"Megnőtt az ázsiónk" (Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke)

Belpol

Magyar Narancs: December elsején megyei önkormányzati választásokat tartanak Szlovákiában. Mivel a közigazgatási törvény alapján nyolc megyét alakítottak ki, az MKP-nak alig van esélye megyei elnöki tisztséget szerezni.

Bugár Béla: A megyefőnök-választás kétkörös lesz. Ha minden követ megmozgatunk, a nyitrai vagy a nagyszombati megyében jelöltünk az első körben megnyerhetné a választást. Ha lesz második kör is, a szlovák pártok összefoghatnak ellenünk, és kilőhetik a mi emberünket. A felmérések alapján a választók körülbelül fele készül szavazni. El kellene érnünk, hogy a magyarok nyolcvan százaléka voksoljon.

MN: A képviselőjelölteknek ennél jóval nagyobb az esélyük. Az előzetes felmérések szerint néhány járásból, a dunaszerdahelyiből vagy a komáromiból csak magyar jelöltnek van esélye a megyei önkormányzatba kerülni.

BB: Mindenhol állítottunk képviselőjelölteket, még olyan helyeken is, ahol nem élnek magyarok. Ott természetesen szlovákokat indítunk. Leginkább a független magyar jelöltek keseríthetik meg az életünket. Komáromban vagy Dunaszerdahelyen hiába indítunk nyolc-tíz képviselőjelöltet, ha az MKP valamelyik elődpártjának színeiben bejutott polgármesterek, akiket a párt most nem indít, függetlenként próbálkoznak. Ha bejutnak, helyeket vesznek el az MKP-tól. Persze, nem zárom ki a későbbi együttműködést.

MN: Azt mondta, a szlovákok a második fordulóra összefoghatnak az MKP ellen. Nem is számítanak arra, hogy néhány demokratikus szlovák párt esetleg önökkel fogna össze a nemzeti és a nem standard (nem besorolható, ideológiailag nem meghatározható kis pártok gyűjtőneve a szlovák politikai közbeszédben - a szerk.) pártok ellen?

BB: Végül is számítunk erre, de a szlovák pártok nem tudnak huzamosabb ideig hatni választóikra. Például a kormánykoalíciós Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), amelyre nem mondhatom, hogy magyarellenes, de azt sem, hogy magyarbarát, hiába mondaná választóinak, hogy támogassák az MKP jelöltjét. Nem támogatnák, pedig az MKP az elmúlt években a mozgalom megbízható partnere. Mikulás Dzurinda kormányfő pártjában, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unióban (SDKU) is különféle csoportosulások vannak. Pozsonyban például az SDKU megyei vezetői azt hangoztatták, hogy nincs szükségük a magyarokra. Egy ideig úgy tűnt, Dzurindáék nem is lesznek benne a pozsonyi koalícióban, mert a másik három párt, a KDH, a Demokrata Párt (DS) és a befolyásos Markíza kereskedelmi televízió tulajdonosa által nemrégiben alakított, önmagát liberálisként meghatározó Új Polgár Szövetség (ANO) először inkább velünk kötött koalíciót. Ehhez a koalícióhoz volt később kénytelen csatlakozni az SDKU. Mondhatja Dzurinda: támogassátok az MKP-s jelöltet, nem biztos, hogy a választók megteszik. Mert nem folyik háttérmunka.

MN: Milyen háttérmunka?

BB: Miután a szlovák parlament 1996-ban megszavazta a diszkriminatív nyelvtörvényt, az MKP-nak másfél éves munkájába került, hogy elmagyarázza választóinak: bár a Demokratikus Baloldal Pártja (SDL) és az SDKU frakciójában ülő több képviselő megszavazta a törvényt, nincs más lehetőségünk, mint velük együttműködni, mert Meciarral szemben nincs más alternatíva. Választóink ezt megértették, ezért a történtek után nem okozott problémát kormányba lépésünk. Ezt a hatást és munkát a szlovák partnerek részéről nem tapasztalom.

MN: Eközben Dzurinda azt hangoztatja, hogy az MKP áll a legközelebb az SDKU-hoz.

BB: El tudom képzelni, hogy Dzurindának ez a belső meggyőződése, bár azt is hozzá kell tennem, hogy az MKP többször megtartotta őt a kormányfői székben. Nem azért, mert én mondom, de az MKP a legmegbízhatóbb párt. De országos szinten nem elég csak beszélni, hatni is kell a választókra. A különféle megyei, járási és helyi vezetők nem mindig osztják a pártvezetés véleményét.

MN: Kassa megyében nagyon érdekes koalíció jött létre, hiszen az SDKU mellett a szlovák politika újabb populista csillagának tömörülésével, a Smerrel (Irány) kötöttek koalíciót, amely a közvélemény-kutatások szerint a második legnépszerűbb párt Szlovákiában. Robert Fico pártja viszont másik öt megyében Meciar HZDS-ével koalíciózott össze.

BB: Jelzésnek is felfoghatjuk a kassai koalíciót, ugyanis előre kell gondolkodni. A parlamenti választások után bonyolult és nehezen oldható helyzet fog kialakulni. Jövőre minden bizonnyal Meciar nyeri meg a parlamenti választást, de remélhetőleg nem tud kormányt alakítani. Ismét négy-öt párt koalíciója jön létre. Valószínűleg az MKP, az SDKU, a KDH, az ANO és a Smer alakíthatja a következő kormányt, hangsúlyozom, valószínűleg. Kassa ilyen szempontból jelzésértékű kísérlet. Sajnos nem tudtuk befolyásolni Ficóékat, mert más megyékben a HZDS-szel kötöttek koalíciót.

MN: A pártközpont nem vétózhatta volna meg a kassai koalíciót?

BB: Nem.

MN: Ön jelzésről beszél, holott központi szinten, hivatalosan még nem is találkozott az MKP vezetése Robert Ficóval. Miért?

BB: Mert Fico túl populista ahhoz, hogy vele olyan tárgyalást folytassunk, amelynek eredménye is lenne. Meg kell nézni eddigi tevékenységét: puszta kijelentések, kézzelfogható eredmény nélkül. Persze jól jönne neki, ha külföldön azt mondhatná: lám-lám, velem a magyarok is tárgyalnak, de ennek addig nincs értelme, amíg nem változtatja meg az MKP-ról és a magyarokról alkotott nézeteit. Egyszer már előkészítettünk egy találkozót, de akkor az egyik hetilapnak azt nyilatkozta, nem sorolja a standard politikai pártok közé a Magyar Koalíció Pártját, amelyiknek normális országban nem volna helye. Ezek után nem akartunk vele találkozni.

MN: Találkozni nem akarnak vele, de a koalíció szóba jöhet?

BB: Rá fog jönni, hogy populista jelszavakkal választókat ugyan lehet szerezni, de kormányozni nem. Mondhatjuk Ficóra, hogy populista, de nélküle valószínűleg nem lehet majd kormányt alakítani.

MN: Kerületi szinten másnak látja a Smert, mint a csúcsvezetést?

BB: Igen, ugyanúgy, mint az SDKU-t. Ezért nem lehet pontosan következtetni a megyei önkormányzati választások koalícióiból arra, hogy milyen szövetségek alakulhatnak ki a parlamenti választások előtt és után. Egy biztos, ha egy párttal sehol sem sikerült megegyezni a megyei önkormányzati választások előtt, esetünkben a szélsőségesen nacionalista Szlovák Nemzeti Párttal (SNS), Meciar HZDS-ével és jelenlegi koalíciós partnerünkkel, az SDL-lel, azt jelezheti, hogy ezekkel a pártokkal a parlamenti választás után sem kívánunk együttműködni.

MN: Az imént felvázolt egy ötös koalíciót. Nehezen tudom elképzelni, hogy a konzervatív KDH és a baloldali populista Smer együttműködjön.

BB: Én igen. Bárki, aki eleve kizárja az együttműködést a standard pártok valamelyikével, nem veszi figyelembe, hogy a következő választások után egy hónappal dől el, meghívják-e Szlovákiát a NATO-ba. Lord Robertson, a szövetség főtitkára kijelentette: nekik az a fontos, hogy folytatódjon a demokratizálódás. A HZDS-re mint nem teljesen demokratikus pártra tekintenek, amely miatt az ország nem került be a NATO-bővítés első körébe, és nem kezdték meg vele az uniós csatlakozási tárgyalásokat a többi visegrádi országgal együtt. Bár ők is érzékelik, hogy Meciar némileg változott, de nem hisznek se neki, se a pártjának. Két lehetőség lesz, amikor jövőre a koalícióról születik döntés: Meciarral vagy nélküle. Ha rossz koalíció jön létre, európai integrációnkat kockáztatjuk.

MN: Pedig minden jel arra mutat, hogy a HZDS nyeri a választásokat, és az SDL-lel vagy nélküle, de a Smerrel simán parlamenti többséget szerez.

BB: Ááá...

MN: El sem tudja képzelni, hogy miután öt kerületben koalíciót kötött a két párt - sok helyen aládúcolva az SDL-lel -, központi szinten is megteszik?

BB: El tudom. Fico fiatal, ambiciózus politikus. Nem egy választási időszakra csinálta meg pártját, hanem hosszabb időre. Tudnia kell, hogy nem írhatja le magát külföldön azzal, hogy koalíciót köt Meciarral.

MN: Tudnia kell... De tudja is?

BB: Minden egyes külföldi tárgyalásán tudatosítják vele. Fico egy ideig lépten-nyomon az MKP ellen lépett fel, ma már óvatosabban fogalmaz. Most sem szeret bennünket, de egy dologgal már tisztában van: az MKP stabilizációs tényező. Ha bejutunk a kormányba, oldhatók a kisebbségi feszültségek. Egy tévéműsor után megkérdezte: észrevettük-e, hogy finomabban fogalmazott velünk kapcsolatban, mert szóltak neki, hogy óvatosabb legyen. Fico nem buta politikus. Azért populista, mert szerinte mindegy, hogyan jut valaki hatalomhoz. Más kérdés, hogyan él vele.

MN: Meciarral el tudják képzelni az együttműködést?

BB: Mozgalma politikáját évek óta ugyanazok az emberek alakítják. Amíg a HZDS - Meciarral vagy nélküle - nem tud váltani, addig nincs miről beszélni. A HZDS az EDU, vagyis a konzervatív pártokat tömörítő európai szövetség tagja akar lenni, amelynek Szlovákiából már tagja a KDH és az MKP. Bármelyikünk blokkolhatja felvételét, de mi nem akarjuk. Csak azt szeretnénk, ha a HZDS standard párt lenne. De nem az. Megbízhatatlan, ezért nem tehetjük fel azt a kérdést, vajon együtt tudnánk-e működni a HZDS-szel. Mert ezzel nem.

MN: Már elhangzott, hogy Meciar változik, legalábbis kijelentései erre utalnak. A romániai modellt vélem felfedezni: Iliescu emberarcú politikussá szelídült. Meciar is valószínűleg valami hasonlóra hajt.

BB: ´ is rájött, változnia kell. Kérdés, hogy ez mennyire őszinte. Meciar sem buta politikus, sok jelenlegi képviselője, főleg a legvéresszájúbbak, már nem is kerülnek fel a következő választási listára. A választások után kell megnézni, mivé lett a párt. Bár szerintem kellene még egy olyan választási időszak a HZDS-nek, amikor ellenzékben lenne.

MN: A külföld - éppen a jelenlegi kormánypártok korábbi sugallatára - úgy tekint Meciarra, mint démonra. Tényleg démon, vagy csak démonizálják őt?

BB: Kormányfőként lehetőséget adott embereinek, hogy bármit megtegyenek, csak az ő pozícióját erősítsék. Elhitte, hogy propagandával be lehet csapni az embereket. Nem is az a kérdés, hogy ő most démon vagy a legnagyobb rossz, hanem a szavahihetősége. Mást tett, és mást beszélt. Megcsinálta azt a butaságot, hogy 1998-ban lemondott mandátumáról, s ezzel mentelmi jogot biztosított Ivan Lexának, a titkosszolgálat volt főnökének. Ezzel lehetetlenné tette, hogy kivizsgálják Michal Kovác volt köztársasági elnök fiának elrablását.

MN: Végül is nemrég Meciar közvetve elismerte, hogy titkos ügynökök részt vehettek ifjabb Kovác külföldre hurcolásában.

BB: Azt a politikust, aki takargatja egy ilyen komoly ügy gyanúsítottját, és lehetetlenné teszi a vétkesek megbüntetését, Európában soha senki sem fogadja el demokratikus vezetőként.

MN: El tudja képzelni, hogy a romániai példát követve, ahol az RMDSZ ellenzéki szerződést kötött Iliescu PDRS-ével, az MKP is szerződést kössön a HZDS-szel?

BB: Ezt kizárom, bár a választások után bármilyen helyzet kialakulhat. De a HZDS még nem olyan párt, amely együttműködhetne a demokratikus erőkkel. Meciarnak, pontosan a Nyugat miatt, óriási szüksége van egy standard párt szövetségére, mert ez lehet a faltörő kos számára mondjuk az európai intézmények felé.

MN: Nem csak a választások után alakul ki faramuci helyzet. A jelenlegi sem különb, és ebbe a helyzetbe a koalíciós partnerek juttatták az MKP-t. A nyolc létrehozott kerület vagy megye enyhén szólva kiszúrás.

BB: Az.

MN: Megérte bent maradni a koalícióban?

BB: Minden éremnek két oldala van, meg egy éle is. Nagyon sokan úgy éreztük, ez az a pillanat és helyzet, melyben már nem vállaljuk a kormányzást, az asztalra csapunk: ebből már nem kérünk. Más kérdés, hogy azután a párton belül milyen vélemények alakultak ki, mekkora volt a félelmük a polgármestereknek és a magyar választóknak, hogy ez mit fog jelenteni. Hogy esetleg megint tüntetni kell a jogokért, amit három évig nem kellett tenni. A felmérések többnyire azt mutatták, választóink nagy része azt akarja, hogy az MKP a kormányban maradjon. Azzal, hogy jeleztük, kilépünk, ha..., sikerült néhány dolgot elérnünk. Ezt a felemás közigazgatási reformot megtöltöttük tartalommal. A hatáskörök nagy részét levittük az önkormányzati szintekre, ezáltal nagyon sok helyen az általunk javasolt ember kormányozza a falut vagy a várost, s az önkormányzatok óriási hatáskörökkel bírnak majd, ami 1920 óta nem volt jellemző erre a vidékre. Ezek a hatáskörök a polgári demokrácia alapkövetelményei, és demokratizálhatják az országot. Azzal, hogy kormányban maradtunk, megnőtt az ázsiónk.

MN: Felelősségteljesen viselkedett az MKP?

BB: Igen. És ezáltal azt is elértük, hogy más rajtpozícióból indulhatunk, ha arról lesz szó, hogy a választások után az MKP a kormány tagja legyen-e.

MN: Az MKP úgy viselkedett, mint egy sértődött menyasszony, pedig tudni lehetett, hogy ágyba bújik a nászéjszakán.

BB: Augusztus végére egy kicsit változott a helyzet, többen azt mondták, csak akkor lépjünk ki, ha bizonyos feltételek nem teljesülnek. Végül ezeket teljesítették a koalíciós partnerek.

MN: Nem voltak azért azok olyan komoly feltételek.

BB: A baloldal megpróbálta csúsztatni a reform kiegészítő rendelkezéseit, és akkor most nem tartanánk megyei választásokat. Miattunk fogadták el időben a törvényeket. A jogkörök átruházásának eredeti javaslatát is sikerült átdolgoztatnunk. Igenis nagyon komoly dolgokat értünk el.

Molnár Norbert

Figyelmébe ajánljuk