Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 48. szám, (2001.11.29. (2001-11-29)

Egotrip

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli verő

Úgy suhantunk az autóval, mint nikkellégy a Parasztbecsületben. Ha nem hiszik, kérdezzék meg Zinedine Zidane-t (zizou@axelero.hu) vagy a nagynövésű madárpókot (madarpok@freemail.hu). A hibaüzenet beleegyezést jelent.

Egotrip

Legát Tibor: Pop

Anapsugarak olyan szenvtelenül szaladnak át a redőny résein, mint a tömegsírt elrendező traktoros. Úgy fekszem, hogy ezek a diszkógömbhatást majmoló fényszilánkok kikerüljenek, mégsem menekülök: a kis gecik gellert kapnak a falra akasztott aranylemezen (Hifi Szteroid - Legát visszatér, 1999), és épp a mellkasomon sűrűsödnek egy pontba. A képződmény - ahelyett, hogy lyukat fúrna belém - különböző alakokat vesz föl. Előbb violinkulcs lesz, aztán lepke, kutya, ököl, kereszt, horogkereszt - minden, amit el tudtok képzelni abban a bizonyos fehérkés színben, két dimenzióban, bőrön.

Publicisztika

Publicisztika

A keze munkája

Azt mondja Medgyessy Péter, hogy az ellene folyó lejáratási kampányt a miniszterelnök emberei szervezik; majd a kérdésre, amely ezen mondatának értelmét firtatja, sejtelmesen csak annyit válaszol, hogy hát Kövér Lászlót nem tekintheti másnak, mint a kormányfő közvetlen munkatársának.

Publicisztika

Ártatlan rézhegyek a sóhivatalban

Közgyűlést tartott a Magyar Írószövetség. Hogy nincsenek forradalmi idők, azt a heveny érdektelenség is mutatja, amely e vasárnapi kultúrprogramot kísérte. Pedig választás is szerepelt a műsoron, sőt még a vezető politikusokkal történő parolázás és pörlekedés elvi lehetősége is. Egy miniszter (oktatási) és egy pártelnök (szocialista) volt ott.

Belpol

Belpol

Medgyessy Péter cégügyei: Üzlet és politika

Akormányközeli média révén közkinccsé lett megállapodás megosztja a közvéleményt is: hivatásos és önjelölt jogászok serege kardoskodik amellett, hogy Medgyessy a Gresham-palota ügyében befolyással üzérkedett-e, esetleg passzív vesztegetéssel gyanúsítható (lásd Befolyással üzérkedés című keretes írásunkat), de nem kevesek szerint tanácsadó cége nevében eljárva csupán lobbizott a kerület szocialista önkormányzati képviselőinél.

Belpol

Polgármesterek rács mögött: Rájuk kenték

Víz van, csatorna nincs. A legtöbb kistelepülésen évek óta ez a helyzet. A kilencvenes évek elején a folyóvizet bekötötték, de a csatornázás elmaradt. Míg a vízellátottság Magyarországon 95 százalékos, a csatornázott háztartások aránya az 50 százalékot sem éri el, ami nemcsak az Európai Unióban, de Közép-Európában is kirívóan rossz aránynak számít. A kistelepülések önerőből képtelenek finanszírozni a milliárdos beruházásokat, így állami támogatásra van szükségük. A Belügyminisztérium (BM) önkormányzati céltámogatások formájában ad is nem kevés pénzt, általában a költségek 50-60 százalékát fedezi, a maradékot azonban az önkormányzatoknak kell előteremteniük. Ez az úgynevezett önrész, ami most annyi fejfájást okoz két tolnai és tizenkét szabolcsi polgármesternek. Az APEH nyomozói mindannyiukat jogosulatlan gazdasági előnyszerzéssel gyanúsítják, vagyis azzal, hogy az általuk vezetett települések csak papíron tudták az állami forintok mellé odatenni a saját forintjaikat.

Belpol

Változás a gyógyszerár-támogatásban: Nyelő széria

AGlaxoSmithKline (GSK) antidepresszáns gyógyszerének társadalombiztosítási (tb) támogatása 2002 februárjától az eddigi 90 százalékról 50-re csökken. (A beteg tehát a mostani ár ötszörösét fizeti majd - feltéve, ha marad a szernél.) A kormányrendelet az európai joggyakorlatra hivatkozva azzal indokolja a visszaminősítést, hogy van azonos hatóanyagú, olcsóbb orvosság.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Kína szigorít A kínai hatóságok 17 ezer internetkávézót bezárattak, és további 28 ezer helyen rendelték el megfigyelőszoftverek telepítését (4,5 millió kínainak mintegy 94 ezer üzlet biztosít internet-hozzáférést), amiért nem szűrték a cenzúra hatálya alá eső külföldi híroldalakat vagy a pornográf tartalmat. Az 1,3 milliárd lakosú országban összesen 27 millióan interneteznek.n Gravitációs térkép A Föld gravitációs mezeje nem teljesen egyenletes: a földkéreg tömegeloszlásának különbségei apró eltéréseket okoznak a tömegvonzásban.

Külpol

Kulturális hírek

A Zürich közelében vasárnap lezuhant repülőgép szerencsétlenül járt utasai között volt Melanie Thornton is: a 34 éves amerikai énekesnőn MÉG E HÉTEN LEHETETLEN December 2-ig még megtekinthető az ´szi Fesztivál egyik legjelentősebb kiállítása, a Tadeusz Kantor munkásságát átfogó Lehetetlen, melyet a krakkói Bunkier Sztukival közösen rendeztek meg a budapesti Ludwig Múzeumban. Képeinken egy 1967-es varsói happening, illetve Kantor és az írógép, 1969-ből.n JÖN A GYÛRÛK URA A Warner-féle Harry Potter-film friss bevételi rekordjai megdöntésére készül a New Line Cinema: december 10-én lesz a J.

Külpol

Dániai választások: Fortélyos kényelem

Valami bűzlik Dániában - idézte Shakespeare-t egy svéd lap, miután az ötmilliós Dániában a mérsékelt és a szélsőséges jobboldali pártok törtek előre a múlt keddi parlamenti választásokon. A győztes pártoknak sikerült elhitetniük a jólétben fuldokló dánokkal, hogy az országban élő néhány százezer - főként muzulmán vallású - bevándorló mézesbödönnek tekinti az ország jóléti rendszerét, és csak kényelemszeretetből hagyják el otthonukat.

Külpol

Német katonák Afganisztánban: A gonosz árnyéka

llgegenwärtig - mondják náci történelmükre a németek, vagyis a múlt állandóan jelen levő, minden helyzetben felfedezhető. Spiegel, amit az amerikai zónában Washington pénzügyi segítségével alapított egy elkötelezett baloldali fiatalember, idén tavasszal húszrészes sorozatba kezdett Hitler hosszú árnyéka - múlt jelenléte címmel.

Könyv

Könyv

Új művészettörténeti kézikönyv : Magyar táj, nem magyar ecset

Ama már alig-alig hozzáférhető, 1983-as kötet egyik utolsó képén Lenin ballag kifelé a magyar művészettörténetből. De ez csak zsurnaliszta felütés - nem ez az elsődleges oka annak, hogy megérett az idő A művészet története Magyarországon a honfoglalástól napjainkig című, Aradi Nóra által szerkesztett kötet "felváltására". Hagyomány, hogy időről időre új összefoglaló munka születik (az elsőt A magyarországi művészet története címmel Fülep Lajos szerkesztette, Dercsényi Dezső, illetve Zádor Anna írta, 1956-ban, illetve 1960-ban jelent meg), másrészt az elmúlt húsz év kutatásai, a régészeti feltárások eredményei olyan új ismeretekkel gyarapították a tudományt, hogy ezeknek illik szerepelniük a művelt nagyközönségnek és az alapismereteket igénylő diákságnak szánt kézikönyvekben.

Zene

Zene

Színház: Vau, vau, vau (A Hamlet a Kolibri Színházban)

A Hamletról mindent elmondtak és leírtak már, de szerintem én most újat találtam ki: ennek a drámának a legeslegnagyobb az ő szakítószilárdsága. Nemrégiben láttam egy szarajevói előadást három Hamlettel, két Gertrúddal, két Ophéliával - meg se nyekkent. Most a főként gyerekeknek játszó Kolibri Színházban röfög Claudius és Gertrud, kukorékol Laertes és csipog Ophélia, mi meg együtt örülünk a teletubbykkal, leginkább annak, hogy mindjárt vége.

Zene

KIROVSKI: S megbántam-e?

KIROVSKI (és kihagytam, sajnos - ?? - egy viccet: pl. Royal Nordic - Common Doll - Academy Grounds, de nem túl)

Zene

Videó: Spanyol nőt, ha (Szerelem és más elmebajok)

Miguel Santesmases neve, mint annyi spanyol rendezőé, Saurán és Almodóvaron túl, nem jelent semmit a magyar közönség számára. Második filmje sem a mozikba került, hanem videón lehet megnézni, ám a házi videokészlet feljavulására szolgál.

Zene

Lemez: Vallejo árnyéka (Echoes - Pink Floyd)

Közhelyben járunk. "Az album megpróbál átfogó képet adni a zenekar több évtizedes pályafutásáról", "a lehetetlenre vállalkozik, de mégis", "az életmű keresztmetszete", és így tovább. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, az elegáns csomagolású, majd´ két és fél órás dupla CD "vállalható karácsonyi ajándék", ráadásul - eltérően a megszokott válogatáslemezektől - a szerkesztettség látszatát kelti. Elsősorban mégis arra alkalmas, hogy elgondolkodjunk egy "érinthetetlennek" tartott rockegyüttes pályafutásán.

Zene

Lemez: Határeset (Lila Downs: Border)

Hálátlan sors a world musicé, hiszen míg természete a hagyományhoz köti, nap mint nap újdonságokkal kell előrukkolnia, különben könnyen a néprajzi múzeumban végezheti. Bár az is lehet, így van ez jól. Lila Downst hallgatva mindenképpen.

Lokál

Lokál

Hegyeshalom-Nickelsdorf: Iskolázás a határon

Aztán kaptunk "világútlevelet", és volt néhány szép évünk, amikor szabadon ki-be mászkálhattunk. S bár nem titkolom, a szülőktől tanult reflexek máig fékezésre késztetnek a bel-európai határátkelőkön, hátha elém ugrik egy olasz, és kéri az irataimat, néhány röpke évig nem rettegtem az osztrák-magyar határ átlépésekor, és Ausztriába érve sem dúdoltam az amerikai himnuszt. De az csak szeptember 11-e óta van, hogy azt sziszegem a fogaim között, hogy "szemétség".

Sport

Sport

Erdős Viktor sakkvilágbajnoki címe: Lépéshátrányból

"Avilágbajnoki cím után megváltozott a helyzet" - mondta Viktor édesapja, Erdős Attila, egy nappal hazaérkezésük után. Máris hat-nyolc olyan ember kereste őket telefonon, aki korábban soha. Egyikük, a neves magyar sakkmenedzser és edző azt tanácsolta, azonnal vegyék ki a fiút az iskolából, szerezzenek három-öt millió forintot, mert ő tudná megfelelő szinten tanítani és versenyeztetni, és akkor másfél-két év alatt kiderülne: lehet-e igazi nagy sakkozó a gyerekből. "Honnan vegyék én ennyi pénzt?" - tárta szét a karját a békéscsabai hadkiegészítő parancsnokságon dolgozó apa.

Tudomány

Tudomány

Popsztárok - selejtező: Csillagtelep

A"reality TV" "docu soap" alfajába tartozó sorozatban a gondos mérlegelés után kiválasztott öt, énekben és táncban kitűnő fiatalból alakított dream-team együttest fél év alatt modern sztárcsináló eszközökkel felfuttatják, majd reptetik, amíg csak a felhajtóerő hat és dől a pénz. Ezt a nem túl spontán folyamatot izgulhatjuk végig jövőre 13 epizódon keresztül, ahol azt is nyomon követhetjük, ahogy a hétköznapi fiatalok popsztárokká lényegülnek át. Ebben a vállalkozásban üzleti szempontból a dolog "duplafenekűsége" a pláne, vagyis hogy a műsor nézettsége és a lemezeladás egymást erősítve egyszerre