem engednek, ráadásul csomagban lehet csak feltenni a kérdéseket. Így aztán rendszeresen előfordul, hogy a kényesebb dolgokra „elfelejt” válaszolni, ám visszakérdeni már nem lehet.

És még ezt, a számára igencsak előnyös szituációt is kifigurázta Orbán. „Vessetek a mókusok elé” – írta ki a Facebook-oldalára, mielőtt bement volna a sajtótájékoztató színhelyére. Azaz szerinte az őt végre „szétcincálni” próbáló, kemény kérdéseket feltenni akaró újságírók legfeljebb mókusok, de nem oroszlánok, nem fél tőlük. Ám ez is egy idézet volt, Woody Allen remekművéből, az Annie Hallból vette. Allen New York-i liberális, aki fenten hangoztatja demokrata nézeteit, a Magyar Narancsnak adott decemberi interjújában arról beszélt, hogy legutóbb Hillary Clintonra szavazott.

Két évvel ezelőtt Orbán arra vállalkozott, hogy definiálja, ki a magyar, és olyan szabályt alkotott, amelyben az is benne volt, ki nem lehet az. A Budai Vigadó átadásakor így fogalmazott: „Sokat vitatkoztak Magyarhonban arról, hogy ki a magyar. Van, aki szerint az, akinek a nagyszülője magyar volt. Tetszetős válasz, de a korszellem, amelyet kialakítottunk, a fejlődés, amit megindítottunk, az országépítés és nemzetegyesítés, amelybe belevágtunk, a lelkület, amely magával ragadott bennünket, egy új választ is ad arra a régi kérdésre: ki a magyar? Barátaim, az a magyar, akinek az unokája is magyar lesz”.

Sokan rá is repültek erre a kijelentésre – a kormány mellett rendszerint kiálló, nősülni nem tudó katolikus papok ezek szerint nem magyarok –, ám hamar kiderül, hogy az első blikkre kirekesztőnek tűnő kijelentés szintén egy idézet. Aki rákeresett a neten, hamar rátalált Radnóti Zoltán rabbi egy korábbi blogbejegyzésére, amiben arról írt, hogy a 20. században „elhangzott egy csodaszép mondás, amin érdemes elgondolkodni: »nem az számít zsidónak, akinek az édesanyja zsidó, hanem az, akinek még az unokája is az«”.

Bár Radnóti az írásban nem nevezte meg, kitől származik az idézet, a Narancs.hu akkor megkérdezte a rabbit, hogy ki beszélt erről. Radnóti azt mondta, Golda Meir, Izrael alapítója és miniszterelnöke beszélt erről az 1970-es években, és a kijelentéssel tulajdonképpen szigorított a zsidó vallásjogi definíción, miszerint az számít zsidónak, akinek az édesanyja zsidó, vagy ő maga áttért a zsidó vallásra. A kijevi születésű Golda Meir egyébként nem jobboldali, hanem szocialista politikus volt.

Magyarán Orbán hosszú évek óta liberális, szocialista politikusok, művészek, írók kijelentéseit veszi kölcsön, hogy csavarjon egyet rajtuk és így próbálja támadhatatlanná tenné erős mondatait.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.