Még nem tudja a külügy, mire költi el a szeptember végén kapott 100 milliárdját

  • narancs.hu
  • 2021. október 20.

Belpol

Valószínűleg ebből vettek volna földeket Szlovákiában, de most ez a terv bedőlt. 

Több mint 300 milliárd forintot osztott szét egy szeptember 30-i kormányhatározattal a kormány a Gazdaság-újraindítási Alapból, ennek harmadát a Külgazdasági és Külügyminisztérium kapta. 

A határozat szerint a külügy "tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos kiadásokra" kapott 100 milliárd 800 millió forintot tesz ki, és ez beruházásokra fordítható. Ugyanilyen jogcímen 150 milliárdot kapott a Pénzügyminisztérium is. 

A határozat mejelenése után az MSZP-s Korózs Lajos kérdezett rá a minisztériumoknál, hogy mire kívánják költeni a pénzt, mire a Pénzügyminisztérium válaszolt ugyan, a külügy válaszából azonban sok minden nem derült ki. 

Tállai András, a PM államtitkára azt írta, a 150 milliárdból a minisztérium a "Gazdaságfejlesztési Magántőkealapot" fogja létrehozni, amely "hosszú távon támogatja a magyar gazdaság fejlődését a vállalkozások versenyképességének növelését segítő tőkebefektetések megvalósításával". A válasz további részéből az derül ki, hogy a tőkealapból vállalkozásoknak fognak pénzt juttatni, mondván "a vállalkozások termelőkapacitását is segítve hozzájárul az új munkehelyek teremtéséhez és akár a nemzetközi piacra való belépéshez lehetőséget biztosít". 

A külügy a válaszában csak annyit írt: 

"A felhasználással kapcsolatos döntések jelenleg előkészítési szakaszban vannak."

A külügy 100,8 milliárdja valószínűleg a "Termőföld Magántőkealapba" ment volna, ez az a tőkealap, amelyen keresztül a kormány Szlovákiában akart volna földeket venni, de végül a szlovák kormány felháborodása miatt visszakoztak. Így érthető, hogy egyelőre nem tudják, mire fogják költeni a pénzt. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk