Meghalt Rapcsák András: Béke pereire

  • Barta Balázs
  • 2002. február 7.

Belpol

Vasárnap elhunyt Rapcsák András (1943-2002), Hódmezővásárhely polgármestere és fideszes parlamenti képviselője. Halála éppoly váratlanul ért mindenkit, mint a politikus-fizikus-sakkozó majd´ mindegyik lépése.

Vasárnap elhunyt Rapcsák András (1943-2002), Hódmezővásárhely polgármestere és fideszes parlamenti képviselője. Halála éppoly váratlanul ért mindenkit, mint a politikus-fizikus-sakkozó majd´ mindegyik lépése.Avásárhelyi képviselőtársak Kis Buddhának, a kormányfő "nagyvadnak", míg Rapcsák András Himalájának nevezte Rapcsák Andrást. A sajtóban mindegyik nick megélt egy címlapot, mert a vasárnap éjfél előtt tüdőembóliában meghalt politikus és családjának élete sűrűn teleírt újságlapokból állt, amelyek kiemelt mondatai mindig vonzották az önkényuralom szó hallatán összerezzenő köz figyelmét. A történetek főszereplője legtöbbször a polgármester volt, vagy valamely családtagja (Billa-ügy, a negyedmillás névnapi parti, tanárnő lánya iskolai késelős ámokfutása, plusz a fiatal Rapcsák eredménycentrikus balcsapottja, amellyel lenyomta Túri Józsefet, a polgármester legnagyobb ellenségévé avanzsáló egykori kampányfőnököt stb.). Normális helyeken ezek külön-külön is tönkretennének egy politikust.

Rapcsák története minden elemében rekordok története: az ország legmélyebben fekvő településén az ország legmagabiztosabban parlamentbe jutó politikusát az ország legszélesebb ellenzéki koalíciója sem tudta soha megbuktatni; és csak egy spanyol polgármesternek köszönhető, hogy Rapcsák mindezt nem Európa legkövérebb városvezetőjeként élte meg.

Politikus születik

A gravimetrikus elvek alapján működő folyamatos adagolószalag-mérleg című értekezésével egyetemi doktori kinevezést szerző matematikus-fizikus politikai karrierje egyidős a rendszerváltással. Rapcsák András 1990-ben lett Hódmezővásárhely polgármestere úgy, hogy a szavazatok alapján ugyan nem került be a közgyűlésbe, de "külsősként" végül őt választották meg az önkormányzati képviselők. (Emlékezetesek az őt ajánló Marzsinai Zoltán szavai: "Saját unokahúgát vette feleségül, szereti az italt és durva, ám ennek ellenére minden szempontból alkalmas ember.") Rapcsákról hamarosan kiderült: mesterien beszéli a magyar nyelvet, rendszeresen sakkozik, és Hódmezővásárhely mellett nagyon szereti a whiskyt meg a pénzt. Politikai ellenfelei az első négy évben csendben asszisztáltak lelkes munkájához, amelynek meg is lett az eredménye: a város fejlődött, jutott is, maradt is.

1994-ben lehetővé vált, hogy országgyűlési képviselők is lehetnek polgármesterek és viszont; Rapcsák mindkét tisztségért ringbe szállt, immár nem függetlenként, hanem a kereszténydemokraták színeiben. Közönségtalálkozókra koncentrált korteskedéseiben mindenkit lenyomott: Csongrád megye 6. számú választókerületében a második fordulóban simán beválasztották az ország házába, polgármesterként pedig 74 százalékos támogatással újra kezébe kapta a várost. Innen kezdve a tizenhat szabadalom és ipari oltalom birtokosa már csak a politikára gyúrt, tagja lett egy rakás országgyűlési bizottságnak, barátja egy rakás politikusnak.

Nagy ülések, nagy ütések

Miután a KDNP némi polgári segítséggel sikeresen lenullázta magát, Rapcsák - 1997-ben - a Fidesz frakciójába igazolt át. Előtte még megalapította a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséget, amelynek egy év múlva ügyvezető elnöke lett, és elnökké választották az IPU magyar csoportjának magyar-mongol baráti tagozatában is. Az 1998-as választásokon - az országban egyedüliként - már az első fordulóban mandátumhoz jutott, majd az őszi önkormányzati képviselő-választáson hazavágta a miépes-szadeszes-maszopos támogatással indult vetélytársat.

Ilyen koalícióra amúgy nem volt még példa, mint ahogyan arra sem, hogy egy város értelmisége - a munkáspártiaktól a MIÉP-esekig - egybehangzóan olyan mániákus diktátornak titulálja vezetőjét, akinek agyára ment a hatalom. A városi közgyűléseken pazar retorikával fellépő Rapcsák azonban imponált a 38 ezer vásárhelyi szavazónak. A helyi sajtó csupán másodpercnyi kihagyásokkal nyalt neki, az őt támogató képviselők pedig automatákká váltak, még csak lóvét sem kellett beléjük pakolni: egyszerre hajtottak fejet az akarat előtt.

Borul a bili

1999. március elején robbant a bomba: a vásárhelyi közgyűlés felfüggesztette a polgármestert egy a hivatal cechére íratott névnapi vacsora miatt. Ehhez jött a Billa-telek botránya: egy kétmillió forintért vásárolt földterület hozott negyvenszeres hasznot a Rapcsák családnak. A bonyodalmak miatt 2000 végére időközi választásokat kellett kiírni a városban. Rapcsák ellenzéke újfent tömörült, és Mucsi Imrét, az agrártárca államtitkár-helyettesét jelölte polgármesternek.

A botrány kirobbanása után személyiségjogi perekből is több tucatot élt meg a város: ezekben Rapcsák András volt az egyik fél, a másik pedig legtöbbször Túri József egykori alpolgármester. Az ellenzék egyébként előszeretettel ráncigálta elő a régvolt csatornázási történetet (a győztes csatornázó 850 millióval drágábban vállalta a munkát ellenfelénél, mégis ő vájhatta az alföldi talajt), valamint az önkormányzat népjóléti irodája dolgozóinak önkényes segélykiírási ügyét is, amely miatt házhoz jött az Állami Számvevőszék, és 183 millió forint jogosulatlan áfa-visszaigénylést regisztrálva tért meg székhelyére.

A "polgármester vagyok - nem vagyok polgármester" című sorozat másfél éve alatt legalább négyszer verték le a lakatot a lezárt polgármesteri szobáról, és legalább négyszer rakták vissza, az Országgyűlés mentelmi bizottsága kimondta, hogy "Rapcsákot nem adjuk!", aztán egy nagy kormányodahatás után a közgyűlés feloszlatta önmagát, és kiírták az időközi választást. Rapcsák András elsöprő győzelmet aratott, polgármesteri székét visszaszerezte, ráadásként hívei abszolút többségbe kerültek a közgyűlésben.

Rapcsákot háromszor választotta meg vezetőnek a városa, kétszer pedig tágabb pátriája képviselőnek; ellenfelei a tíz év alatt nem tudták megszorítani. Legutóbb, tavaly év végén Orbán Viktor és a fél kormánya kampányolt mellette, és maximális támogatottságáról biztosította Rapcsákot Kövér László is, aki úgy fogalmazott: "Nemcsak termeténél, hanem természeténél fogva is nehéz ember. Ezt én belátom, de könnyű emberek nem képesek maradandót alkotni."

A Fidesz aligha talál olyan utódot, aki a Rapcsákéhoz hasonló nagy eséllyel indulhatna tavasszal és őszszel; még akkor sem, ha az Európa-díjjal és Hild-éremmel dicsekedő város közgyűlésébe az elmúlt tíz évben egyetlen szocialista képviselőnek sem sikerült egyéni körzetből bejutnia.

Hódmezővásárhely őszig nyugodtan aludhat, időközi választást az országgyűlési választás közelsége, illetve az önkormányzati törvény miatt nem lehet kiírni. A kormányrúdnál addig az az Almási István alpolgármester áll majd, akit feltétlen Rapcsák-hívőként tartanak számon a városban.

Barta Balázs

Figyelmébe ajánljuk